Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

РівністьХороший хлопець. Як образ, створений для боротьби з токсичною маскулінністю, лише посилив її?

«Дівчата ніколи не полюблять таких, як я»

Хороший хлопець. Як образ, створений для боротьби з токсичною маскулінністю, лише посилив її? — Рівність на Wonderzine

«Я не такий, як інші хлопці, я хороший», – що означає ця чоловіча версія pick me дівчини?

Іноді в серіалах, фільмах і книжках дійсно зустрічаються хороші хлопці, проте іноді ті персонажі, які вважають себе хорошими, насправді такими не є. Серед відомих прикладів – Рос Геллер, Дакі Дейл і навіть Том із фільму «500 днів літа». 

Проте іноді за маскою хорошості ховаються й справжні люди в нашому житті. Розбираємо, які ознаки «хорошого хлопця» можна виокремити та що за ними стоїть. 

Текст: Анастасія Микитенко

 

 

 

 

Які є ознаки «хорошого хлопця»?

Він принижує себе 

«Звісно, ти обереш його, адже він такий накачаний», «Дівчата ніколи не звертають увагу на таких, як я», «Дівчата люблять тільки поганих хлопців», – типові фрази для «хорошого хлопця». 

Іноді це справді про низьку самооцінку героя, проте частіше до цього додається ще й ціль зманіпулювати об’єктом свого бажання. Те, що сказане на приниження самого себе, викликає жалість, бажання заспокоїти, заперечити те, як погано хлопець говорить про себе. 

Іноді в героїні виникає бажання довести, що насправді їй не подобаються тільки погані хлопці або що вона не така легковажна й не зважає винятково на зовнішність чоловіків. Тобто це про нав’язане почуття сорому за свої смаки або за смаки інших жінок. 

Наприклад, в одній зі сцен фільму «Красуня в рожевому» Дакі Дейл так говорить про обранця своєї подруги Енді, у яку він таємно закоханий: «Я не вірю, що ти можеш бути така дурна. Він просто скористається тобою, а потім викине напризволяще. А я б помер за тебе… Ти просто не поважаєш себе, якщо ти підеш на це». 

 

 

  

Він принижує інших чоловіків 

«Хороші хлопці» чутливі, ніжні, готові на самопожертви заради кохання й уміють показувати свій біль. Фактично вони мали би бути протилежністю героїв, які втілюють токсичну маскулінність. Останні цікавляться тільки спортом, ніколи не бувають вірними своїй дівчині, погано вчаться, фокусуючись на своєму майбутньому бізнесі, втрапляють у бійки тощо.  

Відтак у «хороших хлопців» є цікаве роздвоєння. Вони вважають себе кращими за «тупих качків-мачо-блондинів», про що вони поспішають повідомити головній героїні та своїм друзям. Водночас вони не люблять себе за те, що вони не такі, як типові хлопці, і не отримують так багато уваги від дівчат. Дуже часто за образами інших чоловіків ховається лише те, що «хороші хлопці» хочуть усе, що мають «погані».

Наприклад, згадаймо сцену з Росом із «Друзів». До них приходить італієць і причаровує Рейчел, яка сильно подобається головному герою. За спиною в гостя Рос перекривляє його мову та жести. Насправді проблема зовсім не в гарному італійцеві, який отримав незаслужену агресію, а в тому, що Роса розпирала заздрість – йому також хотілося так легко сподобатися Рейчел.  

Рос узагалі часто використовував маску хорошого хлопця, щоб виправдати свої ревнощі. Коли в Рейчел були складні періоди в житті, то він ще більше намагався засипати її подарунками та дбати про неї, щоб вона побачила, який він насправді хороший і що він просто дуже-дуже її любить, тому інколи робить божевільні речі заради неї.  

 

 

 

 

 

Він очікує чогось на заміну

У здорових стосунках акти доброти безкорисливі – тобто людина щось робить із щирого бажання допомогти, підтримати, зробити іншій людині приємно. 

Сама мотивація визначає те, чи справді це добра справа, чи ні. Якщо її роблять заради того, щоб щось отримати – комплімент, секс або стосунки – то вона вже стає маніпуляцією, особливо якщо іншу людину не попередили, що від неї щось очікуватимуть за добрі справи.  

Це часто переплітається з тропом френдзони, коли чоловік начебто робить усе для дівчини, а вона не бачить цього й не визнає його почуття (про які він, звісно, ніколи не казав). 

Яскравим прикладом такої поведінки можна вважати фільм «500 днів літа». Том чарівний, він допомагає Саммер і робить багато маленьких приємних справ для неї. Хоча дівчина із самого початку говорила відверто про те, що не вірить у романтичне кохання, і багато разів нагадувала про це Тому під час стосунків, він відчував, наче вона йому винна любов за все, що він для неї зробив. Коли вона таки з ним розходиться, він пише гнівну листівку, у якій посилає її та називає шльондрою.  

 

 

 

Він безнадійний романтик

Здається, це має бути одна з найкращих рис «хорошого хлопця», що відрізняє його від звичайних чоловіків, які постійно забувають про річниці та дні народження й не можуть організувати хороше побачення. Проте тут, імовірніше, можна говорити про два екстремальні кейси, аніж про здорові виявлення почуттів. 

«Хороші хлопці» часто займаються любовним бомбардуванням – кажуть, що люблять жінку на першому ж побаченні, дарують дорогі подарунки й абсолютно забувають про свої потреби, щоб тільки допомогти жінці, яку вони заледве знають. Вони часто настільки впевнені в тому, що знайшли «ту саму», що не чують відмов. Кожне «ні» стає викликом для них, адже вони мусять довести те, що вони ідеальна пара, просто жінка ще цього не зрозуміла. Це створює багато сцен, де жінкам некомфортно від такого вияву любові. 

Один із таких прикладів – це Тед Мосбі із серіалу «Як я зустрів вашу маму». Згадаймо, як у першій серії він зустрів репортерку Робін і на першому ж побаченні оголосив, що любить її. Він хотів одружитися та мати дітей із нею, попри те, що її більше цікавила кар’єра, про що вона відразу сказала. Тед не здавався та продовжував робити великі романтичні жести, які ще більше лякали Робін. У якийсь момент він вивчив танець, який мав би викликати дощ, щоби тільки не дати дівчині зустрітися з потенційним новим хлопцем.  

 

 

 

 

 

Він зриває свою маску після серйозного «Ні»

Коли «хорошому хлопцеві» стає очевидно, що дівчина дійсно його не вибере та не дасть їхнім стосункам шанс, він може почати ненавидіти її та його нового хлопця, ображати її та поширювати всі секрети, якими вони ділилися під час їхньої дружби.  

Таке ставлення випливає з упевненості головного героя в тому, що дівчина має винагородити його хороші вчинки або принаймні відсутність поганих. Якщо цього не стається, то саме вона – невдячна та корислива маніпуляторка, навіть якщо вони ніколи не обговорювали можливість стосунків і він ніколи не казав їй про свої почуття взагалі. 

 

 

 

 

 

 

Як «хороші хлопці» у фільмах впливають на наші стосунки в реальному житті?

Зараз багатьох «хороших хлопців» у сит- і ромкомах кінця 90-х і початку 00-х оцінюють критично, спираючись на нові уявлення про здорові стосунки та гендерні ролі. Проте так було не завжди. 

У наприкінці 80-х і початку 90-х фільм «Красуня в рожевому» став бумом попкультури. Це історія про начебто звичайного та ніжного Дакі, який безнадійно закоханий в Енді. Він ніколи їй про це не каже, а лише завжди залишається поруч і підтримує. Коли Енді цікавиться іншим хлопцем, Дакі принижує її й обіцяє, що більше ніколи не буде її другом, якщо хтось інший розіб’є її серце. Він дратується через те, що вона вибрала якогось багатого красунчика, а не його надійне плече. В оригінальній кінцівці Енді одумується та повертається до Дакі, проте дівчата на тестовому показі так обурилися такою розв’язкою, що фільм мусили перезнімати. 

Тоді багато підлітків проасоціювали себе з Дакі, а не з успішним хлопцем, і самі образилися на зміну кінцівки. Вони дійсно вважали Енді дурною або ж безсердечною за те, що вона так повелася з Дакі, а також почали наслідувати головного героя в тому, як той говорить, одягається, будує стосунки з дівчатами. Лише через понад 10 років після виходу фільму колишні фанати Дакі почали переосмислювати фільм, визнаючи, що він був далеко не «хорошим хлопцем».

Іронічно, що в спробах створити героя, який не втілює токсичну маскулінність, автори однаково малювали нездорові стосунки із собою, жінками, іншими чоловіками. Так, можливо, «хороші хлопці» й були більш відкритими у своїх емоціях, але вони часто не могли зізнатися дівчині у своїх почуттях, або ж навпаки, – ошелешували її проявами любові. У них досі була присутня агресія, проте вона була більш пасивною – замість бійок вони словесно принижували інших чоловіків і саркастично говорили про жінок, які обрали не їх. 

Проте одна з найгірших і найтоксичніших рис «хорошого хлопця» – це невміння чути «ні». Це повторювало троп про те, що жінку потрібно завоювати, що вона не може зробити єдино правильний вибір тільки тому, що вона дурненька й не розуміє, що їй потрібно. Просто «хороший хлопець», на відміну від своїх попередників, брав жінку не силою, а хорошими та романтичними вчинками, які насправді були ближчими до одержимості та сталкерства. 

І це той «хороший хлопець», який мав би переосмислити маскулінність і бути прикладом для молодшого покоління. Його треба було пожаліти, з ним треба було висміяти дурних мачо, за нього потрібно й порадіти, коли в «щасливій» кінцівці дівчина одумується та повертається до тихого, але такого романтичного та доброго головного героя, який готовий заради неї на все. 

Здорову маскулінність продовжують переосмислювати, і тому зараз у TikTok уже насміхаються над тропом «хорошого хлопця», а Саммер уже не вважають (принаймні не всі) холодною, маніпулятивною персонажкою, яка розбила чарівному Тому серце. 

Рефлексія над образом стала помітна й у кіно. Наприклад, у фільмі «З любов’ю, Саймон» один із другорядних персонажів, Мартін, утілює образ хорошого хлопця. Проте цього разу його вже не зображають як того, хто заслуговує співчуття через нерозділене кохання, а його дії, які межують зі сталкерством, засуджують. Він використовує знання про сексуальну орієнтацію героя, щоб примусити дівчину, яку він любить, до стосунків. Коли ж вона однаково не відповідає на його великий романтичний жест, Мартін усім розповідає про орієнтацію Саймона. Тоді стає зрозуміло, що хороший, тихий, надійний хлопець насправді таким не є і що пасивну агресію хороших хлопців варто сприймати серйозно, адже вона може нашкодити людям. 

 

  

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.