Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Є питанняЄ питання: що таке контрацептивний пластир і як ним користуватися

Діють через шкіру

Є питання: що таке контрацептивний пластир і як ним користуватися — Є питання на Wonderzine

З-поміж усіх способів контрацепції нерідко можна почути про контрацептивний пластир. Розпитали в гінекологині Інни Сапожак про те, як він діє, як його використовувати, які є протипоказання й чи достатньо він ефективний. 

 

 

Інна Сапожак

акушерка-гінекологиня 

Як це працює 

Контрацептивний пластир, або протизаплідний пластир, – це гормональний медикамент, який має трансдермальну форму. Тобто гормони потрапляють в організм не через шлунково-кишковий тракт, а через шкіру. Трансдермальні пластирі призначають для використання жінкам після 18 років. 

Цей препарат запобігає заплідненню завдяки механізму пригнічення синтезу жіночих статевих гормонів. Гормони в жінки починають синтезуватися приблизно в однаковій концентрації, що не дає фолікулу сформуватися й блокує овуляцію. Ефективність контрацептивного пластира така, як і в усіх гормональних контрацептивів, – 92–95%.

 

Як використовувати 

В упакові є 3 пластирі. Жінка починає використовувати пластир із першого дня місячних і змінює його через кожні 7 днів. Тобто перший пластир – у перший день циклу, другий – через сім днів, і третій – знову через сім днів. Після використання трьох пластирів потрібно зробити 7 днів перерви, а на восьмий почати наступну упакову. І так відбувається циклічно, поки жінці необхідний контрацептивний ефект. 

Першу упакову пластирів треба починати в перший день менструального циклу, щоб подавити піковий викид власних гормонів для блокади овуляції. 

Пластир слід наклеювати на чисту, суху й здорову шкіру плеча, живота, сідниць або на верхню частину тулуба (спину) без оволосіння. Бажано, щоб це були ділянки, де пластир не буде взаємодіяти з одягом, що щільно прилягає. Щоб уникнути можливого подразнення, кожний наступний пластир необхідно наклеювати на іншу ділянку шкіри. З контрацептивним пластирем можна купатися, займатися спортом, відвідувати СПА-процедури.

 

Протипоказання

Контрацептивні пластирі регламентовані Всесвітньою організацією охорони здоровʼя (ВООЗ). Протипоказання до їх використання такі ж, як і в протизаплідних пігулок.

Серед протипоказів є:

- венозний чи артеріальний тромбоз; 

- рак молочної залози чи рак ендометрію (за онкозахворювань заборонені всі гормональні препарати, тому що в жінок змінена рецептивність (сприйняття) клітин і гормонів, і застосування таких препаратів прискорюватиме розвиток онкології);

- аденома й карцинома печінки;

- генітальні кровотечі;

- цукровий діабет (у цьому разі гормони викликають тромбози й ангіопатію – ураження кровоносних судин);

- період вагітності й лактації (гормони проникають через молоко в кров і потрапляють в організм дитини; вагітним заборонені гормональні препарати, оскільки їхній вплив на розвиток плода невідомий). 

- післяпологовий період (4 тижні).

 

Ілюстрація: Олеся Ковальчук

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.