Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ЖиттяОпитування: більшість жінок почуваються «непомітними», коли стають матерями

Це призводить до стресу, виснаження й пригніченості

Більшість жінок почуваються недооціненими й непомітними після народження дитини. Про це свідчать результати опитування, яке провели у Великій Британії. 

72% опитаних жінок сказали, що після народження дитини відчувають себе «невидимими», а 93% – невизнаними або непомітними. Також переважна більшість жінок зазначила: народження дитини змусило їх думати, що тепер їхня єдина роль у житті – бути мамою.

Також 97% заявили, що відчувають тиск через те, що їм потрібно «робити все й бути всіма». А 94% вважають, що від них очікують самопожертви заради сім’ї, партнерів, роботи й інших обов’язків, щоб вони могли досягти того, що, на їхню думку, від них вимагається.

Майже половина мам (46%) сказали, що не відчувають підтримки з боку системи охорони здоров’я після народження дитини, а 70% очікують більшої підтримки від суспільства загалом.

Більшість опитаних жінок (95%) погодилися, що така відсутність підтримки й невидимість негативно впливає на їхнє психічне здоров’я: 86% відчували тривогу, 82% – стрес, вигоряння або виснаження, а 80% – пригніченість, самотність й ізольованість.

Серед інших сильних почуттів, які відчувають мами, – дратівливість (78%), утрата ідентичності (65%), відчуття осуду (66%), відчуття відсутності підтримки (64%), почуття провини (63%), депресія (55%), образа (54%), нікчемність (50%) і занедбаність (24%).

Жінки пояснили, що вони почуваються невидимими через несправедливий розподіл домашньої праці, намагання поєднувати кар’єру й догляд за дітьми, брак емпатії й розуміння як з боку родини, так і з боку оточення, прогалини в охороні здоров’я й підтримці психічного здоров’я, боротьбу за ідентичність і незалежність, приховування болю від втрати вагітності, а також загальний тиск з боку охорони здоров’я, освітніх установ і ЗМІ.

Компанія Peanut, яка організувала опитування, опублікувала звіт «Стан невидимості», щоб привернути увагу до труднощів материнства й способів покращити становище жінок, які народили.

Згідно зі звітом, жінки прагнуть більшого розуміння й гендерної рівності, декретну відпустку для обох батьків, рівномірний розподіл обов’язків і робочі місця, які враховуватимуть потреби матерів.

У Peanut також закликати відмовитися від стереотипних питань, які часто ставлять матерям. Наприклад, замість питати про стан дитини краще запитати про самопочуття матері, її емоції й переживання.

Ілюстрація: Freepik

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.