Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ЖиттяНа кого підписатися: архівні авторські фото українців у проєкті The Past.continues

Весілля, прогулянки й краєвиди в кадрах із ХХ століття

The Past.continues – проєкт, присвячений відродженню й розвитку української архівної фотографії, який показує нетипові знімки, зроблені впродовж усього ХХ століття. Фотограф і мандрівник Арсеній Герасименко розповів Wonderzine Україна про ідею проєкту.

Часовий проміжок архіву The Past.continues становить приблизно 100 років. Найстаршими в колекції Арсенія є скляні пластини початку ХХ століття. Ідея проєкту виникла, коли фотограф придбав коробочку з негативами, якою виявилася авторська підбірка знімків на вузьку плівку. Тоді він вирішив розшукати людей, зображених на фото.

«Вони були зняті на початку 50-х років у селі Каленики, Черкаська область. Це більше тисячі фотографій буденного життя невеличкого селища на Черкащині. Справжнього життя. І мені здається, у цьому була їхня цінність. Ми звикли бачити на старих знімках усміхнених людей, постановочні кадри. А тут було все як є, люди навіть не звертали увагу на камеру», – розповідає Арсеній.

Так почалися пошуки автора цього фотоархіву, які Арсеній проводить після кожної знахідки знімків. «Як виявилося, завдяки інтернету можна знайти все й усіх. Через декілька тижнів мені вдалося встановити, хто був автором. Ним виявився полковник Петро Миколайович Гармаш. Потім я зустрівся з ним особисто, подарував роздруковані фото. Він був дуже здивований і розчулений. І так я зрозумів, як можна повертати минуле в теперішній час», – поділився автор The Past.continues.

За словами Арсенія, він працює з архівами вже декілька років, однак щось нове й цікаве з’являється чи не щотижня. У роботі над кожним архівом уже є свій алгоритм дій: вивчення знімків, пошук героїв, зустріч, друк фотографій у подарунок і відродження спогадів.

Арсеній ділиться, що найбільше цінує новаторський підхід у зйомках, який відрізняє фото від буденних знімків. Він знайшов архів харківських фотографів Королькових кінця 40-х років, сімейну зйомку в Києві в 60-ті, а також архів харківського фотографа Ігоря Івлєва з 70–90-х років.

Основу колекції Арсенія становить українська авторська фотографія, однак у ній також є цікаві зарубіжні архіви. «Можливо, найцінніша знахідка з усієї моєї колекції – архів з негативами Грейс Келлі, де зображена подорож акторки на своє весілля в Монако. Це 1956 рік. На фото вона з батьками перетинає Атлантику на судні, щоб зустрітися з нареченим, князем Монако. Це дуже рідкісний матеріал, який я випадково придбав на eBay. Продавець зі США навіть не знав, що за люди були зображені на знімках, інакше вартість була б вища в десятки разів», – розповідає фотограф.

Та загалом проєкт The Past.continues показує буденні сцени з життя українців з різних куточків країни. На душевних світлинах із приватних колекцій можна побачити, як українці тоді святкували весілля, як проводила час молодь, їхніх улюбленців, як виглядали вулиці Києва й багато іншого.

«Це все породжує особливі контакти між людьми. Це не про пошук у соцмережах і телефонній книзі, а радше про відновлення втрачених зв’язків. Деякі герої знімків знову починають спілкуватися через роки. Це дуже особисте, і мені подобається, що це можливо завдяки старим фотографіям. Жоден герой світлин, якого я знаходив, не залишався байдужим. І для мене це важливо», – ділиться Арсеній.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.