Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

РівністьВін, вона, вони: як звертатися до небінарних людей

Він, вона, вони: як звертатися до небінарних людей — Рівність на Wonderzine

Звертати увагу на займенники – важливо

Мова – жива структура, яка постійно відповідає змінам та запитам суспільства. Займенники, як одна з її частин, – особиста справа кожної людини. Ми маємо змогу сама обрати ті з них, з якими нам комфортніше, незалежно від гендерної ідентичності. В англійській мові небінарні люди часто використовують гендерно-нейтральні займенники «they/them». В українській мові їхніми відповідниками будуть «вони/їх».

Спробуємо розібратися, як звертатися до небінарних людей і як говорити про займенники.

«Вони/їх» – як вживати? Усе просто – змінюється лише гендерне закінчення:

  • я купив/купила – я купили;
  • ти добрий/добра – ти добрі.
  • ти робив/робила – ти робили.

Так само змінюються закінчення, коли ви говорите про небінарну людину в третій особі:

  • він/вона сьогодні не прийде – вони сьогодні не прийдуть.

«Вони/їх» – це все ще однина, тому некоректно казати «ти любите» або «ти сходите». Коли ви спілкуєтеся з небінарною людиною, яка використовує займенники «вони/їх», пам’ятайте, що це досі одна людина. Отож говоріть просто: «Ти любиш» і «Ти сходиш».

Не всі небінарні люди надають перевагу займенникам «вони/їх». Деякі вживають «він/його», «вона/її» або послуговуються відразу кількома. Як бути в цьому випадку? Найліпше – запитати в людини, як краще до неї звертатися. Інколи небінарні люди чергують займенники, їм може бути комфортніше, коли інші люди в розмові також чергуватимуть їх. Не варто боятися уточнювати такі речі.

Що робити, коли ви помилково вжили не той займенник під час спілкування? Не варто перетворювати це на велику проблему чи, ще гірше, виправдовуватися словами на кшталт: «Я просто ніяк не можу звикнути». Достатньо просто спокійно вибачитися, виправити себе та продовжити розмову. І попрацювати над тим, щоби більше не помилятися.

Найліпше – запитати в людини, як краще до неї звертатися

Наразі все більше людей вказують свої займенники в описах власних сторінок у соцмережах – і не лише небінарні, а й трансгендерні та цисгендерні люди. Поширеною практикою також стає називати свої займенники під час знайомства. Такими вчинками ми звертаємо увагу на те, що займенники – це важливо, і на них теж необхідно зважати.

Немало зірок роблять камінг-аут як небінарні персони. Джонатан Ван Несс, американський перукар, телеведучий і подкастер, розповів в інтерв’ю Out, що вважає себе небінарною персоною та вживає займенники «він/його». «Я просто не знав, як це називати. Я носив підбори, косметику, спідниці й інше. Просто не знав, що це означає», – зазначив він.

Перед релізом свого другого альбому Сем Сміт зробили камінг-аут як небінарна людина в інтерв’ю для I Weight і зазначили, що використовують займенники «вони/їх». Навесні 2021 року Демі Ловато оголосили, що вони небінарні та змінили займенники на своїй сторінці в Instagram на «вони/їх».

ТЕКСТ: АЛІНА ЗАБОЛОТНЯ 

Фото: Etsy 

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.