Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Є питанняЄ питання: що треба знати про пологи в умовах воєнного стану

Пояснення від Міністерства охорони здоровʼя

Міністерство охорони здоровʼя опублікувало пояснення, як вагітним жінкам можна отримати медичну допомогу під час пологів в умовах воєнного стану.

Там наголосили, що в умовах війни вагітна має право отримати медичну допомогу під час пологів у будь-якому з пологових будинків, що працює й уклав договір із НСЗУ.

Наразі в країні понад 300 відповідних медичних закладів. Найбільше на Львівщині (22) й Одещині (21). По 17 у Вінницькій, Дніпропетровській і Черкаській областях.

Отримати медичну послугу безоплатно можна:

  • за самозверненням;
  • якщо доставить бригада екстреної медичної допомоги,
  • за направленням лікуючого лікаря
  • за направленням з іншого клінічного підрозділу лікарні чи іншого закладу охорони здоров’я.

Якщо ви були змушені змінити місце проживання, можна зателефонувати на номер 16–77 і дізнатися в оператора контакт-центру НСЗУ, де поблизу знаходиться лікарня з пологовим відділенням чи пологовий будинок.

За можливістю на пологи бажано мати посвідчення особи, обмінну карту, речі індивідуального користування для себе та дитини на час перебування в лікарні. У МОЗ наголосили, що жінка однаково отримає медичну допомогу, якщо жінка не має чогось із наведеного переліку.

Сплачувати за меддопомогу не потрібно, для породіллі вона безоплатна, адже лікарня отримує фінансування від держави. Із початку війни Національна служба здоров’я (НСЗУ) виплатила українським лікарням 646,8 мільйона гривень за медичну допомогу, надану жінкам під час пологів у 2022 році.

Безоплатні пологи включають:

  • надання меддопомоги під час пологів черговою акушерською бригадою, зокрема партнерські пологи, плановий чи ургентний кесарів розтин у разі ускладнень, ведення ускладнених пологів;
  • знеболення під час пологів, оперативних втручань і післяпологових процедур;
  • моніторинг стану породіллі та дитини, усі необхідні лабораторні й інструментальні дослідження, скринінг критичних вроджених вад серця, щеплення дитини за календарем, харчування в стаціонарі;
  • ліки з Нацпереліку та закуплені коштом інших програм.
Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.