Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ЖиттяПерша вакцинація, вибір шлейки та раціон. Чекліст для тих, хто хоче взяти собаку з притулку

Перша вакцинація, вибір шлейки та раціон. Чекліст для тих, хто хоче взяти собаку з притулку — Життя на Wonderzine

Говоримо з власницею притулку

Під час повномасштабної війни чимало тварин потребують нової домівки. Когось із них урятували під час ракетних обстрілів, когось знайшли в підвалах чи покинутих квартирах. Зараз їх тримають у притулках чи в сімʼях на платних перетримках, хтось знаходить нових господарів. Однак тварини – це не тільки щось миле й пухнасте, але й відповідальність, що лягає на плечі людини, яка вирішує взяти улюбленця додому.

У київському притулку Dogs Adopt Kyiv живуть приблизно 90 собак. Спочатку його власниця Анастасія рятувала тварин із Василькова на Київщині, а згодом орендувала окреме приміщення для притулку.

Розбираємося з власницею притулку Dogs Adopt Kyiv Анастасією про те, на що треба зважати, якщо ви хочете взяти собаку з притулку. Говоримо про речі першої потреби, необхідне вакцинування, їжу та несподівані ситуації, які можуть статися з домашніми улюбленцями на перших порах.

Текст: Ольга Дуденко

Ми створили цей матеріал за підтримки наших читачів

Собака – це зміна ритму життя

Насамперед, коли люди хочуть узяти собаку – це не означає, що вони до цього готові. Ми завжди намагаємося пояснити людям, що якщо ваш графік не дає змоги приділяти увагу цуцику, то краще або взяти дорослого собаку, або розвантажити свій час.

Якщо людина вирішила, що хоче взяти собаку, то повинна розуміти, що собаки – це не іграшки: у них є потреби у вигулі, у нормальній їжі, амуніції, кінологах. Тобто це ваші час, кошти й нерви, повна зміна ритму життя. Ви вже не будете прокидатися й думати про те, щоб полежати декілька хвилин: ні, вам треба вигуляти собаку, помити його. Собака може подерти щось у квартирі, але це всього-на-всього адаптація на новому місці. Його не посадиш на ланцюгу, йому потрібні увага та час.

Якості людини, яка хоче взяти собаку

Насамперед людина має бути стресостійка, не боятися, якщо із собакою виникатимуть якісь проблеми чи захворювання. У будь-якому випадку собака робитиме шкоду, тож людина має це розуміти й не бути агресивною. Не бути агресивною до собаки, бо ми проти такого ставлення й таких методів дресування. Також людина повинна розуміти, що собачки – це додаткові фінанси, розраховувати свої сили та час на це.

Речі найпершої потреби

Амуніція

Коли ми віддаємо тварину, то зазвичай віддаємо й амуніцію, яка є на ній, – це або шлейка, або ошийник. Як правило, ми віддаємо собаку на короткому повідці, бо довгі повідці на три метри нам завжди потрібні для вигулу, ми не можемо їх дарувати. Тому віддаємо короткі, але для вигулу вони не підходять. Тож перше, що мають зробити господарі, – одразу купити анатомічно правильну шлейку, бо це головне. Якщо собака росте, його тіло формується, шлейка потрібна, щоб тварина не травмувалася. На додачу до шлейки потрібно придбати повідець завдовжки від трьох метрів, щоби брати собаку на вигул.

Керамічні миски

Не раджу брати пластикові миски, адже пластик не є якісним матеріалом; сталеві миски теж доведеться періодично замінювати, оскільки метал із часом окислюється. Тому оптимальними стануть керамічні миски для води та їжі.

Їжа

Краще придбати сухий корм преміум якості, бо там збалансований набір усіх мікроелементів. Якщо є люди, які не хочуть годувати собаку кормом, їм потрібно сходити до дієтолога, який скаже точні пропорції їжі, які можна давати тварині. Лікар розпише кількість овочів, фруктів, мʼяса чи каші, що буде оптимальною для собаки, щоб її раціон був збалансованим.

Щодо корму – на початку я завжди раджу брати маленьке пакування для того, щоб побачити, чи сподобався собаці цей корм. Якщо ні, то спробуєте інший.

Обробка від глистів і кліщів

Собаку треба обовʼязково оброблювати від глистів і кліщів. Перше, що ви робите, коли забрали тваринку, купаєте її, а наступного дня даєте пігулки від глистів, щоб одразу не виникало сильного стресу. У притулку ми обовʼязково обробляємо тварин, але через їхній постійний потік є вірогідність, що в собаки будуть паразити. Також ми повідомимо, коли обробляли собаку від кліщів, а господарям уже опісля потрібно буде вчасно дати їй пігулку. Це може бути як і одразу, якщо ми обробляли собаку місяць тому, так і через деякий час. Усе залежить від того, коли проводили обробку.

Краще давати обробку в пігулках, бо вона ефективніше спрацьовує: навіть якщо кліщ повзе тілом собаки, його отрута не пошириться.

Шампунь для собак

Перший раз собаку можна викупати людським шампунем, бо він краще прибере запахи. Але в них різний pH (ступінь кислотності), тому постійно купатися з ним не можна.

Смаколики й іграшки

За бажанням можна купити всілякі смаколики й іграшки, щоб собака приїхав додому й побачив щось смачне, розслабився, погриз якусь кісточку.

Лежанка

Ви можете відразу купити лежанку або ж на перші дні постелити собаці плед. Потім зможете разом із собакою вибрати зручну для нього лежанку. З часом ви вже зрозумієте, який варіант йому більше підійде: з бортиками чи без, мʼяка чи більш жорстка. Але обовʼязково в собачки повинно бути своє місце, навіть якщо він спить із вами.

Пелюшки

Їх обовʼязково потрібно брати для цуциків, але й про всяк випадок для дорослих собак також. Вони знадобляться, якщо тварина, наприклад, чогось злякається.

Вакцинування

У притулках зазвичай працює така процедура, як примусове вакцинування, оскільки кожний собака живе в оточенні інших собак, і кожного треба захистити від вірусів. Якщо в організмі собаки є вірус, то завдяки вакцині він швидше її позбудеться, і, як правило, вакцина ще й допомагає врятувати собаку. Наприклад, із нашого притулку в лікарні було 9 собак, усі вижили суто завдяки тому, що були вакциновані. Вакцинація від вірусних захворювань необхідна, бо насамперед це здоровʼя собаки, на жаль, наразі дуже багато вірусів, які собака може підхопити.

Перша вакцинація є загальною, це вакцина без сказу, яку можна колоти, коли собаці виповниться три місяці. Від сказу також необхідно вакцинувати, бо у випадку, якщо тваринку хтось вкусить і вона виявиться хворою, вакцина захистить її.

Через 21 день після першої вакцинації робимо другу. Якщо цуцики жили в небезпечних умовах, хтось із них раніше хворів, радимо зробити й третю вакцинацію. Але це тільки, якщо цуцик перебуває в групі ризику. Ревакцинація обовʼязково проводиться кожен рік.

Чипи та адресники

Коли ви забираєте тваринку, обов’язково треба замовити адресник, де будуть вказані ваші контакти. Під час прогулянки цей адресник має постійно бути на собаці.

Також ми дуже радимо поставити собаці чип. По-перше, це обов’язкова умова для виїзду за кордон, по-друге, це офіційна реєстрація вашої тварини на вас як господарів. І, якщо вона загубиться, за допомогою цього чипу знайдуть власників тварини.

Форс-мажори

До другої вакцинації ви маєте бути дуже пильними щодо здоровʼя песиків, оскільки в них можуть випливати якісь вірусні інфекції. Якщо в людей немає можливості перекрити це лікування, бо воно дуже дороге, ми допомагаємо. Якщо вони можуть самі – чудово, оскільки вся наша організація існує на донейти, у нас немає меценату, тому нам також іноді складно зібрати необхідну суму. Бувають ситуації, коли люди забувають обробити собаку від кліщів, що також може обернутися неприємними наслідками для здоровʼя улюбленця. Те ж саме стосується обробки від глистів: глисти в собак схожі на довгі білі нитки, і, якщо ви побачите їх на підлозі, то просто прибирайте їх. Жодної шкоди вашому здоровʼю це не несе.

Неприємні ситуації можуть трапитися під час того, коли собака гуляє без повідця. Тварина може потрапити під машину, тому радимо всім обовʼязково гуляти із собаками на повідці.

Якщо ви помітили, що ваш собака вʼялий, у нього діарея, він відмовляється від їжі – потрібно бити тривогу. Відмова від їжі завжди означає, що щось в організмі собаки не так. Якщо він відмовляється від корму, пропонуємо їй щось смачне, наприклад, шматок м'яса. Якщо собака відмовиться від шматка м'яса – це підстава звернутися до лікаря.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.