Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ЖиттяДослідження: хатня робота досі залишається нерівномірно розподіленою між чоловіками й жінками

Через укорінені гендерні ролі

Британське дослідження соціальних настроїв (BSA) виявило, що жінки у Великій Британії досі виконують непропорційно велику кількість хатньої роботи, як порівняти з чоловіками. Про це пише Euronews.

Понад три чверті респондентів, які взяли участь в опитуванні, вважають, що домашня праця має бути розділена порівну. Попри це, близько дві третини жінок досі виконують більше хатніх справ, ніж мали б. 

Однак ситуація загалом покращується. Для порівняння, у середині 1980-х років 48% погоджувалися з твердженням, що «робота чоловіка – заробляти гроші, а жінки – доглядати за домом». У 2023 році з цю думку підтримали лише 9% опитаних, а 32% чоловіків зізналися, що займаються побутом менше, ніж мали б.

У 1983 році, коли почалося опитування BSA, рівень зайнятості жінок у віці від 16 до 64 років становив лише 54%, а зараз він зріс до 72%. Багато матерів, які традиційно залишалися вдома після народження дитини, вирішують повернутися на роботу.

Яка ситуація в Європі

Згідно зі статистикою від Європейського інституту гендерної рівності (EIGE) у 2021 році, хатня робота, догляд за дітьми й людьми з інвалідністю досі залишаються найбільш нерівномірно розподіленими.

EIGE виявив, що близько 91% жінок із дітьми витрачають щонайменше годину щодня на хатню роботу. Серед чоловіків із дітьми цей показник падає до 30%. Дослідження показало, що нерівний розподіл праці зумовлений укоріненими гендерними ролями, які передаються від матерів до доньок і від батьків до синів.

Рівень освіти також відіграє певну роль: жінки з вищою освітою витрачають менше часу на хатню роботу й у деяких випадках доручають її аутсорсингу. Водночас чоловіки, як показує дослідження, роблять навпаки, оскільки не бажають витрачати гроші на завдання, які можуть виконати самі.

Загалом у багатьох країнах Європи спостерігається прогрес у рівномірному розподілі домашніх справ. Серед них – Франція, Люксембург, Італія, Німеччина й Іспанія. Водночас у Чехії, Угорщині, Румунії, Словенії й Болгарії спостерігається регрес.

Статистика показує, що в середньому в Європі 79% жінок (з дітьми або без них) щодня займаються домашніми справами. Серед чоловіків цей показник становить лише 34%.

Найменший розрив у Швеції: 74% жінок регулярно виконують хатню роботу, але 56% чоловіків також долучаються до них. Водночас у Греції ці показники становлять 85% і 16% відповідно.

Догляд за дітьми

Близько 93% жінок у віці від 25 до 49 років, які мають неповнолітніх дітей, щоденно займаються їхнім вихованням. Водночас серед чоловіків це 69%.

У Греції ця різниця є надзвичайно великою: 95% жінок доглядають за своїми дітьми, як порівняти з 53% чоловіків. Схожі показники й у Мальти. Водночас піклування про дітей більш менш рівномірно розділено між обома батьками у Швеції (96% жінок і 90% чоловіків) і Словенії (88% і 82%).

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.