Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Власний досвід«Щоб не відчувати нестерпного болю». Це люди, які вживають канабіс у медичних цілях

«Щоб не відчувати нестерпного болю». Це люди, які вживають канабіс у медичних цілях — Власний досвід на Wonderzine

Аби полегшити симптоми своїх захворювань

«Чи підтримуєте ви легалізацію канабісу в медичних цілях – для зменшення болю у важких хворих?», – таким є одне з питань всеукраїнського опитування, ініційованого Володимиром Зеленським.

У відповідь на це під офісом президента відбулася акція на підтримку легалізації медичного канабісу «Ті, що терплять». Її учасники заявляють, що з осені 2019 року в Україні зупинено вирішення питання доступу важкохворих до препаратів медичного канабісу. Тоді президент прокоментував питання медичного канабісу як неактуальну наразі проблему й заявив: «Ті, що хочуть – потерплять».

Медичний канабіс дозволено використовувати багатьох країнах світу, зокрема у Канаді, Австралії, у 33 штатах та окрузі Колумбія в США. В Україні будь-який канабіс віднесено до особливо небезпечних наркотичних засобів, обіг яких заборонено.

20 жовтня представники пацієнтських організацій та активісти презентували законопроєкт про медичний канабіс. Вони заявляють, що на його використання в медичних цілях чекають діти з епілепсією, пацієнти з онкологією, хворобою Паркінсона, псоріазом, ПТСР, депресією, паліативні хворі. «Цей законопроєкт відкладається щороку – у той час, коли українські громадяни змушені страждати через нестерпний біль. Полегшити їхні страждання можна б було за допомогою ліків на основі медичного канабісу».

Розбираємося, що таке медичний канабіс та хто його потребує, а також спілкуємося з людьми, які вживають його у медичних цілях, аби полегшити симптоми своїх захворювань.

Беата Надь

психіатриня, медична психологиня, учасниця спільноти «Свій. Док»


Що таке медичний канабіс і хто його потребує?

Медична марихуана – це лікарський засіб рослинного походження з видів Cannabis sativa або Cannabis indica. Рослина марихуани складається з-понад 100 хімічних речовин, відомих як каннабіноїди, причому кожен із них має різний уплив на ваш організм.

Канабіноїди – активні хімічні речовини в медичній марихуані – подібні до хімічних речовин, які виробляє організм, які беруть участь в апетиті, пам’яті, русі та болі. Двома основними хімічними речовинами, що використовуються для лікарського застосування марихуани, є:

тетрагідроканабінол (ТГК) – психоактивна сполука в марихуані, відповідає за почуття ейфорії, піднесення;

канабідіол (CBD) – сполука в марихуані, яка не є психоактивною (не викликає інтоксикації та ейфорії); вважається, що вона відповідає за більшість медичних вигод.

Основна відмінність між медичною та рекреаційною марихуаною – це рівень її активних компонентів (ТГК і канабідіолу). У рекреаційній марихуані більший уміст ТГК, ніж у лікарських сортах, оскільки саме ТГК забезпечує споживачам відчуття піднесення. Основна діюча речовина препаратів на основі медичного канабісу CBD, а не ТГК

Дослідники вивчають, чи може марихуана допомогти лікувати низку захворювань, включаючи хворобу Альцгеймера, рак, хворобу Крона, захворювання, що впливають на імунну систему, такі як ВІЛ/СНІД, розсіяний склероз, епілепсію, глаукому, посттравматичний стресовий розлад (ПТСР). Серед лікувальних ефектів: зниження внутрішньоочного тиску, знеболення, протиблювотні ефекти, стимулятор апетиту.

Дозування препаратів марихуани сильно залежить від ряду факторів (наприклад, умов вирощування та збору врожаю, ізольованих частин рослин). Є різні форми випуску: таблетовані, у формі капель, для куріння, вдихання (у формі вапорайзера).

Серед побічних явищ: може проявлятися толерантність до канабісу, психологічна та фізична залежності, симптоми відміни, зміни сприйняття, запаморочення, сонливість, утома, порушення координації, когнітивні порушення, параноя, галюцинації.

Сьогодні нам відомо, що медична марихуана володіє певними корисними ефектами, але має і ряд побічних ефектів. Як лікувальний засіб застосовувати її потрібно винятково тоді, коли користь перевищує шкоду.

Вікторія Мостовенко

мама 3-річної Софії з епілепсією


Моя донька Софія отримала тяжку пологову травму при народженні, після чого була 5 тижнів у комі. Через крововилив у мозок вона страждає на важку форму епілепсії та має ДЦП. Дитина не сидить, не повзає, не бере в руки предмети, не тримає голову. Як правило, такі діти дуже інвалідизовані. Софія не може обходитися в житті без сторонньої допомоги, яка має бути постійною. Умовно, їй потрібно допомагати навіть перевертатися під час сну.

Лікування епілепсії за три роки не дало нам ніяких позитивних результатів. Ми спробували всі препарати, які є в Україні, а також ті, які показані при такому виді епілепсії за кордоном. Спробували гормонотерапію, але ефект протримався лише два місяці. У Софії фармакорезистентна форма епілепсії, яка не піддається лікуванню. Ліки мають тимчасовий ефект і тяжкі побічні дії. Усі протисудомні препарати вражають нирки, печінки, селезінку. Вони пригнічують центральну нервову систему, дитина постійно перебуває в напівсонному стані. Від препаратів також зникає апетит. Через це багато дітей у такому стані на зондовому харчуванні. Нас же рятує олія на основі канабісу, яку Софія приймає вже понад рік.

Півтора року тому ми зрозуміли, що медикаменти не діють. Залишалося три препарати, які ми мали застосувати, але ми вже розуміли, що це фармакорезистентна форма епілепсії, і почали шукати альтернативу. Я натрапила в інтернеті на дівчинку [з епілепсією] Шарлотту із США. Мама Шарлотти дізналася про застосування медичного канабісу для контролю епілептичних приступів. У її штаті медичний канабіс не було легалізовано, але вона знайшла ферму з вирощування марихуани в штаті, де це дозволено. Засновники цієї ферми селекціонували один вид коноплі, який не містить ТГК (головний психоактивний компонент канабісу – ред.). Тому мама Шарлотти приїхала до них, закупила мішок цих рослин і дізналася, як обробити їх, щоб дістати необхідну фітовитяжку. Її далі розводять з олією – кокосовою, наприклад – і дають дитині в краплях.

З першою пляшечкою CBD-олії ми переконалися в тому, що вона має позитивний уплив на загальний стан дитини

Я поспілкувалася з мамою Шарлотти, почала дізнаватися, де та як олію можна дістати, як вживати. Написала виробникам із «Павутиння Шарлотти» (CBD-олія, названа на честь Шарлотти – ред.), відправила їм анамнез Софії від народження до всіх препаратів, які вона приймала, отримала рекомендації щодо вживання олії. Так я замовила першу пляшечку олії з канабісом із США.

З п’яти епілептологів, у яких спостерігається Софія, троє говорили про те, що знають про міжнародний досвід із застосування ліків із використанням медичного канабісу, які допомагають при лікуванні епілепсії. Хоч вони й не могли рекомендувати нам, оскільки в Україні це нелегально, це ще раз давало нам підтвердження, що можна спробувати.

Це не панацея від епілепсії в нашому випадку. Софія й далі приймає протисудомні препарати. Але з першою пляшечкою CBD-олії ми переконалися в тому, що вона має позитивний уплив на загальний стан дитини. Навесні чергова пляшечка олії закінчилася, був початок карантину, через закриття кордонів ми не могли замовити ще одну. І побачили, як всі наші досягнення за два місяці – сон, апетит і концентрація уваги, які ми нормалізували за допомогою приймання олії канабісу – просто злетіли. Дитина знову почала мало й погано їсти, швидко втомлюватися, спати лише по 2–3 години, судоми стали довші. Коли вона приймала олію, судоми були, але значно коротші й не такі сильні. Ми повернулися в жахливий режим.

Якщо захотіти, придбати препарати на основі канабісу в Україні можна, але на свій страх і ризик. Вони неперевірені, неконтрольовані й сумнівної якості

Тому вирішили знову замовити олію. Якщо захотіти, придбати препарати на основі канабісу в Україні можна, але на свій страх і ризик. Вони неперевірені, неконтрольовані й сумнівної якості. У мене був шок, бо для лікування препарати на основі канабісу дістати важко, а наркотична [трава] – просто скрізь.

Легалізація медичного канабісу дозволить купувати якісні препарати та бути впевненим у них. Для нас це просто життєво необхідно. Також, якщо буде налагоджено виробництво в Україні, ці препарати будуть доступнішими. За кордоном пляшечка 30 мілілітрів коштує 130 доларів. У нас маленька дитина, вона важить 9 кілограмів, їй пляшечки вистачає на 3 місяці. Але якщо дитина підліткового віку – їй цієї пляшки вистачить на тиждень. Не кожна сім’я може собі дозволити щотижня витрачати 100 доларів на пляшку олії, яка допомагає поліпшити стан важкохворих дітей і людей. Тому для нас це життєво важливе питання. Від нього залежить якість життя важкохворих.

Ольга Булкіна

31 рік, живе з хронічним ревматоїдним артритом


У мене хронічний ревматоїдний артрит із самого дитинства. Він не лікується. Таке захворювання досить нетипове для молодого віку. Проявляється періодично, коли зміна погоди чи стресові умови, болем у суглобах, сильною слабкістю. У мене крутить усе тіло: лікті, коліна, зап’ястя, пальці. Це насправді дуже боляче. Бували такі моменти, що я декілька днів просто фізично не могла встати. І з цим важко жити.

У цього діагнозу немає чіткого лікування. Є варіант терапії, але це агресивні препарати. Тобто якщо ти починаєш їх уживати, то маєш продовжувати до кінця життя. Біль зменшується, але йде навантаження на інші органи. Коли біль зовсім нестерпний, є варіант зробити укол. Але після нього треба швидко дістатися додому, бо за пів години повністю перестаєш відчувати ноги. Тобто не відчуваєш ні болю, ні ніг. Це радикальний метод, я пробувала його лише один раз.

Звісно, канабіс не лікує мою хворобу. Але дозволяє мені легше переносити симптоми, коли вони проявляються, і не терпіти біль

Я спробувала канабіс і зрозуміла, що від нього в мене розслабляються м’язи. Біль повністю не зникає, але значно полегшується, я можу нормально функціонувати. Почала дізнаватися, які сорти мають саме такий знеболювальний ефект. Уже близько 10 років я курю канабіс, щоб мені стало легше, і не відчувати нестерпного болю.

Я радилася з лікарями щодо вживання канабісу. Дехто просто сміявся, а ревматолог казав, що він офіційно рекомендувати не може, але з досвіду пацієнтів знає, що це допомагає. Звісно, канабіс не лікує мою хворобу. Але дозволяє мені легше переносити симптоми, коли вони проявляються, і не терпіти біль.

Мрію, щоб медичний канабіс був легалізований. Це дуже актуальна проблема. Терпіти біль, коли його можна не терпіти – абсолютно нелогічно. І щоб полегшувати свій стан людям доводиться порушувати закон чи витрачати гроші на ліки, які «садять» інші органи. Я працюю лікарняним клоуном з онкохворими дітьми та наочно бачу, як вони переносять важке лікування та наслідки хімієтерапії. Тому вважаю, що легалізація медичного канабісу – це дуже важливо, щоб вони не страждали від болю.

Віктор Ручко

43 роки, живе з нирковою недостатністю


У мене вроджена ниркова недостатність, тобто нирки не працюють. Я регулярно роблю процедуру гемодіалізу, коли спеціальний апарат за 4–5 годин очищає кров. У мене інвалідність третьої групи. З проявів мого захворювання – високий тиск, часто буває дуже сильний біль, ниркові коліки, і загалом це не дуже добре впливає на стан здоров’я.

Ще студентом я спробував канабіс і відчув, що він має ефект знеболення та знижує тиск. Вживаю його вже близько 20 років. Привіз із Чехії насіння медичного канабісу й почав вирощувати для себе. У мене постійно високий тиск, а канабіс його знижує набагато ефективніше за хімічні препарати. Також він стимулює організм: сон, апетит, загальний тонус. Загалом, відчуваю себе здоровою людиною, коли його вживаю.

Ще студентом я спробував канабіс і відчув, що він має ефект знеболення та знижує тиск. Вживаю його вже близько 20 років

Курю канабіс через вапорайзер – такий пристрій, завдяки якому із самого продукту випаровуються активні речовини, а вся «труха» залишається. Тобто він підходить для медичного використання. У такий спосіб доводиться використовувати більше продукту, ніж коли просто куриш, але шкоди менше. Олію з канабісу теж робив.

Зараз я канабіс не вживаю. Уже півтора року, як мене судять за його вирощування. Я хотів виростити собі річний запас, тому кількість [кущів] була більша, ніж передбачено адміністративною нормою (поліція знайшла у Віктора 15 кущів і 12 паростків конопель, за що відкрили кримінальну справу – ред.). Я маю інвалідність, тому посадити мене не можуть, тільки виписати штраф – від 1 700 до 8 500 гривень. Хоча експертиза показала, що цей канабіс був медичний, у ньому практично немає ТГК. Але закон не розрізняє – медичний канабіс чи ні.

Зараз без канабісу моє самопочуття погіршилося. Наприклад, раніше я їздив на гемодіаліз два рази на тиждень, а тепер – три. Вважаю, медичний канабіс треба легалізувати, щоб полегшити страждання. Це потрібно багатьом людям із різними діагнозами.

Текст:

Софія Пилипюк

редакторка Wonderzine Україна

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.