Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Рівність(Не)достатньо квірні. Що таке біфобія і як вона відрізняється від інших видів гомофобії?

«Обери якусь зі сторін»

(Не)достатньо квірні. Що таке біфобія і як вона відрізняється від інших видів гомофобії? — Рівність на Wonderzine

Кожна спільнота з ЛГБТКІ+ стикається з певними видами дискримінації. Деякі її прояви спільні, проте деякі – унікальні для кожної сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності. Саме тому в гомофобії виділяють лесбофобію, гейфобію, біфобію, трансфобію, ейсфобію (афобію), тобто дискримінація асексуальних та аромантичних людей тощо. 

Раніше ми розповідали про лесбофобію – негативне ставлення до гомосексуальних жінок. У цій статті досліджуємо, що таке біфобія. Згідно з дослідженням, люди більш негативно ставляться до бісексуальних людей, аніж до геїв і лесбійок. Водночас до бісексуальних жінок ставляться краще, аніж до бісексуальних чоловіків. Імовірно, так відбувається через гендерні стереотипи й об’єктивацію жінок, які можуть любити інших жінок; суспільство не вважає сексуальними чоловіків, які можуть любити чоловіків, а тому менше їх приймає. Це може бути причиною, чому 88% бісексуальних жінок і всього лише 55% бісексуальних чоловіків розповідають про свою орієнтацію близьким друзям. 

Розповідаємо, які особливості біфобії та як вона впливає на бісексуальних людей.  

Текст: Анастасія Микитенко

 

 

Що таке біфобія?

Біфобія – це негативне ставлення до бісексуальних людей. Суспільство дискримінує бісексуалів через те, що вони відчувають потяг до партнерів своєї статті, проте також і через їхню немоносексуальність. 

Є стереотип, що людей приваблюють або люди їхньої статі, або протилежної. Це називається мононормативністю – культурною або соціальною нормою, згідно з якою всі або є, або мають бути моносексуальними. Відповідно, коли люди відчувають потяг до партнерів обох статей, вони стикаються з іще з одним рівнем дискримінації та, зокрема, запереченням їхньої сексуальності.

Суспільство часто вважає бісексуальність як фазу, перехідний стан від гетеро- до гомосексуальності, як період підвищеної сексуальної активності, коли людині однаково, з ким зустрічатися та спати, а також як спробу приписати себе до ЛГБТКІ+-спільноти заради уваги або через те, що зараз так модно. 

Бісексуальність також можуть заперечувати, якщо бісексуальна людина ніколи не була в стосунках із партнером однієї статі, або ж навпаки – протилежної. Наприклад, трапляються такі фрази: «Як ти можеш знати, що ти бісексуалка, якщо ти ніколи не зустрічалася з жінками?» або ж «Ти, мабуть, просто гей, бо ти ніколи не спав із жінками». 

Від бісексуалів можуть вимагати перевизначити свою сексуальність залежно від того, з ким вони зараз у стосунках. Тобто якщо жінка зустрічається з чоловіком, то їй начебто потрібно просто визнати, що вона гетеро, і не долучатися до спільноти. 

Через ці всі чинники з’явилося багато стереотипів про бісексуальних людей: начебто вони вітряні, сексуально стурбовані та більш схильні зрадити партнера або партнерку. Також про бісексуалів автоматично припускають, що вони закохані в абсолютно кожну людину, якій вони говорять про свою сексуальність. 

 

 

 

 

Біфобія всередині спільноти

Однією з унікальних рис біфобії є те, що бісексуальність можуть не сприймати геї та лесбійки, тобто люди зі спільноти, які самі стикаються з дискримінацію та нетерпимістю. 

Моносексуальні люди в спільноті можуть вважати, що бісексуальні люди мають певні привілеї гетеросексуалів, особливо якщо вони перебувають у стосунках із людиною протилежної статі. Бісексуальні люди не почуваються захищеними у просторах, які були створені для ЛГБТКІ+-спільноти, адже в них повторюють такі ж негативні коментарі та стереотипи, як і деінде. 

Бісексуальна жінка поділилася тим, як друзі зі спільноти тиснули на неї, щоб вона обрала якусь зі сторін. Коли вона відмовилася обирати моносексуальність, то вони говорили неприємні коментарі в її бік. «Довгий час я почувалася розгубленою. Ніби вони були більш квірними, ніж я», – розповіла вона. 

Згідно з дослідженням, опублікованим у виданні «Psychology of Sexual Orientation and Gender Diversity», геї та лесбійки вважають, що бісексуальні чоловіки та жінки відчувають більший потяг до чоловіків. Дослідники припускають, що, ймовірно, через це лесбійки більш негативно ставляться до бісексуальних жінок, аніж до бісексуальних чоловіків – деякі з них можуть вважати, що бісексуальна партнерка в будь-який момент може повернутися до гетеросексуальності, яка має менше перешкод і небезпек. 

У коментарі для Refinery бісексуальна жінка Стіві поділилася своєю історією неприйняття спільнотою. Через шість місяців після розставання вона побачилася на вечірці з колишньою, і та знала, що тепер Стіві зустрічається з чоловіком. Через це колишня сказала: «Я куплю тобі випити. Хоча тепер можна й не старатися, тому що ти перетворилася на гетеро». Після цього Стіві через декілька днів перепитала, що дівчина взагалі мала на увазі, і та відповіла: «Так, можливо, я була трохи безцеремонною, але саме тому ми не зустрічаємося з бісексуалками. Ви занадто невпевнені в собі».

Бісексуальні чоловіки стикаються зі схожими стереотипами – начебто вони готові мати лише недовготривалі романи з геями перед тим, як осісти й одружитися з жінкою, або ж мати коханців для сексу на стороні, а не вступати в повноцінні гомосексуальні стосунки, які асоціюються з більшою небезпекою та неприйняттям.   

Так, згідно з дослідженням, бісексуальні люди бояться доєднуватися до спільноти, адже бояться дискримінації через свою бісексуальність. Ті, хто таки долучалися до спільнот лесбійок і геїв, часто приховують свою бісексуальність через страх, що їх виключать через їхню орієнтацію.

 

 

 

 

До чого призводить біфобія?

Внутрішня біфобія

Через те, що стереотипи та негативні вислови про бісексуальність лунають так часто і від гетеро-, і від гомосесуальних людей, бісексуальні люди стикаються з внутрішньою біфобією, постійно ставлячи під сумнів свою орієнтацію. Вони можуть вірити в те, що це дійсно лише фаза в їхньому житті, випадкова закоханість до людини своєї статі, яка нічого не значила, або ж експеримент. 

Також бісексуальні люди рідше говорять про свою орієнтацію: згідно з дослідженням Pew Research Centre, 76% геїв і лесбійок роблять камінгаут перед друзями, у порівнянні із 36% бісексуалів. 

 

 

Бажання довести свою бісексуальність

Бісексуали можуть почуватися, наче вони мають довести свою орієнтацію, підтвердити, що вони достатньо квірні й мають право належати до ЛГБТКІ+-спільноти. Це проявляється особливо сильно, коли вони зустрічаються з людиною протилежної статі.  

Корі Фландерс із колегами провела дослідження про бісексуальних жінок, у якому виявила, що ті відчували тиск мати секс із різними статями, щоб довести свою бісексуальність. Вони визнали, що не завжди практикували безпечний секс у таких випадках. Також деякі з них розповіли, що коли вони вступали в моногамні стосунки й оточення вітало їх із тим, що вони нарешті обрали свою сторону, то вони одразу змінювали свою поведінку, щоб їм більше не приписували сексуальну орієнтацію, з якою вони себе не ідентифікують. Це мало значний вплив на їхнє ментальне та сексуальне здоров’я. 

Бісексуальні люди також можуть відчувати провину, коли вони мають бажання, секс або стосунки, які збігаються зі стереотипами про бісексуальних людей. Так вони уникають певної поведінки винятково, щоб начебто гідно представляти свою спільноту.

 

 

 

Наслідки для ментального здоров’я

Згідно з дослідженням Операріо та Мака, бісексуальні люди більш схильні розвинути депресію та тривожність, аніж геї та лесбійки. 

Тривожність часто пов’язана з тим, що бісексуальні люди постійно ставлять під сумнів свою сексуальність – чи справді вони відчувають потяг до іншої статі, чи це наслідок гетеронормативного суспільства? Чи досі вони відчувають потяг до іншої статі, якщо зустрічаються зі своєю?  

Також великий вплив на їхнє ментальне здоров’я має відсутність відчуття приналежності. Бісексуальні люди часто не відчувають приналежність ні до спільноти, бо там їх уважають недостатньо квірними, ні до гетеросексуальних людей, які вважають їх занадто квірними. Так вони залишаються наодинці зі своїм досвідом, що може підсилювати відчуття ізоляції та неприйняття. 

 

 

Фото: Etsy, Freepik

 

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.