Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ЖиттяФінансову допомогу біженцям треба продовжувати й після їхнього повернення – ОП

Щодня додому повертаються близько 30 тисяч українців

Надання фінансової допомоги українським біженцям необхідно продовжувати й після їхнього повернення в Україну. Про це повідомляє Офіс Президента з посиланням на спільну статтю радника Президента України з економічних питань Олега Устенка та професора Саймона Джонсона для американської газети Los Angeles Times.

У статті зазначили, що хоча частину коштів для підтримки українських біженців виділили благодійники, уже ж бюджетні витрати урядів країн Євросоюзу становлять щонайменше 60 мільярдів євро на рік (близько 10 тисяч євро на особу).

«Загалом з огляду на поточну ситуацію економіка України, імовірно, впаде щонайменше на 40% цього року проти 2021-го, і, поки біженці не повернуться додому, стабільного відновлення буде важко досягти», – прогнозують автори.

У статті зазначається, що вже сьогодні в Україну щодня повертаються близько 30 тисяч осіб, які можуть допомогти у відбудові країни та відновленні економіки. Проте уряду важко підтримувати їхню заробітну плату, оскільки державний бюджет уже має щомісячний дефіцит близько 5 мільярдів євро через витрати, пов’язані з війною.

Тому автори зазначають, що було б слушно зробити доступною частину фінансової допомоги від ЄС після повернення переселенців в Україну. Є три можливі способи реалізувати таку підтримку. 

«Один із підходів – дозволити біженцям отримувати грошові виплати від ЄС в Україні протягом обмеженого періоду, наприклад шести місяців. Інший спосіб – виділити додаткові ресурси українському уряду для наймання людей на роботу з відбудови країни», – ідеться в статті.

На думку експертів, для українського уряду було б легше й ефективніше використати кошти, отримані від Євросоюзу, для створення тимчасової програми базового доходу для всіх українців на батьківщині. «Програма скромних грошових грантів допомогла б мільйонам людей, які зараз намагаються прогодувати свої сім’ї, залишитися в їхніх громадах і підвищити економічну активність», – зауважують автори.

У статті зазначається, що, якби половина з понад 6 мільйонів українських біженців повернулася додому, європейські уряди могли б значно скоротити свої витрати на їх утримання та перенаправити десятки мільярдів євро на довгострокові вигоди для України. Після того, як російські війська будуть вигнані з території України, а економіка стабілізується, ці програми можуть бути згорнуті.

«Руйнування, завдані вторгненням росії, залишаються величезними. Зрештою, Україна – країна з населенням близько 40 мільйонів осіб, потребуватиме міжнародної допомоги та підтримки для відновлення. Зміцнення економіки та цей процес мають початися зараз», – підсумували Олег Устенко та Саймон Джонсон.

Фото: instagram/rafaelphoto_

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.