Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Власний досвід«Мене приймають тут і зі сльозами, й усміхненою». Як працює простір для жінок і дівчат «Вільна»

Освітні секції, психологічне відновлення, перенаправлення до спеціалізованих сервісів із протидії гендерно зумовленому насильству

«Мене приймають тут і зі сльозами, й усміхненою». Як працює простір для жінок і дівчат «Вільна» — Власний досвід на Wonderzine

В умовах повномасштабної війни особливо важить підтримка й відчуття спільності. Саме це дає змогу ділитися своїми переживаннями, травматичними досвідами й отримувати відгук і допомогу.

Саме з такою метою почала функціонувати «Вільна» – дружній до жінок і дівчат простір, у фокусі якого турбота про жінок і дівчат, їхнє фізичне й психологічне відновлення, розширення прав і можливостей, розкриття творчого потенціалу. Це місце, де жінки можуть знайти однодумців, можливість бути почутими. Наразі в Україні працює 29 таких просторів.

У розкладі простору – лекції про ментальне здоров’я, групові й індивідуальні зустрічі з психологинями, освітні заходи із сексуального та репродуктивного здоров’я, фізичні активності, мовні клуби, арттерапія, творчі заняття, карʼєрні сесії. Жінок також консультують щодо можливостей отримання кваліфікованої допомоги, якщо вони пережили домашнє або гендерно зумовлене насильство, за потреби їх скерують до спеціалізованих сервісів і служб психосоціальної підтримки.

Ми поговорили з менеджеркою Мариною Легін і психологинею Оленою Кареєвою, які працюють у просторі, про роботу простору «Вільна», його створення й функціонування, а також завдання, що ставлять перед собою фахівчині, допомагаючи жінкам. Також поспілкувалися з Оленою, Тетяною та Василиною про їхній досвід відвідування простору й чому вони радять його іншим. 

Текст: Ольга Дуденко

Ілюстрації: Олеся Ковальчук

ФОТО: UNFPA

 

 

 

Дружні до жінок і дівчат простори «Вільна» реалізуються UNFPA, Фондом ООН у галузі народонаселення, за підтримки урядів Великої Британії, Данії, Канади та США (Бюро USAID з питань гуманітарної допомоги), Гуманітарного фонду для України (UHF), а також CERF.

Матеріал підготовлений спільно з UNFPA, Фондом ООН у галузі народонаселення, за підтримки уряду США (Бюро USAID з питань гуманітарної допомоги).

 

 

 

 

 

 

 

Марина Легін

менеджерка простору «Вільна» в місті Кам’янському

 

Простір для жінок і дівчат, де вони могли б знайти для себе місце підтримки й прийняття

 

 

Зараз, в умовах повномасштабної війни, багато хто потребує психологічної допомоги. Проєкт «Вільна» створювався насамперед для жінок і підтримки їхнього психоемоційного здоровʼя. На жаль, важливість ментального здоровʼя, робота з психологами, проблеми гендерно зумовленого насильства не є часто обговорюваними темами в суспільстві, тому й було створено «Вільну» – простір для жінок і дівчат, де вони могли б знайти для себе місце підтримки й прийняття. 

Кожного тижня ми складаємо новий розклад роботи простору, на які відвідувачки можуть записуватися. Майже щодня в нас відбуваються групові заняття з психологинею, і за окремими запитами вона може консультувати жінок індивідуально. Ми маємо секції з фізичної підтримки – це стретчинг, бачата, хатха-йога. Наші відвідувачки особливо люблять малювання – ці заняття проводить професійна художниця, і для кожної жінки це стає не просто малюванням, а певним способом відпочинку. Намагаємось урізноманітнювати наш розклад, щоби дівчатам було цікаво й вони постійно знаходили щось нове для себе. 

 

 

Після цих зустрічей жінки часто ділилися тим, що відчувають окриленість і бажання працювати далі

 

 

 

Окрім цього, у просторі працюють викладачки української й англійської мов, і такі заняття мають значний попит. У нашій команді також є коуч, бізнес-тренерка, яка допомагає мотивувати дівчат, визначати їхні особистісні й професійні цілі. Після цих зустрічей жінки часто ділилися тим, що відчувають окриленість і бажання працювати далі. Поміж цих активностей ми намагаємося влаштовувати ситуативні освітні й навчальні заходи. Наприклад, нещодавно запрошували до простору лікарку-гінекологиню й косметологиню. Сам розклад ми будуємо, орієнтуючись на інтереси й потреби наших відвідувачок. 

Коли простір тільки розпочав роботу, дівчата приходили з цікавості: запитували, які є заняття, для кого вони створені, дивувалися, що всі активності безплатні. Була й певна недовіра до теми психології через її табуйованість у суспільстві. З часом попит на ці заняття став величезним, так само як і спортивні активності та вивчення мов. Жінки, які відвідували наш простір, активно рекомендували його своїм знайомим, і так до нас прибувало більше й більше дівчат. 

 

 

 

 

Є жінки, які приходять для того, щоб їх вислухали: вони розповідають про свої переживання, діляться ними з іншими, і їм стає легше. Бувають випадки, коли в жінок є конкретний запит, і вони записуються на індивідуальну консультацію до психологині. У кожної різна потреба, і наше завдання – вислухати всіх, підтримати й надати кваліфіковану допомогу. 

Працюючи в цьому просторі, моя мета – зробити жінок щасливішими. Для мене це велике задоволення, і я отримую його, бачачи результат нашої роботи. Жінки, які починали відвідувати простір 3–4 місяці тому, зараз змінилися на очах, їхній психологічний і емоційний стан стабілізувався, у них є цікавість до життя й саморозвитку. Чимало наших відвідувачок пережили складні ситуації, травматичні досвіди, були в стані, коли взагалі не могли працювати, а зараз вони знайшли роботу, хобі й готові йти далі. 

 

 

 

 

 

 

 

Олена Кареєва

психологиня простору «Вільна» в Кривому Розі

 

Це те, що я завжди прагнула робити – допомагати жінкам

 

 

Мені як психологині дуже підходить простір «Вільна», адже це те, що я завжди прагнула робити – допомагати жінкам. Раніше в мене була тільки приватна практика, і я зрозуміла, наскільки потрібен комплексний, окремий жіночий простір, і дуже добре, що його створення підтримали великі міжнародні організації й ініціативи. 

У «Вільній» я працюю в різних форматах: це і групові, і індивідуальні консультації з жінками. Першочергово ми проводимо загальні інформаційні консультації, де жінки й дівчата можуть дізнатися, яку допомогу вони можуть отримати, у якому форматі, від яких організацій. Вони можуть записатися на арттерапію, йогу чи інші активності, які також будуть помічними в соціалізації, зниженні внутрішньої напруги.

 

 

Зараз особливо важливими стали стосунки з країною, оскільки ми опинилися в стані війни й переживаємо травматичні досвіди

 

 

 

Запити жінок на психологічних консультаціях завжди змінюються, але основними залишаються ті, що повʼязані зі стосунками. Усе наше життя – це люди й стосунки: стосунки вдома, на роботі, з дітьми, з грошима, із суспільством, зі світом. Зараз особливо важливими стали стосунки з країною, оскільки ми опинилися в стані війни й переживаємо травматичні досвіди. Актуальними залишаються випадки гендерно зумовленого насильства.

Часто жінки звертаються з питаннями про те, як спілкуватися з їхніми чоловіками, що повернулися з фронту або продовжують воювати. Ніхто не вчив їх цього робити, але вони знову опинилися в одному просторі, переставши бути тими людьми, якими були раніше. Таким жінкам дуже важко: іноді вони навіть ставлять питання, чи можуть дозволити купити собі якісь солодощі в той час, як їхні чоловіки на війні їдять сухпайок. 

 

 

 

 

Серед наших відвідувачок є й внутрішньо переміщені особи, які втратили свої домівки, звичний спосіб життя, і їм важко знайти друзів, відновити соціальні звʼязки, розпочати якусь професійну діяльність на новому місці. У багатьох існує переконання, що якщо вони адаптуються до нового середовища, то більше ніколи не побачать рідного дому.

Перш за все наш простір – це дружнє місце для жінок і дівчат, і наше завдання – зробити його максимально спокійним і комфортним, де жінку приймають такою, якою вона є, де її не засуджують, допомагають спілкуватися в колективі. Якщо жінки потребують глибшого втручання, психотерапевтичної допомоги, то ми скеровуємо їх до кризової менеджерки, психотерапевтки чи радимо юридичну допомогу залежно від ситуації та запиту.

Людині надзвичайно важливо знаходити психологічну підтримку й опору всередині себе. Саме так вона може впоратися зі складними життєвими ситуаціями. Тому я допомагаю жінкам знайти ці опори з допомогою різних вправ чи технік. На додачу, дуже важливо розуміти, куди рухається людина, чого вона хоче – саме з цим допоможе психолог. І добре, що в нашому просторі є фахівці, які можуть сказати жінкам, що вони поруч, вони не самотні, і підтримка є.

 

 

 

 

 

 

 

Тетяна

місто Херсон 

 

Мені вдалося витягнути себе з того стану, у якому я була, бо окупація наклала дуже сильний відбиток

 

 

Простір «Вільна» я відвідую й дотепер, а прийшла туди майже на початку його створення, у березні-квітні.

Мабуть, проблема, через яку проходимо зараз усі ми, – це переживання війни. Я переїхала з Херсона, пів року перебувала в окупації, і опинилася на новому місці сама, без знайомих чи друзів. Почала відвідувати заняття в просторі в місті Камʼянському, і під час малювання чи вивчення англійської мови в мене зʼявлялись однодумці. Хотілося доєднати себе до якоїсь спільноти, щоб не бути самою. Коли ти потрапляєш у геть нове середовище, то природно знаходити близьких для себе людей у якихось обʼєднаннях за інтересами. 

Так поступово мені вдалося витягнути себе з того стану, у якому я була, бо окупація наклала дуже сильний відбиток. Було важко переживати це все, хотілося спілкування, крім того, у минулому я була досить активною людиною. У «Вільній» я відновилася й зараз на постійній основі відвідую заняття з англійської, групові та індивідуальні зустрічі з психологом. Для мене це обов'язкова діяльність протягом тижня.

 

 

Навіть попри всі активності, я приходжу в простір, щоби просто поспілкуватися з іншими дівчатами й жінками

 

 

 

Усі ці активності дуже допомагають, психологічно тобі стає легше. Інколи ми говоримо на такі теми, про які ти думала, що вони вже не впливають на тебе, тобі від них не болить, а наприкінці виявляється, що просто глибоко заховала їх у собі. Тому групові заняття з психологом для мене ніби ковток води, тим більше, що в просторі експерти працюють дуже бережно й акуратно, з кожною жінкою у своєму темпі. Адже комусь імпонують швидкі активності, комусь – поступові обговорення, без тиску.

З-поміж інших занять я також інколи відвідую малювання, хендмейд і бачату. Навіть попри всі активності, я приходжу в простір, щоби просто поспілкуватися з іншими дівчатами й жінками. Від того, що ти можеш поділитися з ними своїми думками чи досвідом, стає набагато легше. Я знаю, що прийду сюди, і мене зрозуміють, приймуть і зі сльозами, і усміхненою, бо я в колі однодумців.

 

 

 

 

Я стала більш упевненою, мені легше виходити на контакт із людьми. В окупації ти ніби звʼязана: тобі завжди треба ховатися, щоб тебе не побачили, бути непомітною, іти до магазину максимально швидко, щоб не натрапити на ворога. Зараз цього страху вже немає, я його поборола, і для мене це головне. Я більше довіряю людям, які мене оточують, у мене немає внутрішньої тривоги чи паніки при спілкуванні з ними. І це все завдяки заняттям із психологинею й узагалі роботі з іншими дівчатами, котрі приходять до простору. Коли ти чуєш історії людей, те, через що їм довелося пройти, розумієш, що ти не одна, у тебе є підтримка, і всі разом ви точно впораєтеся.

Я постійно раджу простір своїм знайомим просто тому, що після його відвідин тобі стає легше. Ти знаходиш те, що тобі цікаво, тобі пропонують безліч варіантів занять. Тут безпечно, комфортно й затишно. У якийсь час я розпочала волонтерську діяльність в громадській організації, і тим жінкам, які зверталися до нас, ми розповідали, що є такий простір, де можна емоційно розвантажитися й відволіктися. 

 

 

 

 

 

 

 

Світлана

місто Хмельницький

 

Були моменти, що я прямо з-під крапельниць, не знімаючи катетерів, їхала на заходи в простір

 

 

Я почала відвідувати простір «Вільна» на початку квітня. Як тільки дізналася про його відкриття, вирішила туди піти. Тоді я переживала доволі складний життєвий період: проходила хімієтерапію, оскільки лікувалася від онкології, і в мене був депресивний стан. З таким діагнозом узагалі складно якось рухатися далі, але до цього я дуже любила відвідувати різні заходи як учасниця й зокрема як організаторка, коли влаштовувала майстер-класи з хендмейду. 

У «Вільній» я знайшла для себе ці активності, і мене вони завжди надихали. Були навіть такі моменти, що я прямо з-під крапельниць, не знімаючи катетерів, їхала на заходи в простір. (сміється) Це тримає мене на плаву, бо я комунікабельна й за освітою психологиня, тому все, що стосується людей, мене наповнює. 

На початку я ходила в простір до дівчат, як на роботу, як тільки дозволяв мій фізичний стан. Відвідувала заняття три-чотири рази на тиждень, дуже часто й регулярно. Оскільки я сама проводжу різні майстер-класи, пов'язані з хендмейдом, то зі свого боку я люблю й відвідувати такі заходи. Мені дуже запамʼяталася зустріч, на якій ми писали писанку до Великодня. 

 

 

Окрім того, що я була учасницею простору, десь через місяць відвідування організаторки запрошували мене як тренерку

 

 

 

Помічними стали й різні психологічні заходи. У Хмельницькому є психологиня, яка веде заняття саме для психологів, із професійного погляду. Я сама працюю в цьому полі, тому мені цікаво заглиблюватися в таку тематику. Ми обговорювали важливі питання, зокрема випадки булінгу в школі, як захистити дитину від його впливів. 

Ще відвідую стретчинг. Мені дуже подобаються ці заняття, бо після операції я маю деякі обмеження у фізичних навантаженнях, багато вправ мені не підходять. А стретчинг – більш лайтовий, плавний, проходить у помірному темпі. 

У той період часу, коли в мене була депресія, відвідування цих заходів витягнули мене з пригніченого стану. Окрім того, що я була учасницею простору, десь через місяць відвідування організаторки запрошували мене як тренерку, майстриню, і я проводила свої заходи. Це додавало сили й віри в те, що я робила раніше. Мене підбадьорює те, наскільки мої заняття стають цінними для інших людей: інколи вони затягувалися на години три, відвідувачки не хотіли йти. Коли я помічаю, що люди отримують від цього задоволення, ресурс, стає приємно, що твої знання, навички, уміння можна передати іншим, і це підтримає їх емоційно й надихне. 

Я прийшла як учасниця, але згадала про свій організаторський досвід. Це стало для мене поштовхом, і зараз я хочу відкрити ФОП для того, щоб займатися власною справою. 

 

 

 

 

 

 

 

Олена

місто Ізмаїл 

 

Мені допомогли з великою кількістю питань, тут працюють добрі та чуйні люди

 

 

До простору «Вільна» мені запропонувала піти знайома й, починаючи з березня, я досі його відвідую. Я дізналася, що там працює психологиня, а у звʼязку з воєнним часом я переживала сильний стрес, тому хотіла навчитися його долати.

Не шкодую жодної хвилини, що прийшла сюди. Мені допомогли з великою кількістю питань, тут працюють добрі та чуйні люди. Я потребувала консультації з соціального та юридичного боку, і нам усе вдалося вирішили й зʼясувати. Окрім цього, я ходила на заняття з української мови й досі їх відвідую. Після всіх зустрічей у нас уже сформувалося певне коло спілкування, зʼявилося багато знайомих. Цей простір відвідує чимало внутрішньо переміщених осіб, з якими я також спілкуюся про їхній досвід.

 

  

Насправді в цьому просторі я можу сидіти цілий день, але в якийсь момент треба йти працювати

 

 

 

Періодично відвідую різноманітні творчі заняття переважно, коли є вільний час. Насправді в цьому просторі я можу сидіти цілий день, але в якийсь момент треба йти працювати. (сміється)

Стрес накопичується й із часом дається взнаки й на роботі, і в повсякденному житті. Тому для мене важливим було поспілкуватися про це з експертками. Щодо соціального питання я хотіла дізнатися детальніше про процес отримання пенсії. Я ще не пенсіонерка, але усвідомлюю, що до цієї процедури треба бути готовою заздалегідь. Мені надали консультацію, і зараз я чітко розумію, як вираховувати свій пенсійний вік, робочий стаж, чи є він у мене. Навіть не треба було стояти в чергах до пенсійного фонду, щоб дізнатися цю інформацію. 

 

 

 

 

Я також консультувалася щодо банківських питань, і мені теж усе швидко пояснили. Чудово, що існує такий простір, де ти не просто можеш поспілкуватися з кимось, а й вирішити життєво важливі питання. З якою б потребою я сюди не зверталася, мені завжди допомагають. 

Усім знайомим розповіла про цей простір, деякі теж почали його відвідувати. У мене навіть є кілька людей, яким я щотижня розсилаю новий розклад і розповідаю про цікаві заняття.

 

 

 

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.