Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ЖиттяУ Румунії запустили кампанію проти перевірок на цнотливість

За рік у країні близько тисячі дівчат пройшли процедуру

Мережа із запобігання та боротьби з насильством щодо жінок (VIF) і DDB Румунія запустили кампанію #UnExaminable. Ініціатива має на меті підвищити обізнаність щодо поширеної в Румунії «перевірки на цнотливість», яку ВООЗ оголосила порушенням прав людини.

Трихвилинний ролик, знятий режисеркою Юлією Ругінею, показує дівчину, яка нервується перед «екзаменом». Далі її ведуть на огляд до лікаря.

«Тестування цнотливості є формою дискримінації, а невинність – це не науковий термін, а соціальний, культурний і релігійний, який відображає гендерну дискримінацію жінок, де б не були дозволені та прийняті такі тестування», – пояснила Андрада Чилібіу з команди VIF.

Перевірки на цнотливість можуть проводити з метою розслідування кримінальних справ або на вимогу батьків. Ця практика досі поширена в судово-медичних установах Румунії. Щороку процедуру проходять близько тисячі дівчат.

«Ми хочемо підкреслити, що цнотливість – це соціальна конструкція, і вона не може бути перевірена медичним шляхом, натомість процедура може завдати психологічної й емоційної шкоди», – додала Роксана Меметеа, партнерка DDB Румунія.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.