Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ЖиттяЖінки полювали краще за чоловіків завдяки своїй анатомії – дослідження

Вони були значно витривалішими

Жінки в первісних суспільствах не лише займалися полюванням на рівні з чоловіками, а й анатомічно були більш кращими для цього. Про це свідчить дослідження, опубліковане в науковому журналі American Anthropologist.

Дослідження, яке оцінювало фізіологію доісторичних жінок на основі археологічних розкопок, виявило, що жінки були здатні виконувати важку фізичну роботу і, ймовірно, могли успішно полювали на здобич «упродовж тривалого часу».

Також учені визначили, що з огляду на метаболізм жіноче тіло краще підходить для активностей, які вимагають витривалості. «Це було критично важливим на ранніх етапах полювання, тому що вони мали доводити тварин до стану виснаження, перш ніж убити», – пояснила співавторка дослідження Кара Окобок з Університету Нотр-Дам у США.

Основну роль у модуляції глюкози й жиру, що позитивно впливає на спортивні результати, відіграють гормони естроген й адипонектин. Наводячи приклад, учені сказали, що естроген допомагає жінкам довше працювати й не втомлюватися. 

За словами дослідників, широкі стегна давали жінкам можливість робити відповідно ширші кроки: що довші кроки ви можете робити, то «дешевші» вони метаболічно, таким способом за більш швидкий час жінки могли пройти більшу дистанцію.

Дослідження також показують, що доісторичні жінки, ймовірно, не відмовлялися від полювання під час вагітності, годування грудьми й виховання дітей. 

«Ми також не бачимо в глибокому минулому жодних ознак того, що існував суворий статевий поділ праці, – сказали вчені. – Людей у групах було не достатньо, щоб кожен міг спеціалізуватися на окремому завданні. Щоб вижити, усі мали бути спеціалістами широкого профілю».

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.