Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ЖиттяЖінки частіше використовують контрацепцію не лише через те, що не хочуть мати дітей – дослідження

Контрацепція, навпаки, допомагає жінкам досягти своїх репродуктивних цілей

Дослідники Університету штату Огайо виявили, що зростання рівня використання контрацепції не пов’язане переважно з тим, що дедалі більше жінок хочуть відкласти вагітність або не мати дітей. Навпаки, контрацепція допомагає жінкам досягти своїх репродуктивних цілей.

Зростання кількості випадків використання контрацептивів у країнах з низьким і середнім рівнем доходу за останні кілька десятиліть викликало дискусію про те, чи повʼязано це з тим, що жінки хочуть мати менше дітей. 

Дослідники проаналізували дані за період з 1970-х по 2020 рік із п’яти великих програм опитувань, у яких брали участь жінки репродуктивного віку в 59 країнах з низьким і середнім рівнем доходу. Опитування проводили в країнах Африки, Латинської Америки й Карибського басейну, а також Азії.

Результати показали, що 85–90% змін у використанні контрацепції повʼязані з задоволенням поширеного попиту на засоби репродуктивного контролю, водночас лише 10–15% пояснюються збільшенням частки жінок, які хочуть уникнути вагітності.

«Рівень використання контрацепції зростає, оскільки жінки більш успішно реалізують свої бажання, досягаючи того, чого вони хочуть. Це не повʼязано зі значним збільшенням частки жінок, які хочуть уникнути вагітності», – підсумував Моболаджі Ібітоє, провідний автор дослідження й постдокторський науковий співробітник Інституту демографічних досліджень Університету штату Огайо.

Співавтор дослідження й професор Джон Кастерлайн зазначив, що результати дослідження спростовують думку про те, що частіше використання контрацептивів зумовлене насамперед «зменшенням попиту на дітей».

У дослідженні використали щонайменше два опитування з кожної країни, які провели з інтервалом щонайменше у вісім років. Жінок запитували про те, як вони використовують контрацептиви й те, чи хочуть вони народити первістка або ще одну дитину.

У більшості опитувань жінок, які хотіли мати дитину, запитували, як скоро вони хотіли б завагітніти. Це дозволило дослідникам розділити жінок на групи – тих, хто хотів дитину найближчим часом, хотів пізніше або не хотів іще одну дитину.

Дослідники також узяли до уваги кількість дітей, яких уже мали опитані жінки, щоб побачити, як цей чинник впливає на звʼязок між використанням контрацепції й бажанням мати більше дітей. Результати показали, що це не мало значного впливу.

«Близько 10–15% випадків збільшення використання контрацептивів припадає на жінок, які заявили, що хочуть мати дітей найближчим часом, упродовж наступних двох років. Це доказ, який спростовує твердження, що використання контрацепції зростає через зменшення бажання мати дітей», – сказав Ібітоє.

Дослідник додав: «Завдяки сучасним засобам контрацепції жінки можуть робити те, що забажають. Частка жінок, які хочуть уникнути вагітності, суттєво не змінилася. Натомість вони досягли більшого успіху в контролі над тим, коли й скільки дітей вони хочуть мати. Це важливе глобальне досягнення в галузі охорони здоровʼя».

Фото: Wikimedia

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.