Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Власний досвід«Ніколи не були рівними». Жінки про те, як вони підлітками зустрічалися зі старшими чоловіками

А потім зрозуміли, що це було ненормально

«Ніколи не були рівними». Жінки про те, як вони підлітками зустрічалися зі старшими чоловіками — Власний досвід на Wonderzine

«Ти така розумна не по роках», – часто наголошують старші чоловіки, які зустрічаються з неповнолітніми дівчатами. «Дівчата дорослішають швидше, тому потрібно шукати чоловіка старше, досвідченіше», – заохочують жінок у суспільстві.

Тож досить часто неповнолітні погоджуються зустрічатися з партнерами, старшими за себе. Певний час це здається крутим, але з віком погляд на ці стосунки може змінюватися й вони можуть зрозуміти, що постраждали від грумінгу, тобто насилля з боку дорослих над неповнолітніми.

Так сталося й з нашими героїнями. Вони розповіли, як зустрічалися зі старшими партнерами, коли зрозуміли, що це було ненормально, і як це вплинуло на їхні подальші стосунки з чоловіками. А психологиня розповіла, що таке грумінг і які його ознаки.

Цей досвід не відображає всі досвіди людей, які зустрічалися зі старшими в підлітковому віці.

текст: Анастасія Микитенко

Ілюстрації: Олеся Ковальчук

Ми створили цей матеріал за підтримки наших читачів

Віра

21 рік

Протягом усього часу я слухала про те, як мої подружки зустрічаються з нашими однолітками, і думала, що виграла це життя, що в мене доросла людина з серйозними намірами

Коли ми почали спілкуватися, мені було 14, йому – 23. Він залишив мені коментар в Instagram і написав повідомлення. Я на той час була дуже зацікавлена в корейській культурі й мові, побачила, що він з Південної Кореї, тому вирішила відповісти. Спочатку думала, що це просто буде практика мови, але потім ми почали спілкуватися на віддалені теми. У якийсь момент він був тиждень без зв’язку, а коли повернувся, то зізнався, що йому було дуже важко без розмов зі мною, розповів про свої почуття. Тоді я подумала, що це казка, що цей дорослий іноземець – це кохання всього мого життя. Я відповіла взаємністю, і ми почали зустрічатися онлайн.

Це була перша любов, мені все здавалося таким красивим. Протягом усього часу я слухала про те, як мої подружки зустрічаються з нашими однолітками, і думала, що виграла це життя, що в мене доросла людина з серйозними намірами. Мені завжди всі казали, що я мислю старше свого віку, про багато тем було цікавіше розмовляти з дорослими, тому це начебто підтвердило мої слова. Він також часто наголошував, що я набагато розумніша, ніж дівчата мого віку, що йому приємно зі мною розмовляти.

Уперше він приїхав за дев’ять місяців. Тоді почалися жарти й натяки про секс. Він часто казав, що ми в дорослих стосунках і секс – важлива його частина. Я почувала себе некомфортно, перші декілька разів казала, що мені не подобаються такі жарти і що я не готова до сексу. Він казав, що все розуміє, але натяки не зупинилися – він просто певний час робив їх рідше. З одного боку, я почувала себе не готовою, а з іншого – розуміла, що в нього є якісь потреби, що не могла дати йому те, що хоче. Зараз я розумію, що це його проблема, але тоді я думала, що це була моя провина.

Мені було 16, коли дійшло до сексу. Я відчувала, що вже час йому щось дати, що вже треба. Був страх, що якщо не буде сексу, то він може мене кинути, а я не хотіла відпускати цю казку.

Він казав, що йому подобається, що я слухняна.

За деякий час почалися сварки. Він часто говорив, що я ще не доросла, багато чого не знаю, а він уже бачив життя. Також вказував, з ким краще не дружити, нав’язував свою думку щодо певних рішень, маніпулював тим, що він до мене приїжджає, витрачає багато часу й сил, бо йому треба було летіти на двох літаках по 14 годин. Пізніше він переїхав до Польщі, щоб бути ближче до мене, і хотів, щоб я після закінчення школи жила з ним. Він казав, що йому подобається, що я слухняна.

Щоразу, коли люди дізнавалися, що я в стосунках, то питали, скільки хлопцеві років, а я відчувала, наче маю сказати менший вік, бо люди до цього погано поставляться. Проте я завжди захищала ці стосунки, казала, що він мене кохає, добре до мене ставиться, намагалася виправдати його.

Про сварки я не розповідала подружкам, щоб не псувати його імідж ще більше. Те, що я була в цьому сама, спотворило моє бачення всього. Тоді вже було зрозуміло, що це ні до чого не призведе, але я ж ні з ким про це не говорила, тому й проблем не бачила.

Ми розійшлися, коли мені було 18. Я просто втомилася від відстані. За певний час у мене було день народження, де я зібрала подружок, і ми говорили про ці стосунки. Тоді хтось зі знайомих нагадав мені різницю у віці. Я вже звикла до неї, але коли вони мені нагадали, скільки було йому й мені, коли ми познайомилися, я подумала, що це жах.

Мені зараз 21, і, якби я познайомилася з хлопцем або дівчиною, яким 14, у мене не було б навіть думки про стосунки з ними. З висоти свого віку я сприймаю їх як дітей. А він навіть старший, ніж я зараз. Я не розумію, що могло приваблювати в 14-річній дівчинці, це гидко.

Катерина

18 років

Я постійно жила з почуттям провини, якщо хоч у чомусь йому відмовляла

Я познайомилася з ним, коли переїхала до гуртожитку. Мені було 16, йому – 23.

У нас були однакові цінності, він грав на гітарі, і мене це підкупило. Проте на той час у нього була повнолітня дівчина, і я вирішила не лізти в ці стосунки. Та він почав робити перші кроки до мене сам. Я розуміла, що це не правильно, але мені так хотілося турботи від когось. Він постійно повторював, що вони рідко спілкуються, постійно сваряться і що все однаково близиться до кінця. Тому я його залицяння приймала.

У школі, якщо чесно, однолітки майже не звертали на мене увагу. Тому ось я вирвалася з дому й заїхала в гуртожиток в іншому місті, і тут на мене звернув увагу такий дорослий хлопець. Чомусь я собі думала, що він старший і свідоміший, саме тому помітив, що я не така, як інші. Він до того ж часто казав про те, що я розумна не на свій вік. Тоді я справді вважала, що він мене розуміє й бачить, що я така доросла. Зараз мені здається, що хлопці в стосунках з неповнолітніми завжди так кажуть, тому що це якось їх виправдовує, напевно.

Ми ніколи не були рівними в стосунках. Він постійно вказував, що я роблю так, а що ні, самостверджувався за мій рахунок. З самого початку він був дуже домінантним. Коли ми почали вже офіційно зустрічатися, то він поїхав нібито на роботу й написав мені: «От такі фото мають бути вже в мене зараз». Це було не прохання, а наказ. Він дуже часто не чув «ні». Це починалося з того, що він не чув відмову від чогось під час самого сексу, а потім перейшло в те, що навіть коли я нічого не хотіла, він починав звинувачувати мене, і я собі думала: «У принципі, мені не важко». Було дуже багато таких сексуальних актів, де не було моєї активної згоди. Я постійно жила з почуттям провини, якщо хоч у чомусь йому відмовляла.

Ці стосунки також були здебільшого заради сексу. Він не хотів кудись зі мною виходити, з’являтися разом на людях. Мені було дуже погано ментально, я жила на емоційних гойдалках від того, що так не має бути, до того, що він вибачався і я знову думала, що все нормально. Останні два-три тижні я постійно плакала, і йому, мабуть, стало некомфортно, тому він ініціював розрив.

Одна головна думка була спочатку: «Як це могло трапитися саме зі мною?»

Після цього він однаково продовжував лізти до мене, робити те, що я не хотіла, і тоді я вже почала йому активно відмовляти, уже плакала й казала: «Чому ти мене не чуєш? Це не ок». Пізніше він ще писав мені, що сумує, любить мене, хоча я просила цього не робити. Одного разу мені навіть прилетіло чудове фото члена, якого я не просила.

Одразу після розриву я поїхала на зимові канікули додому, мало з ким бачилася й просто сиділа вдома, думала, що сталося. Одна головна думка була спочатку: «Як це могло трапитися саме зі мною?» Я тоді вже була дуже добре обізнана в токсичних стосунках, тому спочатку сварила себе за те, що не помітила те, що відбувалося. Та тоді потрапила в компанію старших студентів, вживала наркотики й алкоголь, водночас намагаючись пристосуватися до нового міста, що також було стресово. Я не могла тоді раціонально все осмислити.

Тільки за пів року я зрозуміла до кінця, що це було не нормально, і змогла назвати це насиллям. Це ж педофілія, коли ти зустрічаєшся з неповнолітньою, яка на сім років за тебе молодша. Деякі моменти досі до мене доходять, коли я порівнюю їх зі своїми теперішніми стосунками.

З того часу пройшло вже два роки. Я зустрічаюся з хлопцем, але в мене немає сексу. На початку я пробувала, але на другий чи третій місяць наших стосунків я зрозуміла, що мене тригерить від дотиків і прелюдій. У якийсь момент це стало вже настільки нестерпно й образливо, що я просто перестала мати інтимні стосунки з партнером. От нещодавно була в лікаря-чоловіка, і мені довелося роздягтися для огляду. Коли я вийшла з кабінету, то почала неконтрольовано плакати й до мене повернулося почуття, коли просто хочеться з себе все це змити, зірвати з себе шкіру, настільки мені дискомфортно. Тоді я не знала, що це так сильно на мене вплине.

Олена Абатурова

Психологиня

Що таке грумінг?

Грумінг – це процес, коли дорослий створює довірливі стосунки з дитиною або підлітком із метою подальшого емоційного або сексуального насилля. Грумінг є особливо небезпечний, тому що на початку спілкування маніпулятор використовує компліменти, приділяє надзвичайно багато уваги й співчуття, виявляє підвищений інтерес до особистого життя постраждалої або намагається бути постійно фізично поруч. Це схоже на романтичні стосунки, а не типове сексуальне насильство, тому його часто сприймають нормально. Дорослий може навіть створити довірливі стосунки з батьками й друзями неповнолітніх, щоб нормалізувати свою поведінку.

Грумінг може відбуватися й онлайн, й офлайн. У першому випадку насильники попередньо не знайомі з постраждалою, вони створюють фейкові акаунти й брешуть про свій вік. Вони можуть просити інтимні фото й відео, пізніше погрожувати ними, щоб змусити дитину прийти на побачення. Якщо ж це про офлайн-спілкування, то грумерами часто стають люди, яких неповнолітні знають: друзі батьків, викладачі, старші знайомі їхніх однолітків.

Як працює грумінг?

Період життя від 14 до 18 років – це період ранньої юності, коли відбувається перехід від дитинства до дорослості, ставлення до себе стає складніше, поступово відбувається «відрив від батьківського коріння», формується світогляд. Підлітки в цьому віці можуть бути вразливими через відсутність життєвого досвіду й достатньої особистісної зрілості, довірливими через потребу інтимної юнацької дружби, романтичної любові, а також відчуття, що їх бачать і розуміють. В особливій зоні ризику щодо грумінгу знаходяться дівчата, які почуваються самотніми, не мають довірливих взаємин із дорослими, прийняття від близьких, пережили психотравмувальні події в минулому. Через вікові особливості цього періоду, а також маніпулятивні дії грумера, що знижують критичність мислення, рішення про вступ у стосунки й секс зі старшим партнером-грумером не є свідомим і самостійним, хоча воно й може таким здаватися.

Грумер часто може використовувати маніпулятивні дії, наприклад несподівано припиняє спілкування, схиляє до тривалих нічних листувань чи довгих телефонних розмов, заохочує брехати близьким і віддалятися від них. Часто можна почути, зокрема, і такі фрази: «Навряд чи я тобі справді подобаюся. Якщо так, то доведи!», «Усі проти мене, тільки ти можеш мене зрозуміти», «Якщо ти справді не така, як інші, то не залишиш мене», «Інші просто не розуміють наших стосунків», «Ти доросла не на свій вік». Почуття піднесення й закоханості швидко змінюється почуттями обов’язку та провини, якщо не вдається виконати певне прохання маніпулятора. У таких стосунках партнери не рівні, дорослий завжди матиме більшу владу, його слово важитиме більше.

Під час грумінгу постраждала може нехтувати власними потребами й бажаннями, переживати двоякі почуття, а саме відчуття дискомфорту, безсилля, утоми, пригніченості, але з іншого боку, почуватися потрібною й почутою. Метою грумінгу найчастіше є отримання відвертих фото чи відео, схиляння до вступу в сексуальні стосунки. Окрім цього, маніпулятор може вдаватися до шантажу й погрожувати публікацією інтимних фото жертви або насиллям. У цьому разі маніпулятор може наполягати, що єдиний спосіб це зупинити – прийти на побачення, прислати більше фото тощо. Постраждалі від грумінгу можуть відчувати смуток, сором, провину, пригніченість, тривогу чи злість після завершення цих стосунків. Також збільшується ймовірність розвитку депресії, панічних атак і самоушкодження.

Ознаки грумінгу

Буває дуже важко помітити, що ваші друзі або діти страждають від грумінгу, адже насильник заохочує їх тримати секрети від близьких або повністю ізолює їх. Варто звернути увагу, якщо:

  • неповнолітні мало говорять про те, як вони проводять свій час, зокрема в інтернеті;
  • вони зустрічаються зі старшим хлопцем або дівчиною й відмовляються називати їхній вік;
  • у них з’являються гроші або нові речі, як-от: одяг і мобільні телефони, – і вони відмовляють пояснити, де вони їх взяли;
  • вони починають вживати алкоголь або наркотики;
  • вони проводять набагато більше часу в інтернеті;
  • їхня поведінка стає сексуалізованою, вони говорять про секс із такими подробицями, які в їхньому віці ще не мають бути відомими;
  • вони проводять більше часу поза домом або зникають на тривалий час.

Якщо ви помічаєте такі ознаки, то варто поговорити про це. Дуже важливо не звинувачувати неповнолітніх, адже вони часто не розуміють, що вони в ненормальних стосунках. Варто заохочувати їх говорити, вірити їм, дякувати за те, що вони вам розповіли, розпитувати про їхні почуття без засудження. Кривдник, імовірно, переконав підлітка, що ділитися інформацією про стосунки небезпечно, тому дуже важливо втримати їхню довіру, а крики й звинувачення тут не допоможуть.

Якщо ваш друг або подруга потрапили до такої ситуації, то варто нагадати, що така поведінка старшої людини не припустима, вказати на дії, які є маніпулятивними, і запропонувати зупинити стосунки, хоча б на деякий час, щоб зрозуміти, що відбувається. Також необхідно звернутися по допомогу до дорослого, якому ви довіряєте, і розповісти про ситуацію. Можливо, спочатку ваша дружба постраждає від такої дії, але ви зможете принаймні врятувати близьку людину від травматичного досвіду.

Якщо ж це відбувається з вашою дитиною, то необхідно обмежити доступ дорослого до підлітка й звернутися до поліції. Водночас продовжуйте активно комунікувати з дитиною, пояснювати, чому такі дії необхідні, і питайте, що вони почувають після розриву і яка підтримка їм необхідна.

Якщо ж ви відчуваєте, що постраждали від грумінгу, то варто поговорити з людьми, яким ви довіряєте, й обмежити спілкування з «хлопцем». Грумер буде, імовірно, робити все можливе, щоб повернути стосунки, тому важливо мати систему підтримки, яка нагадуватиме вам, що це ненормальна ситуація і що він маніпулює вами. Також ви можете заявити в поліцію, особливо якщо вас починають переслідувати або вам загрожує фізичне насильство.

Ви також можете звернутися за підтримкою до Національної гарячої лінії для дітей і молоді від Ла-Страда за номером 0 800 500 225.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.