Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Власний досвід«Треба вчитися робити заново майже все». Люди з інвалідністю про адаптацію до нових умов життя

Й про те, з якими проблемами стикаються в реабілітації

«Треба вчитися робити заново майже все». Люди з інвалідністю про адаптацію до нових умов життя — Власний досвід на Wonderzine

Станом на 2023 рік у Мінсоцполітики порахували, що в Україні проживають близько 3 мільйонів людей з інвалідністю, 300 000 з них отримали інвалідність під час повномасштабного вторгнення. 

Такі люди потребують як державної підтримки, так і соціального захисту й супроводу.Як у великих, так і в малих містах люди стикаються з викликами адаптації, пристосування помешкання до нових умов життя, намагаються вирішувати проблеми – зокрема, з пошуком роботи, пересуванням до більших міст із лікарнями й організацією дозвілля.

Разом із Програмою розвитку ООН в Україні (UNDP) ми поговорили з керівником організації «Група активної реабілітації» Віталієм Пчолкіним про те, як відбувається реабілітація і з якими проблемами доводиться стикатися в адаптаційних процесах і розпитали в людей із пораненнями, як вони проходять реабілітацію поза обласними центрами, з чим їм найскладніше впоратися та як на їхні історії реагують місцеві громади.  

ТЕКСТ: Анастасія Микитенко, Анна Хаєцька

ІЛЮСТРАЦІЇ: Олеся Ковальчук

 

 

Костянтин

Військовий, якій повернувся з пораненням, що ускладнило самостійне пересування

 

Мені допомагала  об’єднаність моєї сім’ї. Родичі приходять і дзвонять  2–3 рази на тиждень, а найближчі відвідують щодня

 

У перший же день повномасштабної війни повістка прийшла мені на роботу. З того часу я служив на Донецькому, Харківському й Запорізькому напрямкаху. На останньому й отримав поранення – у нашу машину прилетів касетний боєприпас, доки ми везли пальне та їжу і їхали забирати пораненого. 

На щастя, у мене була велика аптечка, тому я швидко наклав собі турнікети, а підібрала нас бригада, яка саме поверталася із завдання. У мене було багато поранень у ногу зокрема, роздробило кістку. Щойно я в госпіталі відійшов від чергової контузії, то одразу почав повертати собі координацію, робити якісь базові рухи. Перші півтора-два місяці мене лікували, а потім відправили у відпустку.

Так сталося, що після поранення мене покинула дружина. Вона казала, що любитиме мене й на кріслі колісному, обіцяла весь час приїхати, а потім просто опублікувала фото з іншим чоловіком. Мені, звісно, стало ще гірше. Проте мене підтримали дуже сильно мої побратими – вони постійно розпитували, як я, допомагали з оформленням документів. Родичі приїжджали, хоча їм було дуже довго добиратися. З лікарні мене забрав на машині та відвіз додому друг, а там уже весь час були поруч батьки. 

Щоб нормально пересуватися домом, я перейшов на милиці. Мені, звісно, треба було вчитися заново робити буквально все – залізати у ванну, купатися, готувати їжу, підніматися та спускатися по сходах, ходити за покупками, застрибувати в транспорт. Найгірше, звісно, зі сходами, особливо якщо вони якісь розвалені – мене не раз ловили незнайомці, доки я летів униз. Уверх трошки легше: так, потрібно робити дуже багато перерв, це вимагає багато сил, проте там менше шансів впасти. 

 

 

 

 

 

Мені треба було вчитися заново робити буквально все – залізати у ванну, купатися, готувати їжу, підніматися та спускатися по сходах

 

 

Перший місяць я був у селі, але надовго мене не вистачило. Насамперед через самотність. Звісно, мені часто хотілося бути сам на сам, забитися кудись у куточок, щоби мене ніхто не бачив. Та іноді в мене був настрій із кимось поговорити, проте, щоб побачити людей, потрібно їх було вишукувати, йти до магазину, а це було не так і легко.

Потім я ще й мусив постійно їздити в місто в лікарню, а це було просто неможливо з громадським транспортом. Автобус їздить тільки два або три рази на день, іноді маршрути випадають, бо або мало людей купило квитки, або водій не захотів виходити на маршрут. А коли він приїжджав, то в автобус було так складно протиснутися – там дуже високі сходинки й до того ж їх декілька, й іноді треба з бордюру перестрибувати. Також складно йти салоном, бо дуже вузький прохід. 

Зазвичай я прошу друзів, щоби мене кудись відвезли, або ж викликаю таксі. Громадський транспорт у нас є, але він дуже незручний

Отож я винайняв однокімнатну квартиру на першому поверсі в місті. Зараз мій дім – моя фортеця, а найбільша прогулянка – це вийти палити в під’їзд (сміється – прим.ред.). Усе залежить від погодних умов: доки не було снігу та води, то я намагався кудись ходити, проте зараз уже ну дуже слизько, тому більшість часу я проводжу вдома. Зазвичай я прошу друзів, щоби мене кудись відвезли, або ж викликаю таксі. Громадський транспорт у нас є, але він дуже незручний: тут немає середніх або легких шляхів – тільки важкі. Мої побратими записують, у яких маршрутках зручно можна застрибнути, а де водій тролейбуса може відкрити пандус, щоби заїхати на кріслі колісному. 

Та іноді мені здається, що моя робота – колекціонувати документи. Треба зберігати виписки про надання медичної допомоги, виписки з усіх лікарень, а потім приходити щомісяця на ВЛК, щоби тебе знову відправили на 30 днів у відпустку за станом здоров’я, а не записали, що ти кудись там утік. У військкоматі, куди я мушу заносити всі ці папери, безліч поверхів із високими сходами, тому для мене на милицях це щоразу величезний квест. 

 

Отож зараз у мене в пріоритеті викинути ці милиці, а там далі подивимося. Звісно, було дуже багато моментів, коли я просто хотів, щоби це все скінчилося, мені допомагала весь час об’єднаність моєї сім’ї. Раніше родичі дзвонили мені раз на два тижні або на місяць, але зараз провідують мене через телефон 2–3 рази на тиждень, а найближчі – кожного дня. А також допомогла просто увага незнайомців – хтось вигукне слова підтримки, хтось притримує двері або допомагає зайти в транспорт. Іноді людяність допомагає стати на ноги. 

 

 

 

Володимир

Військовий, який втратив частину ноги внаслідок поранення

 

Мені дуже потрібні були добрі слова рідних, бо я не розумів, як довго я буду прикутий до ліжка

 

Я отримав поранення через мінометний обстріл. Нас витягували декілька годин, оперували в польовому шпиталі. У мене були проникальні поранення на руках, а також я втратив частину ноги. 

До мене в лікарню приїздили рідні, і морально, і фінансово підтримували дружина, син, хороші друзі. Я дуже пишаюся тим, що вони в мене є. Мені тоді дуже потрібні були їхні добрі слова, бо я не розумів, як довго я буду прикутий до ліжка, як довго в мене займе реабілітація. Коли я вже почав підніматися, то стало трошки легше. 

Також включилася і моя громада – постійно запитували, чи є щось, із чим можна допомогти. Та насправді від них мені вистачало й того, що про мене не забули.

 

 

 

Зараз я повернувся додому. Мені потрібен тільки час, щоби роздроблена кістка на нозі могла зростися. У мене ще довгий шлях до повного одужання. З одного боку, я, звісно, дуже радий повернутися додому й що тут не такі великі скупчення людей, як у місті. Та з іншого – у лікарні все було обладнано для людей із пораненнями, наприклад, душ, туалет. А тепер звикаю до того, що є. 

Не хочу, щоб рідні якось переробляли простір під мене, бо не хочу якось вирізнятися, когось обтяжувати. Усі постійно намагаються допомогти мені, десь підтримати, але насправді я хотів би, щоб до мене було менше уваги – щоб я сам пробував усе робити. 

 Я б дуже хотів сам сісти за кермо, проте на моїй механіці з однією ногою не поїздиш

Наразі немає якогось пристосування для милиць, бо пандус тут не підходить. А на кріслі колісному вдома не побудеш: тут дуже мало простору та сходинки. Отож удома я вже почав опановувати милиці. Для них треба сильні руки, та й нога починає боліти, тому що в неї немає підтримки, на них довго не постоїш і в слизьку погоду зовсім неможливо вийти з дому. Та принаймні я можу хоч якось пересуватися будинком.

Я часто їжджу в місто, бо там усі друзі. Зараз мене возить туди дружина – я б дуже хотів сам сісти за кермо, проте на моїй механіці з однією ногою не поїздиш. Сподіваюся, зможу поміняти машину, адже це для мене доступ і до знайомих, і до роботи. По-іншому не виїдеш. 

Поки що найбільший мій біль – це домогосподарство. Я маю великий двір зі ставочком, проте зовсім не можу зараз за ним доглядати. Син щось намагається косити, проте я хотів би зайнятися цим сам. Не подобається ходити та бачити, як воно все занепадає, розуміти, що ти мало чим можеш бути корисним удома. 

 

За цей час я зрозумів, що насправді життя дуже коротке, і мені треба встигнути взяти від нього максимум. У мене є дуже багато ідей і планів на майбутнє – здебільшого те, що я весь час відкладав. Дуже чекаю на повне відновлення, щоб почати робити все заплановане. 

 

 

 

 

Віталій Пчолкін

Керівник Громадської організації «Група активної реабілітації»

Автор проєкту та співзасновник соціального підприємства засобів для самостійного життя людей з інвалідністю «ІнваФішки»

 

 

Про труднощі в адаптації людей з інвалідністю

Найперше, з чим людина стикається – це нерозуміння свого стану, переживання того, як зміниться її життя, бо ампутації або ураження спинного мозку – це стійке порушення, яке буде з людиною протягом життя. І часто це дуже важко усвідомити та прийняти.

Щоби процес прийняття, адаптації, входження в цей новий спосіб життя відбувся швидше, важливо зрозуміти, що життя доведеться перебудувати. Тобто те, що було раніше зручно вдома, найімовірніше, уже не буде відповідати вимогам теперішнього стану. І, окрім психологічного сприйняття, важливо ще й навчатися компенсації втрачених функцій. Тобто людина має навчитись взаємодіяти із зовнішнім середовищем за допомогою допоміжних приладів, асистивних засобів або навчитись виконувати повсякденні завдання по-новому. 

У цьому полягає спрощення нового процесу прийняття. Часто в цьому процесі важлива робота з близькими людьми, особливо на ранніх етапах реабілітації від них буде залежати багато, адже робити процедури, надавати допомогу буде людина, яка поруч. Навчання й донесення інформації до близьких стосовно стану й очікувань є надзвичайно важливою частиною процесу. 

Первиннапідтримка людини з інвалідністю має відбуватись на рівні медичної установи. Має працювати мультидисциплінарна команда й із самою людиною, і з близькими, адже коли людину виписують додому, дуже часто й вона, і рідні потрапляють в інформаційний вакуум, вони шляхом проб і помилок шукають якісь рішення, які часто є помилковими. 

 

 

Про адаптацію помешкань

Спочатку потрібно зрозуміти, що відбувається з прибудинковою територією, вхідною групою, чи є можливість фізично дійти до квартири, або, якщо це приватний будинок, потрапити всередину будинку. Якщо з приватними будинками простіше, можна зробити зручний пандус, то деякі багатоквартирні будинки в принципі неможливо адаптувати. Особливо радянські будівлі, там неможливо нічого зробити, окрім складних і дорогих технічних рішень. Типу електричних підіймачів. Ми розуміємо, що небагато людей можуть собі це дозволити. Є випадки, коли люди переїжджають до приватних будинків або змінюють житло на зручніше, у разі, якщо не має можливості зробити пандус, це може компенсувати проблему з входом до помешкання. 

Друге – це те, що можна зробити в будь-якій квартирі. Дуже важливо зробити так, щоби можна було дістатись до унітаза, пересісти на унітаз, прийняти душ. У багатьох приміщеннях ванна є складним рішенням, ми в «Групі активної реабілітації», коли проводимо аудит помешкань, в більшості випадків рекомендуємо позбуватись ванної, облаштовувати душову кабіну, а в ідеалі просто стік у підлозі, максимально збільшити простір усередині ванної кімнати та забезпечити підʼїзд до раковини.

Адаптація кухні дуже важлива, адже має бути можливість самостійно приготувати їжу. Часто підʼїхати до кухні прямо й дотягнутись до рукомийника вже є проблемою. Тому можна прибрати тумбочки, спустити мікрохвильову піч, яку часто розміщують десь зверху на поличках. Тобто необхідні речі з погляду людини, яка сидить, треба перепланувати. Рекомендую замінити плиту на таку, що вмикається автоматично. Звісно, універсального рішення для всіх немає, потрібно максимально адаптувати помешкання для потреб конкретної людини. 

Що стосується кімнат, спальні, дуже часто є потреба в заміні ліжка, воно має бути певної висоти, щоб спростити пересідання на нього й мова зараз не про медичне ліжко, його теж ми рекомендуємо у виключних випадках. 

 

 

 

Підбір колісного крісла

Рекомендую звернути увагу на крісло колісне активного типу, воно є важливим для багатьох людей, бо дає змогу користуватись ним самостійно. Не чекати, коли людину умовно поставлять на ноги, а бути вже активними попри те, що ще не зроблено належне протезування. Плюс у побуті крісло колісне є зручнішим для пересування. Щоб психологічно адаптувати людину до думки про можливість користування колісним кріслом, ми наводимо приклад, що це як велосипед – просто засіб для пересування. 

Правильний підбір крісла відповідно до антропометричних даних сильно може впливати й на функціональний стан. Якщо людина сидить у неправильно підібраному кріслі, у неї можуть розвиватись супутні ускладнення у вигляді викривлення хребта, якщо це ураження спинного мозку, можуть розвиватись контрактури, тобто коли неправильно стоять ноги на підніжці, що надалі впливатиме на якість життя.

 

Уважно ставитися до себе

Незалежно від того, де проживає людина, важливо самостійно вивчати свою травму. Тому що лише ви зможете найкраще подбати про себе. Важливо шукати знання, шукати спеціалістів, намагатись увібрати на етапі реабілітації все, що пропонують. Складнощі в тому, що на етапі реабілітації виникає багато упереджень, людині складно прийняти свій стан, вона вважає, що відновиться, і на пропозицію навчитись користуватись кріслом колісним часто негативно відповідає, мотивуючи це тим, що «мені це не потрібно, я буду ходити». Хоча, обʼєктивних підстав на це може не бути. Відповідно, людина не отримує всіх знань і послуг на реабілітації, її виписують і вона, найімовірніше, удома буде страждати від того, що не має потрібних навичок.

МОЗ декларує доказову реабілітацію й доказові підходи, я дуже рекомендую сприймати фахівців належним чином. Що це значить? Наприклад, якщо лікар пояснює, що при травмі спинного мозку провели тест ASIA (міжнародний стандарт неврологічної класифікації травм спинного мозку, – ред.), який є обʼєктивним і з ймовірністю 99% може сказати людині, чи вона має шанс на відновлення рухових навичок, ходи чи ще чогось, або цей реабілітаційний потенціал низький, тоді людині потрібно вчитись жити з цим. Разом із фахівцем розробляти стратегію адаптації. Бо часом людина витрачає шалені кошти на дорогі реабілітаційні центри, не приймаючи свій діагноз, проте, не завжди чергова реабілітація є ефективною, якщо ці кошти краще вкласти в переоблаштування житла, що своєю чергою значно краще вплине на подальшу якість життя. 

Зараз дуже багато зборів на протезування. За моїми спостереженнями, є така тенденція, що після ампутації людину не садять в крісло колісне, хоча я вважаю це неправильним. Адже встати зранку, сісти в крісло, піти (правильно уживати саме «піти на кріслі») в душ, повернутися, вдягнутися і вже потім пристебнути протез, що значно простіше, ніж людина буде пристібати протез, іти в душ, відстібати протез, приймати душ, пристібати. Це спрощення, які не варто відкидати.

 

 

 

Про сприйняття в суспільстві

Коли постійно підкреслюють інвалідність, наголошують на ній, це створює зайвий тиск. Особливо для людини на ранніх етапах реабілітації це може бути травматичним досвідом. Дуже часто люди уникають виходу в магазин чи на зустріч із друзями, у кафе чи ресторан, бо відчувають на собі тиск суспільства. Наприклад, у магазині можуть підійти до людини в колісному кріслі й запитати, чи вона буде мати дітей, чи підійти й дякувати. У нас у принципі в суспільстві складна ситуація з розумінням особистих кордонів, у багатьох немає цього, і все це в комплексі впливає на розвиток соціальної ізоляції.

Щоби змінити ситуацію, важливо спілкуватися, підвищувати обізнаність суспільства, робити це постійно. Суспільство має бути відкритим до отримання інформації про людей з інвалідністю, не сприймати це негативно. Швидко це, на жаль, не вирішити, це питання освіти, щоб дитина зі школи виходила з цими знаннями. Зараз покоління значно емпатійніше, для багатьох поява людини з інвалідністю вже не є чимось незвичним, таким, що цьому треба приділяти аж надто багато уваги. Це питання часу й системної роботи над цим.

Людина в кріслі колісному в очах суспільства часто позбавлена суб’єктності, до неї ставляться як до «інваліда». Важливо викорінювати саме слово «інвалід», бо воно має дуже негативний контекст, людина має бути на першому місці, і в першу чергу ми маємо бачити людину, як особистість.

 

Про табір активної реабілітації

Щоби допомогти людям, які користуються кріслами колісними досягти максимальної незалежності від сторонньої допомоги, і тим самим, покращити якість свого життя, ми проводимо табори активної реабілітації. Щоб потрапити до табору, слід заповнити анкету й дочекатися черги. Участь у програмах є безплатною. У нас є декілька форматів, є табір активної реабілітації, це 10-денний курс для людей з ураженням спинного мозку, де ми всі спільно проживаємо, де є інструктори з інвалідністю, які вже мають великий життєвий досвід і є самостійними, реалізованими та мають необхідні знання. Це дуже ефективна шведська модель, якій 50 років. Також маємо й коротші формати, 3–4-денні воркшопи для того, щоб відпрацювати якісь конкретні навички, можемо працювати над мобільністю, соціальною активністю, над працевлаштуванням. Наші програми всі доступні для військових. 

У нас був досвід роботи у групах, де були виключно військові, але практика показала, що це не найдієвіший метод, адже дуже часто вони перебувають у певній бульбашці, що обмежує спілкування. Тому дуже важливо поєднувати військових із цивільними, чоловіків і жінок, бо це різноманіття інтересів, різні кола спілкування, що зменшує стигми навколо реабілітації та пришвидшує процеси прийняття й адаптації. 

Крім того, будь-яка людина може отримати допомогу в облаштуванні житла, ми проінспектуємо та підкажемо, що і як потрібно змінити, а також допоможемо підготувати всі необхідні документи та зробити підбір для отримання сучасного колісного крісла. 

 

 

 

Куди звернутися людям, які отримали інвалідність внаслідок війни:

 

 

 

 

Матеріал створено в партнерстві з ПРООН в Україні та за підтримки Уряду Японії. Серія публікацій реалізується в межах проєкту «Сприяння безпеці людей в Україні шляхом реагування на багатовимірну кризу, спричинену війною». 

 

 

 

 

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.