Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ЖиттяХто така Ліз Трасс – нова прем’єр-міністерка Великої Британії?

Хто така Ліз Трасс – нова прем’єр-міністерка Великої Британії? — Життя на Wonderzine

І чи допомагатиме вона Україні?

Ліз Трасс обрали новою головою Консервативної партії Великої Британії, а значить, скоро вона стане наступною прем’єр-міністеркою країни. Вона буде третьою жінкою на цій посаді за всю історію країни, після Маргарет Тетчер і Терези Мей.

Розповідаємо, хто така Ліз Трасс і яким був її шлях у політиці.

Ми створили цей матеріал за підтримки наших читачів

Мері Елізабет Трасс народилася в сім’ї медсестри та професора, ходила до державної школи, пізніше вступила до Оксфорду. До початку своєї політичної кар’єри Трасс належала до лівого крила, як і її батьки. Мама водила її малу на мітинги проти атомного озброєння Великої Британії, і Ліз цікавилася політикою змолоду.

У студентські роки Трасс стала президенткою Ліберал-демократичної партії Оксфордського університету, виступала за легалізацію марихуани та повалення монархії. «Ми не вважаємо, що люди мають народжуватися з владою», – заявляла вона. Проте одразу ж після випуску Трасс долучилася до Консервативної партії та сказала, що майже негайно пошкодувала про ту промову й участь у партії. Мама підтримала доньку та її вибір, проте батько був шокований її зміною, він і досі не може повірити, що вона просуває праві ідеї.

Після випуску Трасс працювала в секторі бізнесу на нафтову компанію Shell, телекомунікаційну компанію Cable & Wireless та аналітичний центр Reform. У цей час вона також брала участь у виборах, але двічі їх програвала. У 2010 році вона нарешті стала членкинею парламенту як представниця округу Південно-Західного Норфолку.

З 2012 року Трасс очолювала різні посади в Кабінеті міністрів і працювала з трьома прем’єр-міністрами – Девідом Кемероном, Терезою Мей і Борисом Джонсоном. У 2014 році її обрали міністеркою Міністерства екології, продовольства та сільських справ, у 2016 році – Міністерства юстиції, у 2017 році – головною секретаркою Казначейства та пізніше міністеркою міжнародної торгівлі.

Коли Тереза Мей пішла у відставку, то Трасс роздумувала над тим, щоби балотуватися на її місце, але таки відмовилася від цієї ідеї та підтримала кандидатуру Бориса Джонсона. У його офісі вона стала міністеркою закордонних справ і була однією з тих, хто до кінця підтримував політика.

Позиція Трасс щодо жінок та ЛГБТК+

Трасс завжди або голосувала за легалізацію абортів, або утримувалася, але ніколи не виказувала антиабортної позиції. У своїй виборчій кампанії вона пообіцяла робити більше для захисту жінок від насильства, зокрема, криміналізувати вуличний харасмент і створити базу щодо домашнього насилля, яка визнаватиме насиллям надмірний контроль над партнеркою та фінансовий аб’юз.

Ліз Трасс підтримує закони, які захищають права ЛГБ, не один раз голосувала за одностатеві шлюби. Водночас вона робила контроверсійні заяви щодо трансперсон. Вона сказала, що поважає їх, але не вважає трансжінок жінками та виступає проти спрощеної процедури легальної зміни гендеру. Офіс Бориса Джонсона хотів заборонити конверсійну терапію для ЛГБ, але не для Т-персон, проте цього не встигли зробити. Думка Трасс щодо винятку для Т-персон лишається невідомою, вона уникала прямих запитань під час виборчої кампанії.

З 2019 року Трасс також обіймала посаду міністерки у справах жінок і рівних можливостей. Проте її звинуватили в тому, що вона вважає цю роботу підробітком, а не основною діяльністю, і що через це її діяльність малопомітна.

Позиція Трасс щодо України

Під час своєї виборчої кампанії Ліз Трасс заявила, що буде найкращою подругою України та що першим її дзвінком на посаді прем’єр-міністерки буде дзвінок до Володимира Зеленського.

«…Я буду повністю віддана тому, щоби Путін зазнав поразки в Україні, стратегічної поразки, і щоб Росію обмежували в майбутньому… Зараз не час говорити про поступки та компроміси жахливому диктатору... Я кандидатка, якій британський народ може довіряти в питанні України, і якій вони можуть довірити захист нашої свободи вдома та за кордоном», — сказала вона.

На посаді міністерки закордонних справ вона постійно наголошувала на тому, що потрібно накласти більше санкцій на Росію та що росіяни мають повністю вийти з території України, зокрема і з Криму.

Мінливі погляди та подібність із Тетчер

Одна з речей, за яку часто критикують майбутню прем’єрку, це мінливість поглядів. Це, зокрема, перехід із ліберальної до консервативної партії та зміна думки щодо Брекзиту. Спочатку вона проголосувала проти виходу Великої Британії з ЄС, але пізніше стала однією з прихильниць повного та швидкого відділення. Через це її називають опортуністкою, тобто людиною, яка буде зраджувати свою ідеологію та політику, залежно від обставин.

Їй також приписують схожість із Маргарет Тетчер. Вони обидві застануть Велику Британію в часи економічної скрути – наразі дуже дорожчають енергоносії, країна до кінця року може ввійти в рецесію – і, як і Тетчер, Трасс також планує урізати податки та розширити можливості для бізнесу, щоб підняти економіку.

Проте сама Трасс таку схожість відкидає, хоча і погоджується, що їй дуже подобається Тетчер: «Досить дратує той факт, що всіх жінок у політиці порівнюють із Маргарет Тетчер, хоча чоловіків не порівнюють із Тедом Гітом… Я змогла чогось досягти – нехай це про проєкт щодо Північної Ірландії, чи про торговельні зв’язки з Японією та Австралією – і я думаю, саме про це будуть думати люди на цих виборах», – сказала Трасс. В іншому інтерв’ю вона додала, що вона окрема людина з іншим бекграундом.

Текст: Анастасія Микитенко

Фото: Flickr, Getty

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.