Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

КолонкаЧому жінкам з надмірною вагою частіше відмовляють в роботі. Колонка Анни Хаєцької

Чому жінкам з надмірною вагою частіше відмовляють в роботі. Колонка Анни Хаєцької — Колонка на Wonderzine

Ти жінка, а отже – тебе оцінюють за зовнішністю

Анна Хаєцька

Головна редакторка Wonderzine Україна


Ми створили цей матеріал за підтримки наших читачів

Мабуть, лише в ідеальному світі людей беруть на роботу за професійними якостями, у нашому ж світі людей досі дискримінують за віком, зовнішністю й за вагою. На жаль, від цього страждають здебільшого жінки.

Нещодавно моя подруга розповіла мені історію свого (не) працевлаштування. Їй 43 роки, вона має колосальний релевантний досвід для посади, на яку подавалася, але, мабуть, на думку роботодавця, має дещо надмірну вагу (як на мене – ні). Вона з успіхом пройшла два етапи співбесіди і їй уже натякнули, що фактично прийняли на роботу, залишилося лише приїхати в головний офіс і познайомитися із засновником. Розмова з ним була дуже короткою, їй подякували та сказали, що в разі чого наберуть. Звісно ж, ніхто не набрав, і довести те, що тебе не беруть на роботу через вагу або вік, украй складно, а то й неможливо.

Але ситуація, яка днями спалахнула навколо цькування директорки музею Голодомору Лесі Гасиджак за її вагу, оголила проблему, яка є болючою для багатьох жінок.

У 2017 році американський сайт із працевлаштування жінок Fairygodboss опублікував дослідження, для якого вони провели опитування серед 500 працедавців щодо того, на що ті зважають, коли беруть на роботу жінок. 21% опитуваних вказали на повних жінок, як «лінивих» і, відповідно, небажаних на роботі. «Жінкам із зайвою вагою, можливо, знадобиться більше наголошувати на своїх професійних якостях, досвіді, лідерських здібностях, ніж іншим кандидатам, щоби вирівняти умови гри», – зазначається у звіті. А отже, жінок досі оцінюють за тим, як вони виглядають.

Жінки з надмірною вагою стикаються з тим, що їм платять меншу заробітну плату, згідно з оцінками експертів, вони, як правило, заробляють на 6% менше, ніж худі жінки, також збільшення маси тіла жінки на 10% зменшує її дохід на 6%. Тоді як чоловіки з надмірною вагою, як правило, заробляють приблизно на 3% менше, ніж їхні худіші колеги. Це скорочення заробітної плати відбувається додатково до того факту, що жінки вже заробляють у середньому на 20% менше, ніж чоловіки.

Ти жінка, а отже – тебе оцінюють за зовнішністю. Чи не завелика це плата за право бути такою, як ти є?


Якщо взяти до уваги той факт, що в жінки після 45 років змінюється гормональний фон і часто вона починає набирати вагу, то тут ми маємо бінго – вік і зайва вага, а отже, шансів влаштуватися на роботу майже нуль, зростає загроза звільнення, або ж жінці запропонують посаду із заниженою заробітною платою.

Національний інститут охорони здоров’я США опублікував звіт, згідно з яким статки жінок із надмірною вагою у віці від 51 до 61 року на 40% нижчі, ніж у ровесниць із нормальною вагою. Ті самі статки жінок у віці від 57 до 67 років впали ще більше до 60% від своїх колег. У звіті зазначено, що для чоловіків такої моделі не було виявлено.

Також зазначено, що жінки із зайвою вагою ще на старті починали працювати з нижчою заробітною платою та протягом своєї кар’єри рідше отримують підвищення та підвищення за службою, що значно впливає на їхню загальну заробітну плату з віком.

Чи є вихід із ситуації

Довести те, що вас не взяли на роботу або звільнили через зайву вагу, майже неможливо. На сьогодні в Нью-Йорку та Сан-Франциско, а також у штатах Нью-Йорк, Мічиган і Вашингтон є законопроєкт, що забороняє дискримінацію людей за вагою. Массачусетс і Нью-Джерсі також представили подібні законопроєкти. Але як довести, що вас дискримінували саме за вагою? У США, наприклад, це здійснюється шляхом дослідження того, як пошукувач виконав тестові завдання, і, якщо він справився добре, а на роботу його не взяли, то є підстави стверджувати, що його чи її не взяли саме через зовнішність. Звісно ж, ніхто не скаже людині, що її не взяли через вагу, ба більше, її ще й можуть звинуватити в тому, що вона надто чутлива або в неї параноя, тому люди часто зазнають газлайтингу та починають сумніватися в собі.

Якщо брати ширше, то згадайте, як ще 4–5 років тому майже всі бренди випускали на подіум так званих плюс-сайз моделей, проте зараз ми знову бачимо дуже худих дівчат на показах, а загравання з плюс-сайз видається соціальною грою для іміджу. Чи бачили ви, наприклад, руки з повними пальцями на офіційних  рекламних фото лаків для нігтів або обличчя з подвійним підборіддям у рекламі тонального крему? Я не пригадую, або ж це настільки поодинокі випадки, що їх складно простежити. Тобто на сьогодні ситуація з прийняттям і нормалізацією повних людей катастрофічна. Та навіть саме слово «нормалізація» звучить дико, бо хто придумав цю норму. Чи не кожен із нас пам’ятає формулу, що для ідеальної ваги потрібно від свого зросту відняти один метр і 10 сантиметрів. Але для деяких і це є зайвою вагою. То що ж тоді норма? Звісно, хочеться відповісти, що норма – це те, за яких умов ви себе добре почуваєте. Але наскільки утопічно звучить ця фраза, зважаючи на те, як суспільство реагує на людей із надмірною вагою.

Сотні тисяч жінок стикаються з упередженнями щодо ваги, вони втрачають роботу, отримують нижчу зарплату, часто не можуть працювати на посаді своєї мрії. Тебе оцінюють не за професійними якостями. Ти жінка, а отже – тебе оцінюють за зовнішністю. Чи не завелика це плата за право бути такою, як ти є?

Жінки з надмірною вагою заробляють на 6% менше, ніж худі жінки


Ситуація з Лесею Гасиджак, яку почали цькувати за її вагу, показала, наскільки ця проблема актуальна в Україні. І це лише один випадок, який набув розголосу. У скількох жінок траплялися проблеми з роботою через зайву вагу – питання риторичне, для цього потрібно проводити опитування, хоча, упевнена, що статистика була би невтішною. Крім працевлаштування, жінкам із надмірною вагою важче із соціальними зв’язками, адже їх рідше запрошують на вечірки або ще якісь заходи, бо вони не вписуються в чиїсь стандарти.

Що ми можемо зробити? Репрезентувати різні тіла в масовій культурі. Досі в рекламі, кліпах, серіалах ми рідко бачимо жінок, які мають надмірну вагу. А якщо вони і є, то здебільшого грають комедійні ролі й мають гротескні образи. Складно пригадати фільм чи серіал, де повна жінка грає романтичну роль або роль успішної бізнес-вумен.

Проте, найважливіше – не мовчати. Те, що Леся подала до суду, є дуже хорошим сигналом для суспільства. Адже якщо давати розголосу ситуаціям, коли вас не взяли або звільнили з роботи через вагу, то в наших силах, якщо не докорінно змінити, то хоча б зрушити з місця проблему та дати розуміння того, що за це доведеться нести відповідальність.

Ілюстрація: Freepik

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.