Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Власний досвід«Одне з найкращого, що сталося зі мною за 11 років служби». Військовослужбовиці про жіночу форму

«Одне з найкращого, що сталося зі мною за 11 років служби». Військовослужбовиці про жіночу форму — Власний досвід на Wonderzine

«Три дні розсилала всім фото в новій формі»

Жіночу форму для військовослужбовиць почали обговорювати на рівні Міноборони лише влітку 2022 року. Тоді пообіцяли, що ЗСУ введуть уніфіковану форму для жінок, її розроблять за підтримки двох волонтерських ініціатив.

До цього жіноча форма існувала лише в парадному варіанті. На службі жінки мусили здебільшого підшивати форму або відшивати її окремо в ательє. На це потрібен час і близкість до швейних майстерень, що майже недоступно на передовій.

Від початку повномасштабного вторгнення також з’явилися волонтерські організації, які відшивають і відправляють жіночу форму захисницям безкоштовно.

Ми поговорили з військовослужбовицями про те, як змінилася ситуація з жіночою формою і як її наявність впливає на сприйняття жінок в армії. Також поспілкувалися з двома найбільшими організаціями: «Землячки» й Arm Women Now – про їхню діяльність, відгуки військовослужбовиць і плани на майбутнє.

Текст: Анастасія Микитенко

Ми створили цей матеріал за підтримки наших читачів

Любов Вибодовська

Прикордонниця

Насправді перешивати не було що, я влазила в одну штанину, і швеї відмовлялися братися за таке замовлення.


Я перебуваю в Державній прикордонній службі України з 2012 року. Під час навчання в НАДПСУ із 1000 курсантів в академії було 200 дівчат, і, хоча ми й становили п’яту частину учнів, нам однаково видавали чоловічу форму, яка була на нас завелика. Мені, наприклад, видали 54 розмір форми, а я на той момент носила 44. На складі сказали, що іншої немає, що зараз потрібно походити в такій, а потім її замінять. Цього, звичайно, не сталося.

Майже щоразу після отримання форменого одягу потрібно було йти й перешивати все в ательє за власний кошт. Та насправді перешивати не було що, я влазила в одну штанину, і швеї відмовлялися братися за таке замовлення. По сарафанному радіо ми знали дівчат-рукодільниць, які часто шили форму військовослужбовицям і мали лекала спеціально під жіночі форми, тому іноді ми купували тканину і йшли до них.

Академія відшивала на замовлення тільки берці, якщо в дівчини нога, менше 36 розміру, а формою ніхто не цікавився. Офіцери пояснювали, що є зразок (чоловічий – ред.), і ми всі маємо носити однакове. Нас навіть сварили, якщо ми робили виточки або трошки звужували штанину. Взуття також мало бути статутне, незважаючи на те, чи воно тобі мале, велике, комфортне чи не дуже. На щастя, до взуття вже не так прискіпливо ставляться, просять, щоб просто чорне було, але форма досі має залишатися за стандартом.

Військовослужбовиці завжди привертають увагу, і, коли на нас дивляться з насмішкою через видану не по розміру форму, це ображає


Таки хочеться, щоб було комфортно, щоб жінка у формі мала гарний вигляд. А коли ми йдемо по місту й виглядаємо так, наче ми доношуємо цей одяг за кимось іншим, стає неприємно. Військовослужбовиці завжди привертають увагу, і, коли на нас дивляться з насмішкою через видану не по розміру форму, це не нормально, це ображає й підриває морально-психологічний стан. Нам і без того часто кажуть, що дівчат в армії не має бути.

У липні 2022 була велика проблема з формою: передзамовлення було на два місяці вперед, бо багато людей мобілізовували, замовити або відшити бодай військові штани було неможливо. Я вже знала «Землячок», знайшла їх випадково в Instagram, почала донатити. І коли не могла замовити штани, вирішила написати дівчатам. Вони прислали мені їх безкоштовно разом із жіночою гуманітаркою: білизною, засобами гігієни – а я навіть не просила цього. Штани сіли просто ідеально, ніби з мене зняті, нічого не треба було вшивати. Потім вони ще допомогли мені з бушлатом і теплими тактичними штанами. Бушлат видають що п’ять років, і вже неможливо було його носити. Він був на сході, заході, на півдні, на півночі України.

Навіть зараз, коли я про це говорю, мене переповнює радість і гордість за цих дівчат, які роблять титанічну роботу для нашої спільної перемоги


Я була така щаслива, три дні всім розсилала свої фото у формі, розповідала й просила донат на фонд, бо «Землячки» просто неймовірні. Це одне з найкращого, що зі мною сталося за 11 років служби. Приємно, що нас не забули.

Навіть зараз, коли я про це говорю, мене переповнює радість і гордість за цих дівчат, які роблять титанічну роботу для нашої спільної перемоги. Вони роблять для нас роботу на всіх фронтах, навіть якщо ти в тилу чи на передовій, ти офіцерка, контрактниця чи мобілізована. Це важливо для морально-психологічного стану й фізичного стану жінок.

Це сприяє образу, що жінки в армії – це нормально. Навіть цивільні жінки, бачачи, що нас в армії забезпечують належним чином, можливо, подумають піти навчатися, або підписати контракт, або будуть просто донатити на якісь фонди, бо вони відчуватимуть себе частиною цього.

Анастасія Мура

Санінструкторка

У мене зріст 1,57, і таких «великих» службовців у нас немає.


Я почала службу у 2019 році як санінструкторка. Тоді мені видали форму на п‘ять розмірів більше. У мене зріст 1,57, і таких «великих» службовців у нас немає.

Форму треба було вшивати, у нас у частині свої швеї, які вшивають, проте треба чекати мінімум 5–7 днів. Якщо хочеш підшити по-іншому, то мусиш іти кудись. По часу 5–7 днів чекати, а хотілося б одразу, щоб продумали одразу, щоб можна було вільно прийти і взяти на себе розмір.

Цього року влітку я була на сході, у серпні через сарафанне радіо дізналася про «Землячок». Я їм написала, що мені потрібна форма, бо ми постійно переходили з позиції на позицію, і форма втрачалася. Вони мені одразу привезли заміну точно на мій розмір. Пізніше я з посестрами приїхала в їхній волонтерський штаб, вони їх також забезпечили формою. Вони взагалі дають і каску, і плити, і плитоноски, і гігієну, і жіночу білизну, і косметику (креми для рук і тіла), і вологі рушники, і спальні мішки. Ти їм можеш дати запит – навіть на ноутбук – і вони передають.

Нова ж форма була по талії, з м’якішої й приємнішої тканини.  Воно не натирає й не передавлює, коли ми присідаємо.


Потім я дізналася про Arm Women Now. Там мені також швидко відповіли, я була в Києві, тому ще запросили до штабу. Вони нам і форму, і курточку, і фліски дали.

Коли форма завелика, то вона може навіть робити рани, а тут такого не трапляється. Коли на тобі бронежилет і медичний рюкзак, то це відчувається як додатковий шар одягу. І важливо, щоб форма не відчувалася, що ти як навдягнена капуста. Нова ж форма була по талії, з м’якішої й приємнішої тканини. «Землячки» забирають зайві деталі, але додають зручності. Воно не натирає й не передавлює, коли ми присідаємо.

На початку війни росіяни часто попадали в речові склади, і запаси форми ще зменшилися. Тому це дуже правильно, що ця ініціатива з’явилася, і фонд за фондом починають це робити. Жінок багато, і багато хочуть служити, а форми не вистачає.

Ірина Никорак

Засновниця соціального проєкту Arm Women Now

Мені видається, що країна, яка є невід’ємною частиною Євросоюзу, повинна змінювати систему речового забезпечення для військовослужбовиць уже сьогодні.


Наприкінці квітня 2022 року нам надійшов запит із Харківського напрямку від побратимів дівчини-артилеристки. У неї зносилася форма, протерлися коліна, і чоловіки попросили передати маленький комплект чоловічої форми. Ми почали шукати, але на нас чекав неприємний сюрприз. Виявилося, що жіночої маленької форми немає, і я написала про це в себе в Instagram.

Після цього дівчата масово почали писати мені про труднощі, з якими стикаються, як вони звертаються до швачок, щоб перешити форму за власні кошти, а це вдвічі перевищує вартість самої форми. На передовій взагалі немає можливості змінити розмір. Тому ми ухвалили рішення з нуля розробити лекала й відшивати форму для наших сміливих дівчат.

Військова амуніція – це дуже важлива складова ефективності для наших захисниць. Мені видається, що країна, яка є невід’ємною частиною Євросоюзу, повинна змінювати систему речового забезпечення для військовослужбовиць уже сьогодні.

Це не пов’язано з естетикою – більше йдеться про практичне застосування.


Під час пошиття форми того стандарту, який зараз є, закладається чоловіча розмірна сітка: широкі чоловічі плечі, відсутність грудей, ширша талія, вужчі стегна й нижча посадка. Це питання фізіології. Наприклад, коли жінка бере форму 44 розміру, то кітель їй підійде, а штани можуть бути замалими. Водночас взяти кітель і штани різного розміру не можна. Та навіть якщо штани по розміру стегон, вони бувають завеликі в талії, тому треба їх підв’язувати. Досить популярного розміру XXS взагалі не шиють.

А ми ж розробили форму під жіночі параметри, зокрема, заклали ширші стегна, вищу посадку й спеціальні фіксатори на талії, щоб штани не спадали й не оголювали спину. Кітелі ми також приталили. Це не пов’язано з естетикою – більше йдеться про практичне застосування. Чоловічий кітель широкий, і, коли жінка одягає бронежилет, під ним утворюється велика кількість зайвої тканини, яка може натирати.

Жінка, яка знаходиться на передовій, повинна думати про якість виконання бойового завдання, а не про те, що форма десь тисне чи спадає.


Крім уніформи, жінкам в армії досі видають чоловічу білизну, тому ми взялися й за спіднє для військовослужбовиць. Ми розробили його з натуральних тканин, без застібок, шлейок і кісточок, зі спеціальними вставками в топі, щоб бронежилет не натирав у грудях. Дівчата пишуть, що і в цивільному житті такої якісної й зручної білизни не знайдеш. Зараз з компанією Naviale, яка відшиває цю білизну, ми запустили фандрейзингову кампанію на збір 2,5 мільйона гривень, щоб мати змогу надалі передавати комплекти захисницям.

Ми працюємо на різних виробництвах у Хмельницькій, Харківській й Івано-Франківській областях, а також боремося за те, щоб стандарти жіночої форми були затверджені на рівні Міноборони. Наша форма й декілька моделей білизни вже тестуються офіційно в ЗСУ.

Більшість дівчат із різними типами фігур пишуть, що форма лягає, ніби з них мірки знімали. Зручна форма, яка відповідає жіночій тілобудові, – це передусім про функціональність і безпеку. Жінка, яка знаходиться на передовій, повинна думати про якість виконання бойового завдання, а не про те, що форма десь тисне чи спадає.

Це насправді найбільше мотивує рухатися далі, створювати ще більше різних елементів військового й тактичного одягу для жінок.

У цьому році маємо амбітну ціль – одягнути 6000 військовослужбовиць


Коли ми тільки розпочали проєкт Arm Women Now, у нас були десятки запитів від дівчат-захисниць, потім це були сотні, зараз – тисячі. Ми вже закриваємо потреби від військових частин і батальйонів та відшиваємо сотні комплектів жіночої форми.

Наразі ми забезпечили жіночою уніформою й теплим зимовим одягом 2650 наших захисниць на передовій за кошт донатів. У цьому році маємо амбітну ціль – одягнути 6000 жінок-військовослужбовиць.

Від того, що ти стаєш військовослужбовцем, стать не зникає. І тут чітко потрібно розуміти, що потреби жінок і чоловіків в армії різні. Це стосується і взуття, і засобів гігієни, і полегшених бронежилетів, і спідньої білизни, й уніформи. Arm Women Now – це про повагу до жінок, про їхнє право самостійно робити вибір, ким бути й чим займатися. Одягни жінку-воїна, і вона врятує світ!

Ксенія Драганюк

Співзасновниця громадської організації «Землячки»

Я знаю, що дівчатам «там» стало трохи зручніше й тепліше. Вони – моє пальне й мотивація.


Я журналістка й у мирному житті мала телепроєкт «Землячки», де розповідала про успішних жінок у нестандартних для соціуму «чоловічих» професіях. На початку повномасштабного вторгнення я вирішила створити окрему сторінку «Землячки. Український фронт», де робила портретні інтерв’ю з військовослужбовицями й волонтерками.

Рідна сестра мого чоловіка Настя була імейл-маркетологинею в цивільному житті, ніколи не мала військового досвіду. Проте 24 лютого 2022 вона пішла в ТрО. Перший запит ми з чоловіком закрили саме для неї, а потім – для її посестер. Після цього почали багато спілкуватися з захисницями, у яких брали інтерв’ю, дізнавалися, що необхідно. Так почали сім’єю закривати індивідуальні запити. Одне на одне наклалося, і так ми вирішили заснувати ГО «Землячки».

Найбільша потреба була в жіночій формі й полегшеній амуніції, тому найактивніше займаємося саме цим. Водночас продовжуємо підтримувати військовослужбовиць інформаційно: у нас і надалі виходять інтерв’ю з захисницями. Популяризуємо культуру «жінка-військова» в Україні й за кордоном.

Водночас продовжуємо підтримувати військовослужбовиць інформаційно. Популяризуємо культуру «жінка-військова» в Україні й за кордоном.


Як і захисниці, ми не могли купити жіночу форму у військторгах, а тому почали її відшивати самостійно. Ми розробили лекала з однією українською фабрикою, потім допрацювали з іншою. Зараз співпрацюємо з декількома фабриками, головна в Харківській області.

Якщо спочатку в нас було 10, потім 40 запитів на місяць, то зараз це 40 на день. У 99% ми закриваємо запити індивідуально, хоча кілька разів працювали з жінками-військовими на рівні військових частин. Одного разу це було 160 паковань для 91 захисниці. Окрім форми, завжди докладаємо бокс з «жіночою гуманітаркою»: креми для рук, бальзам для губ, тампони, прокладки, вологі серветки, резинки для волосся тощо. До боксу докладаємо й інші приємні речі: малюночки від дітей, ляльки-мотанки, смаколики.

Вони військові, і це той мінімум, який ми маємо закривати для них. 


На кожній коробочці ми залишаємо приємні побажання. Це душа нашої організації – маленька традиція, яка розпочалася з часів, коли ми вдома сім’єю пакували перші посилки і яку ми вирішили зберегти.

Більшість гігієни ми отримуємо від брендів-партнерів, які надсилають товари для захисниць, наприклад Eva, а також від фондів, найбільшу кількість забезпечення закриває Help Ukraine Center. Логістику закриваємо за підтримки «Нової пошти», у цьому місяці ми відправили посилок на вартість доставки більше 300 000 гривень.

Щодня я прямо спілкуюся із захисницями, постійно отримую фідбек і нові запити. Нещодавно написала, що захворіла, а військова каже: «Тобі не можна хворіти, що ж ми будемо без тебе робити! Ти нам як мама. Зараз відправимо тобі парамедиків, швиденько тебе полікують». Іноді я дійсно відчуваю себе в ролі мами, і це мене тримає, навіть коли втомлена, коли мало сплю, коли немає вільного часу. Я знаю, що дівчатам «там» стало трохи зручніше й тепліше. Вони – моє пальне й мотивація.

Нещодавно прийшла захисниця в хаб, бо їй потрібно було взуття. А ми побачили, що на ній досі літня форма. Запропонували зимову, а вона відмовилася. Насправді багато хто соромиться брати щось безкоштовно, особливо якщо вони приходять до нас вперше. Та ми її таки вдягли, а вона так сильно розчулилася, не звикла, що не треба до когось іти й випрошувати. Я хотіла б, щоб у дівчат не викликало такого виру емоцій те, що їм доступна жіноча форма. Вони військові, і це той мінімум, який ми маємо закривати для них. Вони несуть дуже важку службу заради перемоги, і я хочу, щоб їхнє забезпечення було на належному рівні.

А зараз ще надаємо психологічні консультації. Нам важливо бути доступними в кожному окопі.


Ми не збираємося зупинятися тільки на формі, постійно вигадуємо нові проєкти, стикаємося з новими проблемами. Спочатку в нас було завдання закрити базові потреби: форма, білизна, взуття, амуніція. А зараз ще надаємо психологічні консультації, бо ментальне здоров’я також важливе, особливо після року повномасштабної війни. Військовослужбовиці можуть отримати безкоштовну підтримку від нашої команди психологів онлайн за допомогою відеозв’язку або текстових повідомлень, у кого яка є можливість. Нам важливо бути доступними в кожному окопі.

А після перемоги хочемо зайнятися психологічною й фізичною реабілітацією, перекваліфікацією військовослужбовиць, якщо вони захочуть піти з армії, пошуком нового емоційного наповнення для них. Ми орієнтуємося на довгу історію, а поки що пакуємо коробки, відправляємо замовлення й тримаємо тил разом.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.