Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

РівністьРозплачуватися за люб’язність. Як поняття френдзони стало сексистським?

Нехтування відмовою й звинувачення жінок

Розплачуватися за люб’язність. Як поняття френдзони стало сексистським? — Рівність на Wonderzine

«Ти чекав занадто довго, щоб зробити якийсь романтичний крок. А тепер ти у френдзоні», – невинно розповідає Джої Требіані своєму другу Росу. Той любить Рейчел, але вона, здається, навіть цього не помічає. Хоча, на його думку, мала б: він же так багато для неї робить. 

Саме тоді вперше в попкультурі прозвучав термін «френдзона». Він швидко набув популярності: з’явилося безліч мемів про дівчат, які не відповідають взаємністю, і статей про те, як розпізнати френдзону завчасно і як з неї вийти.  

Проте останнім часом дедалі частіше обговорюють, що концепт френдзони мізогіністичний і побудований на застарілих стереотипах. Розбираємося, як френдзона стала способом звинуватити жінок за відмову й до чого тут «хороші хлопці».  

 текст: Анастасія Микитенко

 

 

 

Що таке френдзона?

Френдзона – це ситуація, коли одна людина закохана в іншу, але та сприймає її лише як друга. Це доволі типова ситуація, у якій відмова, звісно, не приємна, але люди знаходять шлях, що робити далі – зупинити спілкування або ж лишити все як є й чекати, доки почуття пройдуть. 

Проте це доволі нейтральне визначення змінилося з часом. Користувачі найбільше вподобали такі визначення «френдзони» в Urban Dictionary: 

«Це той момент, коли дівчина вирішує, що ти її друг, а тому вона більше не розглядає тебе як потенційну пару. Ти стаєш цією абсолютно асексуальною сутністю в її очах, як брат або лампа»

«Виправдання, яке вигадує собі чоловік, коли жінка відмовляє йому в сексуальному або романтичному плані, а він очікував винагороди за своє дружнє ставлення». 

Тобто найчастіше йдеться про те, що саме чоловік кохає, а жінка відмовляє, і за це на неї можна ображатися або ж навіть злитися. Деякі чоловіки впевнені, що жінка маніпулює ними френдзонячи й принижує їхні почуття. 

Таке бачення френдзони перетворило термін на мізогіністичний, а видання Bustle і Vice наголошують, що насправді френдзони в тому вигляді, як її зараз бачать, не існує.  

 

 

 

Обмін люб’язності на секс

Сучасне розуміння френдзони побудоване на тому, що люб’язність чоловіка неодмінно означає, що він любить жінку і що він докладає зусиль, щоб показати це. Вона, зі свого боку, має повернути його інвестицію, погоджуючись на романтичні або сексуальні стосунки, бо інакше вона начебто витратила його час і ресурси. 

Цей наратив досить наближений до проблеми «хороших хлопців», які очікують, що будь-якій жінці подобаються хороші вчинки і їх достатньо, щоб привабити її. Якщо ж вона відмовляє йому, то з нею щось не так і їй варто сходити до психотерапевта й дізнатися, чому їй подобаються тільки аб’юзери. 

Проте стосунки так не працюють. По-перше, почуття закоханості дуже складне й воно не виникає виключно тому, що хтось вислуховує твої проблеми двічі на тиждень або купує каву. Тоді ми закохувалися б в усіх своїх друзів і людей, які всміхаються нам в офісі або притримують двері щоранку. Закохуються в людину, а це трохи більше за вчинки, які вона робить для нас. 

По-друге, ніхто нікому не зобов’язаний відплачувати сексом. Неможливо обміняти придбаний букет на поцілунок або доставку обіду в лікарню на тримання за руки, тому що такого прайсу не існує. А жінка – це не машина, у яку можна закидати копійки доброти, допоки з неї не випаде секс, як зауважує відома інтернет-цитата. 

Проте це очікування відплати і є вершиною всієї френдзони, і воно ж змушує жінок відчувати неймовірний сором за відмову. Коли вона каже «залишімося друзями», то у відповідь часто може почути, що він же в неї так багато вклав, стільки для неї зробив. Чоловік може звинувачувати її у відмові, начебто вона дала згоду на секс, прийнявши перший його теплий жест або подарунок.  

Інколи відмова може перетворитися на серію знущань або навіть судовий позов. Друзі школярки Лаури не хотіли більше з нею спілкуватися після того, як вона відмовила своєму другові: «Мені було боляче, тому що багато людей почали ставитися до мене по-іншому». Це зробило мене поганою, а його – жертвою. Він постійно просив мене припинити френдзонити його», – розповідає дівчина. 

А в Сінгапурі чоловік хотів відсудити в жінки три мільйони доларів за емоційну травму, яку вона йому нанесла, зафрендзонивши його. Вони були знайомі чотири роки, і жінка одразу зазначила, що не хоче стосунків.   

Після такого жінкам може бути важко прийняти допомогу або допомогу від інших чоловіків, адже вона може боятися, що колись за це потрібно буде розплачуватися, що вона знову муситиме вибирати між тим, щоб погодитися на стосунки або знову вислуховувати купу звинувачень. 

Та жінка має право казати «ні» будь-коли, навіть якщо хлопець був увічливий з нею, купив коктейль у барі або ж провів її додому. І це не її провина, що чоловік їй не сподобався, тому ніхто не може присоромлювати її за цю відмову.  

 

 

 

 

«Ні» не означає «Так, але поборися за мене»

Деякі чоловіки вважають, що вони потрапили до френдзони незаслужено, тому що бажана жінка не має смаку в чоловіках, тому що вона не побачила весь його потенціал або пройшло недостатньо / забагато часу. Тоді, коли вона пропонує залишитися друзями, він залишається поруч із нею і старається ще більше, щоб їй сподобатися.  

Така поведінка знову ж таки забирає в жінки право на відмову. Це демонстрація неповаги до рішення іншої людини, недовіра її здатності самостійно ухвалити його і спроба зламати чужу волю різними маніпуляціями. 

 

Дружба як найгірше, що може статися між чоловіком і жінкою

«Френдзона» перетворює дружбу між чоловіком і жінкою на вирок, на щось, з чого треба швидко вибиратися, щоб не бути останнім лузером.  

Цей термін також створює ілюзію того, начебто дружба між гендерами – це завжди про те, що чоловік лише робить вигляд, наче він твій друг, а насправді він намагається зав’язати стосунки. У такій реальності жінка цікава лише як об’єкт – чоловікові стає однаково на неї як окрему особистість, якщо зрештою вона не погодиться на романтичні або сексуальні стосунки. Тобто цінність жінки і зв’язку з нею залежить від того, чи вдасться колись з нею зайнятися сексом. 

Френдзона в сучасному розумінні стає маніпуляцією. Ви домовляєтеся про одне – бути друзями, проте чоловік планує зовсім інше. Добрі вчинки стають лише інструментом того, як отримати бажане, а жінка не знає справжніх мотивів чоловіка. Пізніше можна підключити сором і провину, якщо ці інструменти не оцінять. 

У френдзоні гендерні ролі розподілені традиційно: жінку роблять винною за те, які рішення вона ухвалює щодо сексу, а чоловікові дозволяють заперечувати й піддавати сумніву це рішення. Звучить, як щось із минулого століття. 

 

 

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.