Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ЖиттяВ Ірані двох ЛГБТ-активісток засудили до страти за «поширення розпусти на Землі»

Правозахисники закликають домогтися скасування вироку

В іранській провінції Західний Азербайджан суд засудив до страти двох ЛГБТ-активісток за «поширення розпусти на Землі». Про це повідомляє BBC.

Це перші смертні вироки в історії Ірану, винесені жінкам через їхню сексуальну орієнтацію. Правозахисники закликали міжнародне співтовариство домогтися скасування вироку.

Організація Hengaw Human Rights Organization повідомила, що 31-річній Зарі Седігхі Хамедані та 24-річній Ельхам Чубдар винесли смертні вироки наприкінці серпня або на початку вересня в місті Умрія. Жінок звинуватили в «пропаганді гомосексуалізму», «поширенні християнства» та «спілкуванні зі ЗМІ, які виступають проти Ісламської Республіки».

Зару Седігхі Хамедані затримали в жовтні 2021 року, коли вона намагалася виїхати до Туреччини. Хамедані провела 53 дні в слідчому ізоляторі Корпусу вартових ісламської революції, після чого була переведена до жіночої в’язниці. Правозахисники зазначають, що під час затримання жінку позбавили права на адвоката . Крім того, її ображали і погрожували позбавити опіки над її двома дітьми.

У правозахисній організації Amnesty International стверджують, що справа щодо Хамедані пов’язана з її виступами в соціальних мережах на захист прав ЛГБТ-людей. Раніше жінка знялася в документальному фільмі від BBC про порушення прав ЛГБТ-людей в іракському Курдистані. Про Ельхам Чубдар правозахисники нічого не повідомляють.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.