Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ЖиттяЄСПЛ розгляне звернення щодо незаконного затримання журналістки в Криму 

Скаргу подали юристи ГО «КримSOS» ще в січні 2023 року

Європейський суд із прав людини (ЄСПЛ) прийняв до розгляду звернення щодо незаконного затримання громадянської журналістки Ірини Данилович в окупованому Криму. Відповідну скаргу подали юристи ГО «КримSOS» ще в січні 2023 року. Про це пише Детектор Медіа

Зазначають, що затримання Данилович порушує низку прав, закріплених у Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод і протоколах до неї. Зокрема, стаття 5 Конвенції передбачає, що кожен має право на свободу й особисту недоторканність.

«Затримання без складання протоколу або будь-якої реєстрації цього факту, утримання без зв’язку із зовнішнім світом, без доступу до адвоката, у підвалі місцевого управління фсб, застосування тортур. Це все є порушенням основоположних прав людини. Водночас російські силовики намагалися заперечувати факт порушення, стверджуючи, що Ірина перебувала в них добровільно, за власним бажанням», – сказав адвокат Сергій Заєць.

Окупанти затримали Ірину Данилович 29 квітня 2022 року по дорозі з Коктебеля у Феодосію, коли медійниця їхала з роботи. Росіяни інкримінували Данилович роботу «з вибуховими «речовинами».

28 грудня 2022 року окупаційний «суд» Феодосії засудив Данилович до семи років позбавлення волі за звинуваченням у незаконному зберіганні й виготовленні вибухових речовин. Своєї вини Данилович не визнала.

21 березня 2023 року стало відомо, що Ірина Данилович втратила свідомість під час перевезення до окупаційного «Феодосійського міського суду». Попри те, що стан її здоров’я стрімко погіршується, у СІЗО Сімферополя видали документи про відсутність медичних перешкод для етапування.

22 березня 2023 Ірина Данилович оголосила сухе голодування, яке тривало до початку квітня. У травні окупаційний Верховний суд Криму не пустив на засідання в справі громадянської журналістки, активістки Ірини Данилович ані журналістів, ані її батька, попри те, що судове засідання було відкрите.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.