Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Є питанняЄ питання: який фактор є основним для встановлення міцних стосунків

Це стосується й коханих, і друзів

Спільні погляди на життя й усе, що відбувається навкруги, відіграють важливу роль у наших соціальних зв’язках. Водночас цей фактор доволі часто ігнорують, зазначають у дослідженні в Journal of Personality and Social Psychology.

Група дослідників із Колумбійського університету й Університету Пенсільванії виявила: те, як люди сприймають світ, є невід’ємною частиною встановлення та підтримки близьких стосунків.

«Чи буває у вас таке, що ви розмовляєте з незнайомою людиною, а вже можете закінчувати речення одне одного? Або відчуття, коли ви дивитеся на близького друга через всю кімнату під час заходу та згадуєте спільний жарт? Я захоплена цими повсякденними переживаннями реальності, цими спільними думками й почуттями з іншою людиною», – поділилася авторка дослідження Майя З. Россіньяк-Мілон.

Учені провели 9 досліджень, у яких взяли участь 1571 доброволець. У результі виявили, що спільний суб’єктивний прояв почуттів, переконань і занепокоєнь щодо світу був визначальною рисою близьких стосунків.

«Романтичні партнери, які мають сильніше відчуття спільної реальності, є ближчими та більш відданими своєму партнеру, відчуваючи, що їхній розум ніби «зливається». Також пари, які виявляють спільне бачення життя, прагнуть підтримувати та зберігати це відчуття», – поділилася Россіньяк-Мілон.

Однак спільний погляд на життя є важливим не тільки в романтичних стосунках. Автори наголосили, що це також впливає на знайомства та стосунки із друзями й близькими.

Протягом дослідження вчені помітили закономірність: учасники, які виявляли спільні погляди з іншими, ставали більш впевненими у своїх переконаннях.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.