Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ЖиттяДжунглі вдома. 8 рослин, які не потребують особливого догляду

Джунглі вдома. 8 рослин, які не потребують особливого догляду — Життя на Wonderzine

Новачкам і забудькам

Кажуть, що зараз домашні улюбленці стали дітьми, а рослини – новими домашніми улюбленцями. І справді те, що було типовим хобі для бабусь, стало простором для молоді: наприклад, рослинне ком’юніті в TikTok – PlantTok – набрало вже 4,5 мільярди переглядів за однойменним хештегом. Найчастіше рослинну колекцію починають із пророщеної кісточки авокадо.

Зібрали 8 рослинок, які підійдуть новачкам і plant parents, які трошки заморились від примхливих калатей. Можливо, ми зможемо знайти вазонки навіть для тих, у кого рослини постійно вмирають.

Текст: Анастасія Микитенко

Ми створили цей матеріал за підтримки наших читачів

Епіпремнум

Епіпремнум – це джунглі вдома без будь-яких клопотів. Ця ліана прощає і засухи, і переливи, якщо вони відбуваються не занадто часто, звісно. Наприклад, коли води забагато, епіпремнум може вивільняти її, тому іноді ви можете бачити крапельки на кінцях листочків після поливу.

Радує не тільки те, що епіпремнуми дуже легкі в догляді, а й те, які вони різноманітні. Ви можете вибрати серед сортів із неоново-зеленим листям, листям із білими прожилками або ж великим білими плямами.

Епіпремнуми дуже швидко ростуть, тому якщо ви мріяли розвісити ліани по вікну або на стелі, то це ідеальний варіант.

Заміокулькас

Заміокулькас може видатися майже штучним через своє однорідне, товсте та блискуче листя. Він ідеально підійде для тих, хто постійно забуває поливати рослини або ж часто подорожує, адже рослина дуже добре затримує воду у спеціальних картоплинках під землею. А ще вона може виживати в кімнатах, де зовсім мало світла.

Основне правило – не переливати заміокулькас. Можна зрозуміти, що рослині потрібна вода, за тим, як у неї легко згинаються листочки. Коли вже приходить час поливу, то не шкодуйте води – упевніться, що вся земля просякнута водою. Важливо не те, як багато води ви наливаєте, а як часто ви це робите.

Водночас, як і з усіма іншими рослинами, варто садити заміокулькас тільки в горщики з дренажними отворами та зливати воду в тарілочці під ними через годину після поливу.

Філодендрон

Філодендрон – ця рослина має десятки видів. Найлегше доглядати за тими, які плетуться, як ліани: філодендрон сканденс із його листками у формі серденьок; філодендрон голд із лимонно-салатовим листям; а також філодендрон Бразіл, який наполовину темно-зелений і наполовину неоново-зелений. Це рослина, яка швидко плететься та дуже швидко створює затишок удома.

Для тих, хто трошки більш вправний із рослинами, радимо звернути увагу на філодендрон Біркін із його білими лініями або ж покрученими видами Селло. Щоб додати до зеленої колекції рожевого та червоного, зверніть увагу на Pink Princess, Imperial або Congo Red – ми обожнюємо дивитися на різноманітні листочки та гадати, яким же буде наступний.

Традесканція

Традесканція чудово підійде для тих, хто любить часто поливати рослини – вона любить увагу та вологу, особливо влітку. А ще види традесканції дають змогу початківцям додати незвичайних кольорів до інтер’єру: її листочки бувають фіолетовими, рожевими, біло-зеленими та зелено-фіолетовими. Смугасті рослинки дуже ефектно виглядають на тлі інших типово зелених рослин для початківців.

Єдина проблема традесканції – вона ну дуже швидко росте, її стебла можуть окупувати все підвіконня та полички. Тож радимо періодично підстригати кущі, а відрізані стебла ставити у воду або садити назад у землю, адже розмножується рослина дуже швидко.

Повітряні рослини

Якщо ви не любите порпатися в землі та дратуєтесь через графіки поливів, то вам можуть сподобатися повітряні рослини. Своїми трубчастими стеблами вони нагадують алое, яке втекло з вазона й десь загубило корінчики.

Розміщувати повітряні рослини можна будь-де – на поличках, столах, підвіконнях, якщо там немає прямого сонячного проміння. А щоб вони довго жили, варто їх іноді замочувати на декілька хвилин у воді.

Сансевієрія

Якщо ви з тих людей, які люблять поливати й оприскувати рослину ледь не щодня, то, мабуть, варто прогорнути далі. Та якщо ж ви постійно забуваєте про полив, то сансевієрія – ваша найкраща подружка.

Вона ідеальна для початківців – толерує і яскраве світло, і мінімальне, швидко росте і не вимагає надмірної уваги. Якщо це ваша перша рослина, то рекомендуємо класику із зелено-жовтим листям. А надалі можна обирати між ефемерним сріблясто-зеленим листям виду Муншайн, трубчастими пагонами циліндричної сенсеверії або ж Кіркою – з листочками різних відтінків зеленого.

Хлорофітум

Хлорофітум – це рослинка, яка асоціюється з бабусиним підвіконням і може додати ностальгічної нотки до будь-якого інтер’єру. Вона дуже лояльна до новачків, адже легше переносить посуху та перелив, якщо це відбувається не занадто часто. А тих, хто приділяє рослині трішечки більше уваги, вона порадує пишністю та дітками, які можна обрізати та посадити назад у кущ або ж подарувати друзям.

Та якщо звичайний хлорофітум дуже приївся, то можна купити помаранчевий. Хоча його листочки й не мають смугастого забарвлення, яскраві помаранчеві ніжки все компенсують своєю незвичністю.

Сріблястий сциндапсус

Це, мабуть, одна з найвишуканіших рослин у колекції новачків. Сріблястий сциндапсус заворожує сріблясто-зеленим листям, яке за структурою нагадує оксамит. Хоча він і плететься дещо повільніше, як порівняти з епіпремнумами та філодендронами, але чекання того варте: великі листочки в крапочку можна роздивлятися годинами.

Обкладинка: instagram/green_wood_woman

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.