Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

РівністьНа 20-доларовій купюрі помістять портрет активістки Гаррієт Табмен. Що про неї відомо

Ветеранка Громадянської війни США, феміністка і колишня рабиня

У понеділок, 25 січня, прессекретарка Білого дому Дженніфер Псакі повідомила, що на 20-доларовій купюрі незабаром помістять портрет аболіціоністки Гаррієт Табмен.

«Важливо, щоб наші банкноти відображали історію та різноманіття нашої країни, і портрет Гаррієт Табмен на новій купюрі у 20 доларів якнайкраще відображав би все це», – сказала вона.

Портрет Табмен замінить зображення 7-го президента США Ендрю Джексона. Феміністка, аболіціоністка й одна з найбільш знакових постатей свого часу стане першою темношкірою жінкою, що коли-небудь з’являлася на національних банкнотах.

Що відомо про Гаррієт Табмен?

Гаррієт Табмен (ім’я при народженні – Арамінта Росс) народилась у рабстві в 1820 році. Її родина працювала й жила на фермі в Меріленді, на півдні США. У 13 років Гаррієт отримала серйозну травму голови: вона відмовилася бити іншого раба, і натомість власник магазину, який запропонував дівчинці взяти участь у побитті, кинув їй у голову гирю. На відновлення пішли довгі місяці, а травма нагадувала про себе впродовж усього життя.

У старшому віці вона вийшла заміж за вільного темношкірого Джона Табмена. Гаррієт запропонувала йому разом утекти на північ, однак чоловік погрожував здати її. Реалізувати втечу вдалося лише з другої спроби. Після цього Гаррієт активно почала брати участь у звільненні рабів, допомагала темношкірим утекти й боролася за впровадження соціальних реформ.

Пізніше вона брала участь у діяльності Підпільної залізничної дороги, яка перевозила темношкірих із півдня на північ. За приблизними оцінками істориків, сама лише Гаррієт звільнила майже 300 людей, а своїм прикладом надихнула на втечу тисячі.

У роки Громадянської війни Табмен активно допомагала північній армії. Спершу жінка працювала на фронті кухаркою, а потім була розвідницею й брала участь у діяльності партизанських загонів.

Одна з перших дослідниць й авторок біографії Табмен Сара Братфорд у своїй праці «Гутенбергський проєкт Гаррієт, Мойсей свого народу» наводить цитату самої активістки, яка вдало описує її характер і життєві цінності: «Для мене був тільки один вибір, на який я мала право, – свобода або смерть… Я буду боротися за свою свободу, поки вистачить сил. Я буду боротися за свободу, хоч би чого мені це коштувало».

Гаррієт Табмен померла в 1913 році від пневмонії. Її поховали на кладовищі Форт-Гілл із військовими почестями.

Фото: Wilipedia

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.