Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ЖиттяНа кого підписатися: пакистанська мисткиня, яка досліджує тілесність і сором

І бореться із присоромленням жіночих тіл у суспільстві

Міша Джапанвала – художниця й модельєрка пакистанського походження, яка своєю творчістю підкреслює естетику й красу різноманітних жіночих тіл.

Джапанвала відома своїми нагрудними пластинами, які вона створює для жінок на основі їхніх власних грудей. Такі пластини можна носити, показуючи своє тіло й не боячись цензури. Роботи Джапанвали з’являлися в низці міжнародних видань, серед яких Vogue і Harper’s Bazaar.

Мисткиня також створювала замовлення для Джіджі Хадід, Cardi B, Lil Nas X і Джой Крукс. У червні 2021 року Джапанвала розробила нагрудні пластини для кліпу Lizzo й Cardi B Rumors.

Міша Джапанвала почала займатися скульптурою, коли вчилася на останньому курсі приватної школи мистецтв і дизайну в Нью-Йорку. У 2018 році вона в межах роботи над дипломним проєктом створила серію скульптур про власне тіло, за допомогою яких досліджувала своє ставлення до сорому, яке нав’язало їй пакистанське суспільство.

«Моя дипломна робота була першим випадком, коли я змогла замислитися над своєю ідентичністю та зрозуміти, яким даром є моє тіло й моя особистість», – каже мисткиня.

Дипломна робота стала поштовхом для творчості Джапанвали. У 2023 році вона відкрила свою дебютну виставку Beghairati Ki Nishaani: Traces of Shamelessness, яка має на меті боротися із присоромленням жіночих тіл у суспільстві, а також тіл ЛГБТК+ людей.

Робота над цим проєктом дала їй «розуміння того, що сором і скромність – це дві абсолютно різні категорії, які не мають нічого спільного між собою», і що сором – це одна з основ патріархату й інструмент контролю.

Джапанвала розповіла, що стикається з критикою й навіть погрозами вбивства через свою творчість, зокрема з боку пакистанців. Однак підтримка переважає. Джапанвала каже: «Прийняття моєї пакистанської громади було дійсно прекрасним і чудовими. Тому що врешті-решт саме для них ми й працюємо».

Мисткиня наголосила, що її робота – це про документування, а не тренди. «Мені завжди важко перетравити те, що зводиться до тренду, тому що це набагато більше, ніж просто тренд», – поділилася мисткиня.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.