Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

РівністьКурси жіночої енергії – girl power чи сексизм по-новому?

Знову чоловік голова, а жінка – шия

Курси жіночої енергії – girl power чи сексизм по-новому? — Рівність на Wonderzine

Поради щодо того, як прокачати «жіночу енергію», можна знайти будь-де: у магазинах краси, літературі й іноді під час спортивних тренувань, які комбінують із духовністю.

Цей тренд не оминув і соціальні мережі. Саме там дівчата найбільш завзято обговорюють поняття «жіночої енергії» (або англійською divine feminine). Відео з порадами в TikTok про те, як прокачати жіночу енергію та які плоди це принесе, набирають мільйони переглядів, а сам хештег #divinefeminine переглянули близько 2,4 мільярда разів. І ця кількість тільки продовжує зростати.

Ті, хто записують ці відеоролики, стають своєрідними гуру для жінок. Вони можуть ділитися своїми знаннями не лише онлайн, а й випускати книги, давати коментарі для видань і навіть проводити свої тренінги. Вони наголошують, що саме на тренінгах розкриваються секретні техніки, які допоможуть стати справжньою жінкою.

Розбираємося, що таке жіноча енергія й чи справді вона має стосунок до жіночої емансипації та сили.

Цей матеріал опубліковано за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів.

Текст: Юлія Ващенко

Що таке «жіноча енергія»?

Чіткого визначення, що таке «жіноча енергія», немає. Загалом це особливий стан, у якому жінка відчуває себе привабливою, успішною та бажаною в очах інших, насамперед в очах чоловіків. Завдяки цій енергії жінки можуть здійснювати не лише свої бажання, а й бажання тих людей, із якими вони тісно контактують, досягати поставлених цілей і в цілому насолоджуватись життям. Усе, що для цього потрібно – це прислухатись до вроджених жіночих інстинктів, налаштуватись на високі вібрації, перестати боятись своєї жіночності та почати використовувати її в досягненні своїх цілей. Для цього потрібно просто дотримуватись чітких правил.

Наприклад, блогерки рекомендують більше сконцентруватись на своєму зовнішньому вигляді: почати носити типово жіночний одяг (замінити штани на спідниці й сукні, обирати пастельні кольори), не жаліти ресурсів на догляд за собою, купуючи дорогі косметичні продукти та відвідуючи спа-процедури, правильно харчуватись і займатись спортом. Що більше грошей жінка вкладе у свою зовнішність, то більша ймовірність того, що «жіноча енергія» нарешті проявиться повною мірою. Тому прокачування «жіночої енергії» може коштувати доволі-таки дорого, але блогерки обіцяють, що це обов’язково окупиться.

Інші гуру пропонують звернути увагу на поведінку. Вони пропонують жінці стати більш м’якою та згодливою або, навпаки, проявляти свою сексуальність і магнетизм. Якщо простіше, то потрібно зробити все для того, щоб чоловік відчув, що він володіє такою жінкою, яка ідеально підходить під його характер і його потреби. Для найкращого ефекту рекомендують вибачати всі образи, перестати скаржитись і критикувати, помиритись зі своєю внутрішньою дитиною та відкрити себе всьому новому.

Багато «експертів» рекомендують почати медитувати, а також слухати чи проговорювати афірмації. Такі дії допоможуть жінці впливати на свою підсвідомість, не докладаючи водночас багато зусиль.

Якщо ж жінка хоче краще розібратись у темі «жіночої енергії», то вона може відвідати спеціальні курси та тренінги, де коучі діляться секретами, які дадуть змогу досягти найкращого результату. Тренінги створюють особливу атмосферу, де кожна з учасниць – це богиня, а вчитель – це просвітлений гуру, який допоможе змінити життя. Участь у такому заході дає відчуття ейфорії та беззаперечної впевненості в тому, що все вийде. Що більше людей беруть участь, то сильніший ефект. Учитель сприймається як мудрий наставник, який має багато досвіду та може навчити, як треба діяти в конкретній ситуації та які результати це принесе.

Як наслідок, усі вищеперераховані дії допоможуть жінці зустріти чоловіка своєї мрії, вийти заміж і бути за спиною сильного партнера, який візьме на себе відповідальність за їхнє спільне життя. Згідно з філософією «жіночої енергії», така поведінка є природною й енергетично правильною для представників обох статей. Тому жінка полегшує життя не лише собі, а й усім навколо.

Що не так із «жіночою енергією»?

Основна проблема «жіночої енергії» полягає в тому, як її трактують так звані «гуру». Фактично це ті самі поради з 2000-х, де основною ціллю жінки було успішно вийти заміж. Проте зараз таке важче продати, адже феміністичні ідеї дещо змінили цінності суспільства, тепер жінки хочуть досягти хорошого життя своїми силами.

Тому гуру подають «жіночу енергію» як інструмент жіночої емансипації. Вони грають на тому, що світ змушує жінку стати схожою на чоловіка, щоб досягти успіху, а це не нормально. Вони також підміняють поняття – нібито якщо жінка слідувала всім правилам, звабила чоловіка й «надихнула» його на розвиток, то це вона головна, що його успіх – її успіх. Вони також зазначають, що надалі прокачана «жіноча енергія» допоможе побудувати кар’єру, відкрити свою справу, багато подорожувати та найголовніше – прийняти й полюбити себе.

Насправді ж реальність зовсім не така, як здається на перший погляд. «Жіноча енергія» – це нове обличчя вже давно знайомих гендерних ролей. Ідея того, що чоловік – це сильний і незалежний лідер, який має багато працювати, а жінка мусить полегшити його життя, узявши на себе хатню роботу та приховуючи свої негативні емоції, нікуди не зникла. Тепер ця історія має романтичний і навіть феміністичний підтекст, де жінка стає головним натхненням для досягнення висот, а чоловік перетворюється на інструмент для отримання бажаних благ.

На практиці ж нічого не змінилось. Згідно з цими порадами, жінка й надалі має гарно виглядати, смачно готувати та підтримувати чистоту в домі. Вона мусить відмовитись від кар’єри та повністю сконцентруватись на стосунках чи сім’ї. Якщо вона не дотримуватиметься визначених норм, то на неї банально ніхто не звертатиме уваги, тобто так і не знайдеться чоловік, який здійснить її мрії.

Хоча гуру й наголошують, що фактична влада в жінки, що вона користується чоловіком, щоби будувати своє хороше життя без багатогодинної роботи в офісі, насправді головним залишається чоловік. Саме під його потреби підлаштовується жінка, щоб він її не покинув, щоби виділив кошти на щось або ухвалив важливе для неї рішення. А ті зусилля, які жінка витрачала на власну кар‘єру, вона починає вкладати в зовнішній вигляд, догляд за чоловіком і побут.

Жінка може бути різною. Не лише ніжною чи сексуальною, хорошою матір’ю чи палкою коханкою, несперечливою чи норовливою. Досить сумнівною є спроба визначити «жіночу енергію» довгим списком правил, адже це лише обмежує, а не розкриває жінку. Не всі хочуть стосунків. Деяким жінкам краще бути наодинці. Деяким – будувати сім’ю на рівних зі своїм партнером умовах. Деякі хочуть сконцентруватись тільки на кар’єрі чи на своєму хобі. І це не означає, що мрії в них так і не здійсняться. Це означає, що ці жінки можуть здійснити свої мрії самі, без численних правил і сторонньої допомоги.

Ілюстрації: Freepik (1, 2)

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.