Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Життя«Злочини росії лишаються безкарними». Олександра Матвійчук дала інтерв’ю The Guardian

Правозахисниця закликає змусити рф відповісти за свої злочини

Українська правозахисниця, голова організації «Центр громадянських свобод», яка у 2022 році отримала Нобелівську премію миру, дала інтерв’ю The Guardian, у якому звернула увагу на незліченні злочини росії, за які її досі не притягнули до відповідальності.

«Центр громадянських свобод» задокументував понад 21 тисячу прикладів воєнних злочинів, скоєних російськими окупаційними військами з 2014 року, зокрема й ті, що були скоєні з початку вторгнення 24 лютого.

«Після повномасштабного вторгнення ми щодня документували різні види воєнних злочинів, як-от: навмисні обстріли житлових будинків, церков, лікарень, шкіл, обстріли евакуаційних коридорів, – сказала Матвійчук. – Ми отримували звернення про допомогу від людей на окупованих територіях, тому що їх викрадали й катували. Ми також зафіксували сексуальне насильство й позасудові вбивства».

Матвійчук вважає, що росія використовує воєнні злочини як метод ведення війни, а також як частину «психологічного експерименту», який має на меті підкорити українців шляхом знущання над цивільними й бомбардування українських міст.

«Це пекло, яке ми зараз переживаємо, є результатом повної безкарності росії, якою вона користувалася десятиліттями. Росія скоїла жахливі злочини в Чечні, Молдові, Грузії, Малі, Лівії й Сирії, за які її так і не притягнули до відповідальності. Росія вірить, що може робити, що заманеться, тому що вона є членом Ради безпеки ООН», – зауважила Матвійчук.

Вона звернула увагу на те, що воєнні злочини росії ризикують залишитися нерозслідуваними, а саму країну не покарають, навіть якщо привернути увагу міжнародної спільноти. За словами Матвійчук, національна система перевантажена великою кількістю злочинів, а міжнародний кримінальний суд обмежить своє розслідування лише кількома вибраними справами.

«Ми повинні знайти в собі мужність створити міжнародний трибунал, щоб притягнути до відповідальності путіна, лукашенка й інших воєнних злочинців», – наголосила Матвійчук, додавши, що трибунал має почати працювати вже зараз, а не як це зробив Нюрнберг «тільки після падіння [нацистського] режиму».

«Правосуддя має бути незалежним від влади путіна. Ми не можемо чекати», – сказала Матвійчук.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.