Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Є питанняЄ питання: як доброзичливий сексизм шкодить жінкам на керівних посадах

Водночас він шкідливий і для чоловіків

Згідно з новим дослідженням Університету Східної Англії, Університету Мельбурна й Університету Монаша в Австралії, жінок на керівних посадах часто розглядають як «тендітних особистостей, яких потрібно захищати», а чоловіків більше звинувачують у поганій бізнес-ефективності.

Доброзичливий сексизм – це вид прихованого сексизму, який ґрунтується на гендерних стереотипах й іноді може видатися за комплімент. Наприклад, коли хтось каже, що жінки «ніжні» і їх «потрібно захищати».

Поширеність доброзичливого сексизму щодо керівників і керівниць довів експеримент. Його учасників розділили на групи, у яких хтось один був призначений керівником й ухвалював інвестиційні рішення. Решту учасників дослідження просили оцінити продуктивність команди лише на основі результатів вибору їхніх лідерів та їхньої статі.

У результаті чоловіків, які зазнали невдачі через свої рішення, сприймали як егоїстів і звинувачували в ризикованій поведінці й низькій прибутковості. А жінок вважали радше постраждалими від негативних наслідків.

Водночас позитивні результати як лідерів, так і лідерок сприймаються однаково схвально, каже Бун Хан Ко, доктор зі Школи економіки й Центру поведінкових і експериментальних соціальних наук UEA.

Співавторка дослідження з Університету Монаша Лата Гангадхаран наголосила, що хоча ці результати нібито свідчать «на користь жінок», це однаково гендерні упередження й вони шкідливі.

«Вони можуть перешкоджати розвитку кар’єри жінки й викликати негативну реакцію на лідерок у довгостроковій перспективі. Також ці упередження можуть викривити стимули, що надаються всім особам, які ухвалюють рішення на владних посадах, як чоловікам, так і жінкам, і зашкодити їхнім майбутнім діям», – додає Гангадхаран.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.