Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ЖиттяШерсть і синтетика. Яку термобілизну обрати та як ще зігрітися за допомогою одягу?

Для різних рівнів активності

Шерсть і синтетика. Яку термобілизну обрати та як ще зігрітися за допомогою одягу? — Життя на Wonderzine

Зима не обіцяє бути теплою, зважаючи на те, що температура у квартирах опуститься зі звичних 20–22 градусів до 17–18. Також імовірні перебої з електроенергією.

Ми запитали у Євгенії Мінаєвої, волонтерки та туристки з 15-річним досвідом, як вибирати термобілизну, як доглядати за нею та як ще ми можемо зігрітися за допомогою одягу.

Ми створили цей матеріал за підтримки наших читачів

Як вибирати термобілизну?

Євгенія Мінаєва

волонтерка та туристка


Тканина – синтетична чи натуральна?

Узагалі, термобілизну варто обирати за вашими способом життя, конституцією тіла та за тим, коли ви її будете використовувати. Її можна поділити на термобілизну для активного руху та пасивного.

Якщо ви обираєте термобілизну для сну, для віддаленої роботи вдома, то тут краще підійде пасивна термобілизна. У ній має бути більше вовни овець-мериносів. Основна функція такої білизни – зберігати тепло. Проте вона досить дорога, тому якщо у вас немає можливості таку придбати, то можна подивитися на варіанти із щільної синтетики з меншим відсотком вовни.

Якщо ж ви багато рухаєтеся – і це не тільки про біг, а і про ходьбу та несидячу роботу – то для вас підійде активна термобілизна. Коли ми рухаємося й пітніємо, то одяг може стати вологим, у ньому стає некомфортно та холодно. Саме через це в жодному разі не варто обирати бавовну, яка довго сохне на тілі. Для різних активностей варто обрати саме синтетику, бо вона відводить вологу, і вам буде, якщо і не повністю сухо, то принаймні комфортно й тепло.

Та синтетика буває різною. Є дешева, яка може некомфортно відчуватися на шкірі, погано пахнути, залишати сліди від фарби, руйнуватися після першого ж прання, натирати та викликати алергічні реакції. Термобілизна – перший шар одягу, який прилягає до вашої шкіри та прямо контактує з нею. Відповідно, не варто обирати найдешевші варіанти.

Вибір тканини також залежить від того, яка в людини терморегуляція. Якщо вам постійно холодно або вам подобається, коли вам спекотно, а не просто тепло, то це більше про вовну. Якщо ви нормально переносите холод, то можете обирати легші, тонші тканини й плетіння.

Та взагалі в місті можна пробувати різні варіанти, воно дає змогу більше варіацій, аніж окоп або зимові гори. Пробуйте на дотик різні тканини, щоб визначити, які вам приємніші та комфортніші.

Щільність

Теплота тканини також залежить від її щільності. Наприклад, 100–180 г/м² – це тонка термобілизна, її купують переважно для тепліших погодних умов, щоби відводити вологу від тіла. Щільність 180–220 г/м² підходить для більш холодних часів, а від 250 г/м² – це вже, якщо температура опускається нижче 10 градусів. Та найкраще прийти до магазину й запитати, який варіант підійде саме під ваші умови та запити.

Розмір

Термобілизну варто вибрати таку, яка прилягає до вашого тіла, але водночас не стискає його. Якщо вона завелика, то пропускатиме холодне повітря й не поглинатиме та, відповідно, не випаровуватиме вологу.

Водночас не варто брати білизну на розмір менше. Вам буде некомфортно, судини пережиматиме, тому гірше циркулюватиме кров і буде ще холодніше, аніж без термобілизни.

Як доглядати за термобілизною?

Насамперед варто мати окрему термобілизну для сну та для всього іншого. Щойно ви прокинулись, варто зняти її та дати тканині просохнути. Лягати спати завжди потрібно в сухому, тому що у вологому ви ще дужче замерзнете, вона буде сохнути набагато довше, аніж удень.

Прати термобілизну варто тоді, коли вона має неприємний запах або ви відчуваєте, наче у вас на тілі неприємна плівка після того, як ви її зняли. У кожної тканини та бренда буде своя температура та спосіб прання. Це важливо перевірити на бирці, особливо для натуральних тканин, бо вовна може легко зіпсуватися. Прати білизну можна спеціальним спортивним гелем, але порошок також підійде.

Не можна сушити вовняну білизну на батареї, бо вона зменшиться, також не варто її вішати на плічка, бо вона може розтягнутися.

Як ще можна зігрітися за допомогою одягу?

Насамперед треба обирати тканини, які не будуть затримувати піт і зігріватимуть. Не варто купувати те, що відчувається як пластик – у ньому ви просто спітнієте, буде некомфортно, а потім і холодно.

Можна нашаровувати одяг. Якщо це у квартирі або офісі, то можна взяти два шари, термобілизна та фліска будуть найтеплішим варіантом. Проте між ними має бути певний простір для збереження тепла, ви не маєте себе почувати, наче вас стискає з усіх боків. На вулиці потрібен третій шар, який буде захищати від вітру й опадів, він також не має вас обтягувати. Також можна носити пухові шкарпетки, чуні – вони добре зігрівають ноги.

Щоби було тепліше, варто купувати термобілизну з високою посадкою (але не таку, яка передавлюватиме живіт) і заправляти верх у штани, також краще надати перевагу високим шкарпеткам.

Текст: Анастасія Микитенко

Розповісти друзям
1 коментарпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.