Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ЖиттяПорятунок життя й підтримка. The Post розповіли про українських військових медикинь

Їхня кількість стрімко зросла після повномасштабного вторгнення рф

Газета The Washington Post опублікувала матеріал з історіями про українських військових медикинь, які рятують життя й підтримують захисників і захисниць на передовій.

За словами Катерини Приймак, співзасновниці Жіночого ветеранського руху, зараз жінки становлять приблизно 22% українських військових. Їхня кількість стрімко зросла після повномасштабного вторгнення росії.

Журналісти розповіли про Аліну Махайлову, яка знайшла солдата з відкритими ранами на животі та врятувала йому життя завдяки оперативній допомозі. Також вони написали про Ганну Хураву, яка вийшла заміж за кілька тижнів до початку війни за військового санітара. Свій «медовий місяць» вони провели на фронті.

Хурава, яка стала медикинею у 2016 році, поділилася, що побачила значний стрибок у кількості жінок, які служать на передовій. Тоді жінки служили переважно на допоміжних ролях і готували їжу. «Зараз я бачу водійок, механікинь, медикинь, кулеметниць, командирок», – поділилася Хурава.

«Жінки, які подорожують у найнебезпечніші куточки війни, кажуть, що стикаються з опором, часто з боку партнерів, батьків і старших солдатів, які бачать в обличчях молодих медикинь своїх власних дружин, сестер і дочок», – зазначають у The Post.

«Зараз я фактично брешу своїм батькам. Вони думають, що я працюю на хорошій роботі в Києві», – сказала Ліана Нігоян. У 2016 році вона була медикинею-волонтеркою та негайно перевелася до медичного батальйону після повномасштабного вторгнення. Ліана поділилася, як солдат, поранений снайпером, помер у її кареті швидкої допомоги. За словами медикині, тоді реальність нової роботи сильно вразила її.

Військова медикиня із 13-річним досвідом Ірина Пукас поділилася, що за цей час поєднала материнську турботу та бойовий авторитет. Коли артилерійська бригада постраждала від російського обстрілу, Ірину попросили допомогти групі солдатів, які були настільки налякані, що відмовилися зняти жилети та шоломи навіть після того, як їх евакуювали в безпечне місце.

«Я намагалася розслабити їх і як мати, і як військова. Допомогло те, що я була жінкою, а також те, що могла сказати їм, що сама багато разів зазнавала серйозних обстрілів», – поділилася Пукас.

Фото: Heidi Levine

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.