Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Є питанняЄ питання: як війна вплинула на сімейне життя українських жінок

Фінансове становище, зростання обов’язків і задоволеність власним життям

Gradus Research спеціально для Університету Східної Англії (University of East Anglia) провели дослідження, щоб з’ясувати, як війна вплинула на сімейне життя жінок. Дослідження охопило три цільові групи: переселенок, дружин військовослужбовців і жінок, які перебували в тимчасовій міграції за кордоном і вже повернулися.

Зростання обов’язків

Дослідження показало, що війна змінила й розширила функціонал усіх без винятку жінок і збільшила навантаження на них. Серед трьох груп респонденток життя дружин військовослужбовців змінилося найбільше: 54% з них повідомили про зростання фінансових обов’язків, 62% відчули більшу відповідальність за виховання дітей і 63% почали активніше планувати життя родини.

Для жінок, які повернулися з-за кордону, зміни виявилися менш відчутними: 19% з них почали ухвалювати більше рішень щодо фінансових питань, 34% активізували свою роль у вихованні дітей і 38% стали більше планувати сімейне життя.

Працевлаштованість і фінансовий стан

Усі цільові групи відчули негативний вплив у фінансовому становищі. Найбільше – жінки, які виїхали за кордон і вже повернулися, а також переселенки. Серед перших частка тих, чий рівень сімейного доходу є низьким або нижчим середнього, зросла втричі (з 17% до 50%), а серед других – удвічі (з 37% до 70%).

Дослідження також показало, що лише у 36% опитаних внутрішньо переміщених жінок основне житло не зазнало руйнувань чи пошкоджень. Водночас серед дружин військовослужбовців і жінок, що повернулися з-за кордону, цей показник становить 81% і 88% відповідно.

Рівень працевлаштованості від початку повномасштабного вторгнення дещо знизився у всіх досліджуваних групах. Імовірно, це слугує одним із факторів погіршення фінансового становища родин, зазначають у дослідженні.

Зміни у вихованні

Згідно з даними дослідження, найбільше змінився вплив авторитету у вихованні дітей серед опитаних жінок-ВПО й дружин військовослужбовців.

Внутрішньо переміщені жінки частіше за інших бачать зменшення авторитету дідусів і бабусь у вихованні своїх дітей. Натомість у таких родинах значно зростає вплив матері: 40% опитаних жінок повідомили про підвищення свого авторитету у вихованні дітей до 12 років, і 58% – дітей віком від 13 років.

Роль батька в родинах ВПО переважно залишається такою ж, як на початку повномасштабної війни: 36% і 42% опитаних зазначили про це для дітей до 12 й від 13 років відповідно.

Водночас у родинах дружин військовослужбовців авторитет зріс в обох батьків. 48% опитаних жінок вказують на збільшення впливу батька у вихованні дітей до 12 років, і 42% – у вихованні дітей від 13 років. Щодо авторитету матері, то 53% й 44% респонденток зазначили про його підвищення для дітей віком до 12 й від 13 років відповідно.

Задоволеність особистим життям

Дослідження виявило високий рівень задоволеності стосунками в шлюбі чи партнерстві, а також сімейним життям серед усіх категорій опитаних. Жінки, які повернулися з-за кордону, виявилися найщасливішою групою в цьому контексті: 87% з них відчувають задоволеність своїми стосунками. Для внутрішньо переміщених жінок цей показник сягає 72%, для дружин військовослужбовців – 81%.

«Незважаючи на очевидні труднощі й виклики, які війна ставить перед українськими жінками і їхніми родинами, цей період 2022–2023 років більше половини респонденток схильні вважати часом, що змусив українські родини стати більш злагодженими й підтримувати одне одного», – зауважила соціологиня, засновниця й директорка Gradus Research Євгенія Близнюк.

Дослідження проводили з використанням методу самозаповнення анкети в мобільному застосунку. Цільовою групою дослідження були жінки, які мають дітей до 18 років і на момент проведення дослідження проживають в Україні, водночас до початку війни проживали разом з дитиною (дітьми) і партнером (незалежно від того, чи це був офіційний або неофіційний шлюб). 

Усього було проведено 356 результативних інтерв’ю. Період проведення опитування тривав з 18 серпня до 31 серпня 2023 року.

Ілюстрація: Freepik

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.