Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ЖиттяПари з протилежними інтересами насправді не «притягуються» – дослідження

Учені спростували популярний міф

Дослідження американських учених виявило, що в більшості пар партнери мали схожі інтереси й звички. Це доводить, що відомий вислів «протилежності притягуються» насправді не завжди є дійсним. Про це пише The Guardian із посиланням на дослідження, опубліковане в журналі Nature Human Behaviour.

Спочатку дослідники проаналізували попередні роботи про те, наскільки схожими або несхожими були між собою партнери в різностатевих парах, а після цьогопровели новий аналіз, порівнявши 133 ознаки в майже 80 тисяч різностатевих пар, які беруть участь у проєкті британського біобанку. Оскільки поведінка одностатевих пар може відрізнятися, учені досліджують ці стосунки окремо.

Виявилося, що партнери в парі здебільшого мали схожі погляди, зокрема політичні й релігійні, а також мали схожий рівень освіти й деякі показники IQ. Так само люди були схильні обирати собі за пару ту людину, яка поділяла їхні звички. Загалом від 82% до 89% досліджуваних ознак були схожими у партнерів, і лише 3% виявилися суттєво відмінними.

Однак пари могли не збігатися за деякими параметрами, як-от: зріст, вага, проблеми зі здоров’ям, особистісні риси. 

«Навіть у ситуаціях, коли нам здається, що ми маємо вибір щодо наших стосунків, за лаштунками можуть діяти невідомі нам механізми», – відзначила аспірантка Університету Колорадо Таня Горвіц.

Дослідники зазначають, що парування за спільними ознаками може мати наслідки в майбутньому. Наприклад, якщо високі люди будуть у парі з іншими високими людьми, а люди низького зросту з іншими людьми з таким само зростом, то в наступних поколіннях може з’явитися більше людей із крайніми показниками розподілу зросту населення. Те саме стосується соціальних звичок й інших рис.

 

Фото: instagram/morteza_yousefi_

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.