Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ЖиттяНа кого підписатися: французька мисткиня, яка створює колажі про війну в Україні

«Я була лише безсилою глядачкою, та мої думки були з Україною»

Французька художниця Фанні Левальє Лафон створює колажі, присвячені війні в Україні. Для цього мисткиня поєднує твори світового мистецтва з фотографіями, яку документують наслідки агресії рф.

«Наприкінці лютого в новинах почали поширювати перші кадри повномасштабного вторгнення росії в Україну. Це був шок, страх і відраза. Знімки в ЗМІ були приголомшливі, їх неможливо було забути. І я почала збирати й аналізувати їх. Я була лише співчутливою й безсилою глядачкою, та мої думки були з Україною», – поділилася художниця з Wonderzine Україна.

Тоді Фанні опублікувала свій перший колаж, що показував сходи біля Сакре-Кер у Парижі паралельно зі сходами київського метро, де люди знайшли притулок. Так вона хотіла показати, що трагедія відбувалася неподалік від Франції, де тривало мирне життя.

«Я обожнюю історію мистецтва, і багато фотографій нагадали мені картини. Вони сповнені емоцій, і їхня композиція, вигляд чи колір нагадували мені про певний твір мистецтва. Найцікавіша частина моєї роботи – аналіз фото й почуттів, які вона викликає», – розповіла нам художниця.

Фанні транслює своє сучасне бачення картин Яна Вермера, Едуарда Мане, Едґара Деґа, Сандро Боттічеллі, Едварда Гоппера, Каспара Давіда Фрідріха та інших. Дівчина створює колажі у Photoshop, процес займає від 1 до 4 годин. За її словами, кожна робота розповідає свою історію. Вони порушують теми війни, стійкості, руйнувань і кохання.

«Дівчина з перлиною» Вермера уособлює зранену Україну, яка дивиться на Захід і каже: дивіться, як я страждаю. Інший приклад – картини Едварда Гоппера, які є відображенням спокою, спокою перед найгіршим або після найгіршого. На перший погляд менш драматичною є колаж картини Боттічеллі з військовою, яка робить собі зачіску перед тим, як іти до бою. Вона відкидає свою жіночність і молодість на час війни, які так само далекі, як роботи Ботічеллі. Так і стійкість українців викликає захоплення», – поділилася Фанні.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.