Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ЖиттяМолодь вважає, що фемінізм «зайшов дуже далеко» – дослідження

Суспільство нібито дискримінує чоловіків

52% представників зумерів (ті, хто народилися між другою половиною 90-х і другою половиною 2000-х років) і 53% міленіалів (ті, хто народилися у період з 1981 по 1996 роки) вважають, що суспільство «настільки далеко зайшло» в боротьбі за гендерну рівність, що тепер дискримінує чоловіків.

Серед опитаних представників бебі-бумерів (1946–1964 роки) й представників покоління Х (1965–1980) такої ж думки дотримуються 40% і 46% відповідно.

Крім того, менше половини респондентів покоління Z заявили, що вважають себе феміністами чи феміністками.

Це, як пише Dazed, дані дослідження компанії Ipsos UK, проведеного спільно з Глобальним інститутом жіночого лідерства при Королівському коледжі Лондона. У ньому взяли участь понад 22 тисячі осіб у віці від 16 до 74 років з 32 країн світу.

На думку Елісон Фіппс, дослідниці фемінізму й професорки соціології університету в Ньюкаслі, результати дослідження не варто вважати негативними. За її словами, респонденти, які відповіли, що фемінізм «зайшов достатньо далеко», можливо, ще не стикалися із серйозною гендерною нерівністю у своєму житті.

«Це можливо, враховує той факт, що зараз дівчата перевершують хлопців у школі, молоді жінки дуже добре навчаються в університетах, а деякі форми дискримінації жінок, наприклад, нерівність на робочому місці або проблеми, повʼязані з материнством, часто дають про себе знати лише згодом», – сказала Фіппс.

Професорка зазначила, що такі результати можуть означати й те, що молодь навмисно уникає фемінізму. Вона також зауважила, що в питанні прав жінок суспільство почало регресувати. Це, за її словами, стосується впливу фінансової кризи на жінок, спроб обмежити репродуктивні права, онлайн-переслідування й насильство, а також сплеск упереджень, спрямованих, зокрема, на трансжінок.

Оскільки молодь нині перебуває в особливо несприятливих соціально-економічних умовах, багато хто шукає просту відповідь на питання, чому їхнє життя є таким складним. Тому деякі починають звинувачувати в цьому фемінізм.

«Мій досвід спілкування з міленіалами й зумерами свідчить про те, що їхня політика загалом є прогресивною, що дуже дивно, враховуючи весь реакційний контент, який там є. Ми, старші покоління, повинні підтримувати їх, коли вони орієнтуються в усій інформації й дезінформації й коли вони уявляють собі світ, який вони хочуть побудувати», – підсумувала Фіппс.

Фото: instagram/allislov

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.