Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

РівністьООН: суспільство підводить жінок на шляху до досягнення гендерної рівності

Світ «значно відстає» від графіка виконання гендерних завдань

Щоб досягти гендерної рівності до 2030 року, необхідно залучити додаткові 360 мільярдів доларів. Окрім того, на темпи досягнення рівності негативно впливає «недостатня прихильність» суспільства до боротьби з нерівністю у світі. Такі дані звіту ООН Жінки, пише The Guardian.

В організації заявили, що суспільство «підводить» жінок і дівчат і «значно відстає» від графіка виконання гендерних завдань, визначених у 17 «Цілях сталого розвитку», які країни-члени ООН затвердили у 2015 році. 

У звіті йдеться, що відчутному прогресу в досягненні гендерної рівності заважають глибоко вкорінені упередження щодо жінок. Вони проявляються в нерівному доступі до піклування про сексуальне й репродуктивне здоров’я, недостатній присутності жінок у політиці (вони обіймають лише 26,7% місць у парламентах по всьому світу), економічній нерівності й відсутності правового захисту.

Зі 120 країн, щодо яких ООН Жінки мають дані, 67 не мають законів, які забороняють дискримінацію жінок, а 28 досі не впровадили закони, що надають жінкам рівні права в шлюбі й після розлучення. Лише 41 країна вважається такою, що досягла, майже досягла або близька до досягнення своїх цілей у галузі гендерної рівності.

З 2015 року призупинився прогрес у боротьбі з материнською смертністю, ідеться у звіті. А кожна п’ята жінка виходить заміж до того, як їй виповниться 18 років. Також жодна країна не наблизилася до викорінення домашнього насильства. Щороку 245 мільйонів жінок і дівчат віком від 15 років зазнають фізичного або сексуального насильства з боку свого партнера.

Якщо темпи змін не прискоряться, до 2050 року жінки все ще витрачатимуть на неоплачувану роботу з догляду на понад 9% більше часу, або на 2,3 години більше на день, ніж чоловіки. Жінки також займатимуть лише близько 30% керівних посад.

Провідна авторка звіту Жинетт Аскона зазначила, що прогрес у досягненні гендерної рівності був нерівномірним і недостатньо швидким у різних країнах.

«Ми маємо негайно змінити недостатню прихильність до гендерної рівності. Якщо ми серйозно ставимося до гендерної рівності, це має свою ціну. І коли ви подивитеся на дані, то побачите, що ресурси, які виділяються на програми з досягнення гендерної рівності, дуже малі, нестабільні й не є сталими в часі», – сказала Аскона.

Ілюстрація: Freepik

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.