Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Життя«Усі жінки були виснажені». Тайра розповіла National Post про перебування в російському полоні

Видання помістило історію Паєвської на обкладинку

Усередині березня українська медикиня й волонтерка Юлія Паєвська з позивним «Тайра» попала в полон до російських окупантів у Маріуполі. Пробувши за стінами СІЗО близько 3 місяців, вона змогла звільнитися. Про свій досвід Тайра розповіла в новому інтерв’ю на обкладинці канадського видання National Post.

Медикиня добирає слова, описуючи те, що з нею відбувалося, адже боїться поставити під загрозу українців, які досі знаходяться в російському полоні. Своє ж визволення вона називає «дивом» і відчуває провину перед тими, кого залишила. «Я думаю лише про них. Щоразу, коли я беру чашку кави або запалюю сигарету, мене мучить совість, тому що вони не можуть цього зробити», – каже Тайра.

Жінка не втрачає віри й запевняє, що зробить усе можливе, щоб визволити з полону всіх українців. «Незважаючи на втрату ваги й усе, що пережила, вона все ще бадьора», – пишуть журналісти.

Юлія коротко розповіла про жахи, які вона пережила в СІЗО: перебування у в’язниці суворого режиму, побиття, відсутність адекватного харчування й змушування співати російський гімн по 20–30 разів на день. «Мені вже не 20 років, і це тіло витримує менше, ніж раніше. Лікування було дуже важке, дуже жорстоке. Я та всі жінки були виснажені», – розповіла Паєвська.

Однак на питання російських військових, чи боїться вона смерті, дала таку відповідь: «Я сказала «ні», тому що я права перед Богом. Але ти точно потрапиш до пекла».

Чоловік Тайри Вадим Пузанов поділився, що вона не змінилася, незважаючи на три місяці полону, і відкрито розповідає про те, що пережила. «Можливо, будуть довгострокові наслідки, але в неї багато планів. Вона рухається далі», – поділився Пузанов.

Текст: Аліна Древницька

Фото: Evgeniy Maloletka

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.