Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ЖиттяГотуємося до міжнародного трибуналу. 7 ініціатив, які допомагають збирати російські злочини

Готуємося до міжнародного трибуналу. 7 ініціатив, які допомагають збирати російські злочини — Життя на Wonderzine

Куди подавати свідчення про вбивства та руйнування

З початком повномасштабної війни весь світ став свідком злочинів, які росіяни здійснюють на території України. Це численні руйнування житлових будинків, культурних споруд, навчальних закладів, убивства українських цивільних і військових, тортури над полоненими. За даними Офісу Президента, росіяни вчинили понад 47 тисяч воєнних злочинів, а в їхньому розслідуванні залучено понад 20 країн.

Для того, щоб притягнути росію до відповідальності, необхідно ретельно фіксувати всі злочини, учинені нею під час воєнних дій. Є немало платформ, які допомагають зробити це фахово й підготувати матеріали для міжнародного суду й хроніки воєнних подій. Розповідаємо про 7 із них.

Ми створили цей матеріал за підтримки наших читачів

Архів війни

Платформа від Docudays UA, що збирає відео- та аудіоматеріали про війну в Україні, а опісля впорядковує у воєнну хроніку. Можна подати матеріали, які висвітлюють опір цивільного населення агресору, евакуацію, перебування в бомбосховищах, руйнування, насилля й інші злочини, здійснені російською армією. Крім того, організатори ініціативи шукають людей, які готові особисто розповісти свої історії з війни. Основними завданнями для себе команда вважає зробити злочини видимими, покарати винних і розповісти світові про життя під час війни.

Перейти до проєкту

Соняшники

Проєкт покликаний доповнювати діяльність державних органів і міжнародних судів, створених для притягнення до відповідальності за воєнні злочини, злочини проти людства, геноцид, агресію й інші серйозні порушення прав людини, пов’язані з вторгненням росії в Україну, оскільки кількість таких злочинів величезна. Серед членів команди проєкту – суддя Верховного суду Польщі, доктори права, адвокати, юристи, які розслідують і забезпечують притягнення до відповідальності за вчинення воєнних злочинів, злочинів проти людяності та геноцид.

Перейти до проєкту

War Crimes

Ресурс, створений Офісом Генерального прокурора з українськими та міжнародними партнерами, куди можна надіслати фото, відео та будь-яку іншу інформацію стосовно російських злочинів. Надані свідчення використають для притягнення до відповідальності осіб, винних у найтяжчих міжнародних злочинах, в українських судах, у Міжнародному кримінальному суді в Гаазі та в спеціальному трибуналі після його створення. На сайті також зазначають, як саме потрібно зафіксувати злочин.

Перейти до проєкту

Книга катів українського народу

Проєкт дає змогу зібрати випадки руйнувань житлової інфраструктури, убивств мирних жителів і мародерства з боку російської армії. На їхньому сайті також є декілька фото російських злочинів і база російських військових з інформацією про них.

Перейти до проєкту

TRIBUNAL.UA

Ця ініціатива допомагає збирати інформацію про злочини за допомогою чат-ботів у телеграмі та вайбері. Організатори просять фіксувати докази вбивства та насильства цивільних чи військових осіб, використання зброї та військової техніки рф, грабежі, заволодіння та руйнування майна цивільних і держави, персональні дані ворога, а також докази злочинів, що були отримані шляхом кібератак. Усі матеріали використають для суду в Гаазі.

Перейти до проєкту

Росія заплатить

Проєкт збирає дані про матеріальну шкоду, завдану українцям під час війни. Дані потрібні для оцінки збитків, яких зазнали громадяни України та держава, і формування позовів у міжнародних судах щодо відшкодування цих збитків. Окрім сайту, інформацію про злочини можна подати в чат-боті та в застосунку «Київ Цифровий».

Перейти до проєкту

Трибунал для Путіна

До складу цієї ініціативи ввійшли численні громадські організації, які документують воєнні злочини та злочини проти людяності, скоєні під час повномасштабної війни росії проти України. Люди, які володіють інформацією про вбивства, обстріли та пошкодження, можуть заповнити форму, щоб покращити якість фіксування злочинів і доказів для притягнення росії та її керівництва до відповідальності в Міжнародному кримінальному суді й інших інституціях.

Перейти до проєкту

Текст: Ольга Дуденко

Обкладинка: Etsy

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.