Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ЖиттяЧоловіки хочуть виконувати більше домашніх обов’язків, але їх стримує суспільство – дослідження

Серед причин – вкорінені соціальні очікування й відсутність підтримки

Чоловіки по всьому світу прагнуть виконувати більше домашніх обов’язків і доглядати за дітьми, однак їх стримує низка чинників, як-от вкорінені соціальні очікування й відсутність підтримки. Про це пише The Guardian із посиланням на дослідження State of the World’s Fathers report.

Дослідження охопило 17 країн, серед яких Колумбія, Руанда, Південна Африка, Австралія, Ірландія, Китай, США. У ньому взяли участь майже 12 тисяч чоловіків, жінок і гендерно неконформних людей. 

У результаті дослідження показало, що в усьому світі чоловіки витрачають лише 19% свого вільного часу на неоплачувану роботу, водночас жінки – 55%. Водночас від 70% до 90% чоловіків відчувають таку ж відповідальність за виконання домашніх обов’язків і догляду за дітьми, як і жінки. Проте нерівна оплата праці й «неадекватна» державна політика призводить до того, що в деяких країнах жінки всемеро частіше виконують неоплачувану роботу. 

Єдиним винятком серед досліджуваних країн стала Індія: там лише 25% чоловіків відчувають відповідальність за виконання домашніх обов’язків, як і їхні партнерки.

Директорка неурядової американської організації Equimundo й одна з авторок дослідження Тавіші Гупта з сказала: «Наші результати показують те, що ми вже підозрювали: чоловіки люблять піклуватися [про інших], чоловіки хочуть піклуватися… Існує високий ступінь бажання бути залученими до різноманітних завдань із догляду, наприклад догляду за дітьми».

За даними дослідження, 80% опитаних вважають, що хлопчиків потрібно вчити виконувати домашні обов’язки й доглядати за дітьми з дитинства.

Генеральний директор Equimundo Гері Баркер зазначає: більшість родин вирішують, що доглядати за дитиною має саме жінка, оскільки чоловіки краще заробляють. За словами Баркера, у середньому заробітна плата чоловіків у всьому світі на п’яту частину вища, ніж у жінок.

Окрім цього, чоловікам заважає той факт, що суспільство не пристосоване бачити їх у ролі доглядальників. Автори дослідження зазначають, що більшість робочих місць чи державних стратегій не передбачають, що чоловіки витрачатимуть більше часу на дім і догляд за дітьми. А «надто мало» хлопчиків виростають із розумінням того, що догляд – не чоловіча робота.

«Наразі існує нагальна потреба зламати цю бінарну систему, залучити чоловіків і хлопчиків до «незавершеної революції» й зосередити турботу про дітей нарівні з жінками й дівчатами, щоб досягти рівності в догляді за ними», – зазначають автори дослідження.

Однією з основних політик, рекомендованих у звіті, є непередавана й рівна відпустка для догляду за дитиною для обох батьків.

«Ми не хочемо, щоб відпустка для жінок скорочувалася, натомість ми хочемо, щоб відпустка для чоловіків подовжувалася. У країнах, де відпустка для догляду за дитиною може передаватися (де кожен із батьків може на неї претендувати), чоловіки ніколи не претендують на таку ж кількість відпустки, як і жінки», – сказав Гері Баркер.

85% опитаних чоловіків сказали, що оплачувана відпустка для догляду за дитиною піде на користь їхній родині. Водночас багато хто повідомив, що вони стикаються з перешкодами на роботі й у суспільстві.

Серед опитаних батьків і матерів, які не скористалися всіма запропонованими їм відпустками дл догляду за дитиною, 40% сказали, що це сталося через страх втратити роботу, 36% послалися на несприятливе ставлення керівництва, а 18% сказали, що їх турбує осуд з боку друзів і родини.

«Нам потрібно, щоб кількість днів [відпустки], які надаються чоловікам, зрівнялася з кількістю днів, які надають жінкам. Але нам також потрібні механізми, щоб просувати це», – сказав Баркер.

Ілюстрація: Freepik

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.