Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ЖиттяБез світла. Що робити, якщо відключили електроенергію та як до цього підготуватися?

І як зекономити електроенергію

Без світла. Що робити, якщо відключили електроенергію та як до цього підготуватися? — Життя на Wonderzine

Не вперше українці опиняються без електроенергії через те, що росія цілиться по об’єктам енергосистеми. Хоча спеціальні служби й намагаються якомога швидше відновити постачання, це однаково потребує часу.

Зібрали для вас поради, як підготуватися до знеструмлення та що робити, якщо електроенергію вимкнули. Також додали способи економії, які допоможуть розвантажити енергосистему країни.

Текст: Анастасія Микитенко

Ми створили цей матеріал за підтримки наших читачів

Як підготуватися до знеструмлення?

Зарядіть усі пристрої та портативні пристрої зарядки

Старайтеся тримати всі пристрої зарядженими: смартфони, планшети, ноутбуки. Навіть якщо ви знаєте, що не будете користуватися ноутбуком, однаково зарядіть, бо його можна використати як підзарядку інших пристроїв. Також важливо придбати та тримати зарядженими павербанки й акумулятори, купити блоки, які можна зарядити від прикурювача в автомобілі.

Ви також можете зарядити електронну книгу – тоді зможете почитати в темну частину доби та не розряджувати телефони або ліхтарики на розваги.

Подбайте про зв’язок

Коли зникає світло, то вимикається й Wi-Fi. Відповідно, певний час ви муситимете користуватися винятково мобільним інтернетом, тому, якщо маєте можливість, краще перейти на пакети, які пропонують безлімітні гігабайти.

Водночас імовірно, що мережа буде перевантажена, тому інтернет перестане бути основним джерелом інформації. Отож придбайте радіо та батарейки до нього. Якщо ви матимете доступ до інформації, блекаут буде переживати легше.

Також варто заздалегідь домовитися з рідними, де і коли ви зустрічаєтеся і о котрій зідзвонюєтеся, щоби вмикати телефон тільки за необхідності. Дайте одне одному телефони сусідів або людей, які з вами в бомбосховищі. Їм можуть зателефонувати, якщо ваш телефон повністю розрядиться. Також випишіть усі важливі телефони на папір, щоб мати змогу подзвонити з чужого телефону, коли ваш сяде. 

Майте при собі готівку

Коли немає світла, то в магазинах не працюють термінали і, відповідно, картковий розрахунок, тому завжди варто мати запас готівки. Якщо ж магазини мають свої генератори, то варто принаймні згадати паролі від своїх карток, якщо ви постійно користуєтеся ApplePay або MonoPay.

Придбайте альтернативні джерела світла

Це можуть бути свічки або великі ліхтарі. Довше горять свічки з натурального воску (соєвого або пальмового), які мають лише один гніт.

Ліхтарі краще купувати зі світлодіодом, ті, які можуть світити і від батарейок, і від акумулятора. Якщо йдеться про акумулятор, варто звернути увагу на варіанти, які можна зарядити від сонячної енергії. Також придбайте принаймні один ліхтарик на чоло, щоб звільнити руки, наприклад, для приготування їжі.

Приготуйте запаси їжі та продумайте її зберігання

На випадок довготривалого знеструмлення варто запастися продуктами, які довго зберігаються та вимагають мінімального приготування: консерви, джеми, варення, крупи, сушене та в’ялене м’ясо, сухарі, печиво, крекери, солодощі, сухі супи і пюре, тощо. Це особливо актуально для тих, хто користується електроплитами.

Якщо виникнуть перебої з електроенергією, то вимкнеться і холодильник. Узимку можна винести продукти на балкон. Проте в теплі часи або коли немає балкона, можна продовжити термін зберігання продуктів за допомогою термосумки або холодильника, який заряджається від машинного акумулятора.

Також завжди варто мати запас кубиків льоду в морозильній камері. Якщо світло вимкнули, і ви помітили, що лід розтанув, то, ймовірно, їжа в холодильнику також зіпсувалася.

Що робити, якщо вимкнули електроенергію?

Вимкніть усі електроприлади

Коли електроенергія повертається, то можуть відбуватися стрибки енергії, які можуть пошкодити електроприлади або стати причиною короткого замикання. Тож варто витягти всі пристрої з розетки та не підключати їх ще мінімум дві хвилини після відновлення електропостачання. Доки ви витягаєте розетки, перевірте, чи не горить якийсь з електроприладів або розеток.

Не відчиняйте двері холодильника без необхідності

Щоби холодильник довше тримав холод, краще не відкривати його без необхідності. Якщо вона і є, то треба заздалегідь спланувати, які продукти вам потрібні, щоб не повертатися постійно за тим, що ви забули.

Також можна заздалегідь наморозити пляшки з водою і перекласти їх із морозилки в холодильник, щоби довше підтримувати низьку температуру.

Зберігайте заряд

Телефон варто перевести в режим економії заряду. Ви також можете вручну зменшити яскравість дисплею, встановити менший час блокування, вимкнути звук сповіщень, GPS, Bluetooth і фонові непотрібні програми. Вимкніть автозавантаження, автооновлення та синхронізацію застосунків. Якщо вам непотрібний зв’язок, ви також можете перевести телефон у режим польоту або вимкнути його.

Якщо немає зв’язку, то ви можете перемкнутися на іншого оператора, а не змушувати телефон постійно шукати мережу. Для цього потрібно вимкнути автоматичний вибір мережі в налаштуваннях телефону (налаштування – мобільна мережа – оператор на Android або параметри – стільникові дані – вибір мережі на iOS) і вибрати доступну мережу.

Як зекономити електроенергію?

Офіс Президента закликав українців обмежити споживання електроенергії, щоб не створювати критичне навантаження на енергосистему країни. З 17:00 до 22:00 варто обмежити використання таких електроприладів, як електрообігрівачі, бойлери, кухонні електроплити, мікрохвильові печі, пральні машини, електричні духові шафи, електрочайники і кавоварки, праски, посудомийні машини, кондиціонери, зарядні пристрої, пилососи, комп’ютери й телевізори. Ними краще скористатися зранку або в обід.

Можна й по-іншому долучитися до зменшення споживання електроенергії. Насамперед варто вимикати світло в кімнатах, де воно не потрібне, і вимикати з розетки пристрої, якими ви не користуєтеся. Також можна замінити лампи розжарювання на LED-лампи: вони споживають на 90% менше електроенергії та довше служать. Коли ви купуєте електроприлади, зважайте на їхню енергоефективність та обирайте ті, що мають щонайменше клас А.

Також варто звернути увагу на те, як саме ви експлуатуєте електроприлади. Наприклад, не варто ставити холодильник біля плити або під прямі сонячні промені. Спробуйте також на максимум завантажувати пральну та посудомийні машини. А от чайник варто заповнювати настільки, наскільки вам потрібно.

Розповісти друзям
1 коментарпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.