Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ЖиттяЄ питання: чому деякі пісні «застряють» у голові і що з цим робити

Усе залежить від пісні й від стану, у якому перебуває мозок

Дослідження школи мистецтв і медіа Університету Нового Південного Уельсу виявило, що найчастіше в нашому мозку «застряють» пісні, які містять повторюваний елемент. Про це пише The Guardian.

В англійській мові явище, коли якась пісня постійно звучить у голові, називають терміном “earworm”. Він перекладається буквально як «вушний хробак».

«Більшість досліджень про «вушних хробаків» аналізують, що саме містить композиція, яка привертає увагу слухача. Але дещо вони не враховували раніше: незмінне повторення мотиву в музиці, найчастіше в приспіві», – каже Емері Шуберт, професор й автор дослідження.

Саме повтори в структурі музичних композицій призводять до того, що пісня «застряє» в голові й ми її постійно наспівуємо. Іноді стан нашого мозку теж є передумовою цьому. Учені з’ясували, що в стані низької уваги, коли ви розслаблені й не зосереджені на якомусь занятті, мимовільне «прокручування» пісні в думках активується.

За словами професора Шуберта, для багатьох людей це явище є приємним, а коли ні, то його можна свідомо контролювати. «Угамувати це можна, якщо сконцентруватися на іншому музичному творі або усунути тригери, як-от слова чи спогади, пов’язані з піснею, її текстом», – додає Шуберт.

Це дослідження також посилається на більш ранні результати, які перелічили приклади популярних пісень, що «застряють» у голові. Серед них – “Bad Romance“ Леді Гаги, “Somebody That I Used to Know” Gotye, “Bohemian Rhapsody” Queen і “Can't Get You Out of My Head” Кайлі Міноуг.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.