Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Життя«Усі проблеми відчуваються гостріше»: як жінки з інвалідністю живуть під час війни

Підтримувати, допомагати, усвідомлювати

«Усі проблеми відчуваються гостріше»: як жінки з інвалідністю живуть під час війни — Життя на Wonderzine

За даними Державної служби статистики, станом на 2019 рік в Україні налічували 60 тисяч 128 жінок з інвалідністю. Це люди, які пересуваються на візках, мають проблеми зі слухом чи зором, хронічні захворювання або травми, що призвели до інвалідності.

Громадська організація «Асоціація демократичного розвитку» втілює проєкт «Гендерно чутлива інклюзія осіб з інвалідністю при гуманітарному реагуванні в Україні», який здійснюється через спільний фонд ООН із Партнерства для захисту прав людей з інвалідністю UNDPRD, UNICEF Ukraine, Програму розвитку ООН в Україні, Фонд ООН у галузі народонаселення й організацію ООН Жінки в Україні. Мета проєкту – згуртувати жінок з інвалідністю, підвищити їхню обізнаність щодо своїх прав і надати їм доступ до необхідних послуг у громадах.

Спільно з ООН Жінки в Україні ми поспілкувалися з координаторкою проєкту Іриною Кулик, яка розповіла про діяльність проєкту та його перші результати, а також з Урядовою уповноваженою з прав осіб з інвалідністю Тетяною Баранцовою про те, з якими труднощами під час війни стикаються жінки з інвалідністю, і жінки, які виховують дітей з інвалідністю, і що ми мусимо робити, щоб підвищувати суспільну усвідомленість щодо їхніх потреб.

Проєкт «Гендерно чутлива інклюзія осіб з інвалідністю при гуманітарному реагуванні в Україні» здійснюється через спільний фонд Партнерства ООН для захисту прав людей з інвалідністю UNPRPD.

Тетяна Баранцова

Урядова уповноважена з прав осіб з інвалідністю


Про життя жінок і чоловіків з інвалідністю під час війни

Спочатку варто згадати про чинник безпеки: коли починається тривога чи лунають вибухи, потрібно йти в укриття. Для будь-якої людини це важливе питання, як і для людини з інвалідністю, але в більшості випадків це те, що залишається для неї недоступним. Якщо людина пересувається в інвалідному візку, то майже немає таких сховищ, до яких можна потрапити безперешкодно. Тож багато людей з інвалідністю через ці складнощі просто не спускаються до укриттів. Дуже часто, у загальній паніці, люди з інвалідністю не можуть знайти того, хто допоможе їм спуститися. Через недостатню обладнаність сходів, які ведуть до бомбосховища чи підвалу, може травмуватися й людина, яка допомагає спустити візок.

Люди, які не чують, можуть узагалі не почути сигналу повітряної тривоги. Їм треба завантажувати застосунок зі сповіщеннями та постійно тримати його в руках, щоб у випадку тривоги відчути вібрацію. Недоступність може проявлятися в дорозі до лікарень або в нестачі певних ліків. Від гемодіалізу (метод очищення крові) до апаратів, пов’язаних із киснем. У кризових ситуаціях для людей з інвалідністю все загострюється.

Варто також згадати про евакуацію: одна справа – самостійно зайти до вагона, інша – просити когось, хто допоможе піднятися на візку, попри великий натовп, який намагається виїхати. Доволі часто люди навіть залишають візки, тому що ті не вміщаються. Наступна проблема – знайти житло для людини з інвалідністю, яка евакуювалася. Цей процес теж ускладнюється, адже в більшості квартир архітектура не є доступною та зручною. У себе вдома людина змогла все облаштувати, а, винаймаючи житло, їй доводиться робити це заново.

Жінки з інвалідністю та жінки, які виховують дітей з інвалідністю

У багатьох жінок є діти, і їм незручно через інвалідність брати на руки дитину, а в іншій руці тримати сумку або рюкзак. Крім того, що жінка обмежена в якихось рухах, на ній лежить велика відповідальність за свою дитину.

Я пересуваюся на візку та переживаю переміщення через війну вже вдруге. Мій син і у 8 років, і в 16 не хотів спускатися в укриття без мене. Дитина не хоче йти без батьків в укриття, але дітей не можна наражати на небезпеку, тож батьки також повинні спускатися. Через інвалідність це дуже важко. У мене, наприклад, чоловік також пересувається на візку. І таких родин дуже багато.


Це питання величезної відповідальності за власну дитину, і в той момент, коли потрібно рятуватися, і в момент евакуації, і коли родина зупиняється в якомусь тимчасовому притулку. Мама повинна подбати, щоб у новому місті дитина пішла до школи, адаптувалася, щоб їй було легше переживати жахіття, які відбуваються навколо

Це питання величезної відповідальності за власну дитину, і в той момент, коли потрібно рятуватися, і в момент евакуації, і коли родина зупиняється в якомусь тимчасовому притулку. Мама повинна подбати, щоб у новому місті дитина пішла до школи, адаптувалася, щоб їй було легше переживати жахіття, які відбуваються навколо. Мама із сином приїдуть до нової школи, яка, найімовірніше, не буде належно облаштованою. А жінці потрібно якось дістатися закладу, піднятися сходами, поспілкуватися з директором.

Дуже багато жінок з інвалідністю, з якими ми спілкуємося, піклуються про своїх стареньких батьків. Чимало випадків, коли в родинах є жінка з інвалідністю, дитина з інвалідністю та хтось із людей літнього віку з інвалідністю. Таких людей також чимало серед евакуйованих.

Складною для життя є архітектурна недоступність санвузлів. Наприклад, якусь жінку евакуювали, а вона не може навіть потрапити до душу, їй складно пересісти з візка до кабіни. З’являються труднощі з особистою гігієною та гінекологією. Дуже багато людей із травмами можуть мати необхідність користування засобами особистої гігієни, і ми також повинні про це пам’ятати, коли різні структури чи організації запитують, чим можна допомогти. Адже практично завжди в евакуації людина приїжджає ні з чим: без будь-яких засобів гігієни чи необхідних речей, які знадобляться в побуті. Крім того, такі стреси сильно позначаються на гормональному здоров’ї жінки.

Жінки з інвалідністю, які працюють у громадських організаціях

Більшість громадських організацій, які займаються питаннями людей з інвалідністю, очолюють жінки. Особливо заклади, пов’язані з дітьми. Якщо говорити про Луганську область, яка окупована зараз, де люди постійно перебувають у підвалах, а цілі офіси громадських організацій зруйновані або залишені, то лідерки організацій мусили також виїжджати звідти.

Громадська організація є ядром для багатьох родин з інвалідністю певної категорії, і в мирний час вони отримували юридичну, психологічну допомогу, інформаційну підтримку. Однак раніше поряд був і соціальний захист, і Управління молоді та спорту, інші організації були в доступі. громадська організація не була такою завантаженою. А зараз виїжджають люди: вони втрачають зв’язки з майже всіма державними центрами реабілітації, евакуюються, і в них залишається тільки прямий контакт голови ГО, які в 90% є жінками. Переважно це жінки з інвалідністю або мами, які виховують дітей з інвалідністю.


А зараз виїжджають люди: вони втрачають зв’язки з майже всіма державними центрами реабілітації, евакуюються, і в них залишається тільки прямий контакт голови ГО, які в 90% є жінками. Переважно це жінки з інвалідністю або мами, які виховують дітей з інвалідністю

У цьому випадку жінка-лідерка також, де б вона не була, переживає стрес, витримує на собі всі ці негаразди, пов’язані з гігієною, недоступністю простору, щоб елементарно нагодувати дитину чи зводити її до вбиральні. На додачу, їй телефонують десятки родин і запитують, що їм робити далі, адже більше не можуть нікуди додзвонитися. Часто саме контакт жінки-голови громадської організації стає умовною гарячою лінією, на яку можуть зателефонувати люди з її міста, району, з якими вона раніше працювала, а це цілі родини.

У цей момент її власна дитина потребує допомоги, тепла та підтримки. Пережила сама це два рази: і 2014 року, і зараз. Сьогодні моя дитина далеко, тому що я не можу бути з нею як людина, яка працює громадською діячкою, не виїжджаючи з країни. А дитині в такі складні моменти потрібна мама. І це теж великий виклик, оскільки ми як працівниці самі потребуємо розвантаження, щоб підтримати свою родину. Виникає значна фізична втома, тому завжди привертаю увагу до жінок-лідерок у громадських організаціях, яких у нинішній час також треба підтримати. Їхній ресурс іде і на інші родини, і на свою. Крім того, вони надають багато психологічної підтримки тим людям, які телефонують по допомогу.

Робити людей з інвалідністю видимими

Інвалідність – таке явище, яке може розвинутися в будь-який момент життя. Те, що може бути в якій завгодно родині, з будь-якою людиною. Вона може з’явитися внаслідок травм чи захворювань. Людина з інвалідністю навіть може відновитися й одужати. Це не якась категорія чи окрема каста, відмежована від здорових людей.

Зараз під час повномасштабної війни ми часто говоримо про наших захисників і захисниць, захоплюємося ними. Однак ми повинні розуміти, що чимало з них повернуться травмованими, і ці травми дуже важкі. Вони прийдуть у суспільство, яке тільки стає на шлях інклюзивності. І мені страшно подумати, якщо в когось із них виникне проблема з працевлаштуванням або хтось із перехожих скаже, що така людина заважає.


Якщо ми розумітимемо, що поруч із нами живе людина з інвалідністю, то в момент, коли вимкнуть світло, ми маємо допомогти цій людині дістатися пункту, де можна зігрітися, зарядити телефон і випити чаю

Багато цивільних людей також отримують фізичні та психологічні травми. І ми знаємо жінок, які страждають на психотравми, потрапляють до лікарень і важко виходять із цього стану.

Насамперед нам необхідно уважно ставитися одне до одного. Розуміти кожного та кожну, попри те, людина з інвалідністю чи без. Якщо ми розумітимемо, що поруч із нами живе людина з інвалідністю, то в момент, коли вимкнуть світло, ми маємо допомогти цій людині дістатися пункту, де можна зігрітися, зарядити телефон і випити чаю. Бо людина з інвалідністю самостійно в більшості випадків туди не потрапить. Треба усвідомити, що всі можливості, які є для здорових людей, для людей з інвалідністю є здебільшого складними у використанні.

Є прості, але влучні та сильні фрази: «Ми вистоїмо», «Ми переможемо». Багато людей з інвалідністю навіть не мають кому зателефонувати, щоби почути слова підтримки. Натомість одне слово може врятувати людину.

Ірина Кулик

проєктна менеджерка ГО «Асоціація демократичного розвитку»


Як «Асоціація демократичного розвитку» підтримує жінок

«Асоціація демократичного розвитку» була створена у 2015 році, самій організації вже сім років. Ми зареєстровані на Чернігівщині, але працюємо в багатьох областях України, з різними міжнародними та національними організаціями. Раніше в нас були проєкти з Міжнародною організацією з міграції, Фондом сприяння демократії посольства США в Україні, співпрацюємо також із Жіночим консорціумом України, Українським Жіночим Фондом. Наша діяльність загалом орієнтована на жінок і спрямована на підтримку гендерної рівності в економічній і політичній сферах.

До 24 лютого ми також займалися розвитком партисипативних практик у територіальних громадах, відповідно, налагодженням комунікації між владою та населенням. Звісно, повномасштабна війна внесла свої корективи, трохи перепрофілювала діяльність. Мабуть, як і в більшості громадських організацій в Україні, у нас з’явилися напрями гуманітарної допомоги, психологічної підтримки. Оскільки наша цільова аудиторія – це жінки, зокрема жінки з інвалідністю та жінки, які виховують дітей з інвалідністю, ми почали співпрацювати з ООН Жінки для реалізації проєкту, відповідного до нашої аудиторії в Івано-Франківській, Чернівецькій, Львівській і Вінницькій областях.

Наша мета – мобілізувати жінок з інвалідністю, жінок, які виховують дітей з інвалідністю, допомогти їм набути впевненості у своїх силах і використовувати цю силу для активної участі в процесі ухвалення рішень.

Починали ми з того, що відбирали територіальні громади для подальшої роботи й жінок з інвалідністю, мам, які виховують дітей з інвалідністю. У кожній громаді сформували ініціативну групу та визначили мобілізаторку – ту жінку, котра координує певну з груп. Вона консолідує її та в майбутньому так само допомагатиме залучати інших жінок з інвалідністю до вже чинних ініціативних груп, щоб і надалі проводити життєво важливу діяльність і відстоювати потреби й права жінок з інвалідністю в громаді.


Читали відгуки жінок і бачили, як сильно зростає їхній інтерес і як багато натхнення вони мають, щоби реалізовувати задумане

Ми вже маємо перші позитивні результати. Під час розроблення адвокаційної кампанії, яка стосувалися посилення участі жінок у гуманітарному реагуванні, ініціативна група настільки сильно загорілася ідеєю, мала настільки сильне бажання швидко її реалізувати, що фактично зробила це. У них була проблематика: відсутність дитячого невролога в лікарні. Жінки робили запит стосовно цього, ходили на сесію селищної ради, зверталися до головного лікаря, голови громади та повідомляли, що є така потреба, що є чимало дітей, які потребують послуг невролога. У результаті тепер у лікарні є дитячий невролог. Це значно полегшило жінкам, які виховують дітей з інвалідністю, доступ до належних фахових консультацій для їхніх дітей, які до цього можна було отримати, лише поїхавши до Івано-Франківська.

Ми пройшли вже чотири модулі тренінгів, спрямованих на підвищення обізнаності щодо прав людини з інвалідністю, жіноче лідерство, адвокацію та партисипацію, тобто активну участь жінок у житті громади. Ще один напрям – гендерний підхід у наданні гуманітарної допомоги. До цього тренінгу залучили не тільки жінок з інвалідністю чи жінок, які виховують дітей з інвалідністю, а також представників влади, бо неможливо розповідати про основні потреби в гуманітарній допомозі, не знаючи, хто її надає та до кого звертатися, щоб її отримати. Зіткнулися з такими випадками, коли в деяких громадах жінкам навіть важко формулювати свої запити. Тому ці тренінги були спрямовані на те, щоб допомогти їм якісно комунікувати з владою, озвучувати свої проблеми та потреби.

Далі жінки проведуть оцінку потреб і картування послуг, щоби побачити, чим забезпечена громада для задоволення потреб жінок з інвалідністю, та втілюватимуть спільно з владою ініціативи, що допоможуть покращити доступ жінок з інвалідністю до гуманітарної допомоги, до ухвалення рішень, необхідних послуг.

Як відбувається робота під час війни

Якщо говорити про воєнний час, то, безумовно, постає питання укриття під час повітряних тривог і систем сповіщення. Відповідно, люди без слуху чи незрячі люди мають проблеми в цьому аспекті. Казати про те, що в нас в Україні вже є багато адаптованих укриттів, на жаль, не можна, але ми почали про це говорити й думати, які зміни потрібно впровадити. Наприклад, за результатами адвокаційного заходу «Діалоги для безпеки» на Вінниччині, ми вирішили в майбутньому розробити комплекс певних заходів для людей з інвалідністю: для тих, хто не чує, – зробити зручну систему оповіщення, для незрячих – провести тренінги щодо орієнтування на місцевості. Також ми обговорили облаштування зупинок, які можуть захищати від уламків снарядів: такі вже є в Харкові. Крім того, у громадському транспорті робитимуть оголошення: своєрідні інформкампанії для того, щоб люди звертали увагу, чи є поруч із ними людина з інвалідністю, чи потрібна їй допомога.


Казати про те, що в нас в Україні вже є багато адаптованих укриттів, на жаль, не можна, але ми почали про це говорити й думати, які зміни потрібно впровадити

Під час ознайомчого візиту до Вінницької територіальної громади в межах проєкту мобілізаторки та представники влади з цільових громад отримали можливість практичного досвіду в таких напрямах: стандарти надання гендерночутливих реабілітаційних послуг жінкам і дітям з інвалідністю; налагодження взаємодії ГО та спеціалізованих комунальних установ, зокрема щодо гуманітарного реагування; особливості організації служби перевезення осіб з інвалідністю; гендерні аспекти становища жінок з інвалідністю в умовах війни та налагодження якісної комунікації з владою. Після цього читали відгуки жінок і бачили, як сильно зростає їхній інтерес і як багато натхнення вони мають, щоби реалізовувати задумане.

Найбільшою складністю під час повномасштабної війни можна вважати непристосованість більшості укриттів для жінок з інвалідністю, а також необхідність призупиняти діяльність, поки триває повітряна тривога. Під час реалізації проєкту нам доводиться підлаштовуватися під відключення електроенергії, що достатньо важко, але ми знаходимо можливості комунікувати з учасницями. Звичайно, це непросто й психологічно, враховуючи, що жінкам з інвалідністю взагалі важко в цей період. Окрім того, що вони мають свої проблеми й потребують певної допомоги, на них лежить відповідальність за своїх дітей чи інших членів родини. Часто буває, що це також діти з інвалідністю. Тому цей проєкт і був задуманий, щоби зрозуміти потреби кожної жінки, навчитися реагувати на них і долати виклики в новому часі.

Текст: Ольга Дуденко

Ілюстрації: Олеся Ковальчук

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.