Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ЖиттяДискримінація під час вагітності може вплинути на розвиток мозку дитини – дослідження

Діти мали слабший зв’язок між мигдалеподібним тілом і префронтальною корою мозку

Дослідники Єльського й Колумбійського університетів виявили, що дискримінація, якої зазнають вагітні жінки, а також акультурація (процес запозичення елементів однієї культури іншою культурою) можуть вплинути на розвиток мозку їхніх дітей. Дослідники зазначають, що ці ефекти є окремими від тих, що викликані загальним стресом і депресією.

У дослідженні взяли участь 165 вагітних віком від 14 до 19 років, переважно латиноамериканського походження, які проживали в районі Вашингтон-Хайтс у Нью-Йорку або поблизу нього. Учасниці заповнили опитувальники, визначаючи рівень дискримінації, акультурації й дистресу.

Потім дослідники провели магнітно-резонансну томографію (МРТ) у немовлят і помітили відмінності в мозку тих дітей, чиї матері повідомляли про досвід дискримінації під час вагітності.

Виявилося, що діти жінок, які зазнали більшої дискримінації під час вагітності, мали слабший зв’язок між мигдалеподібним тілом і префронтальною корою мозку. Перше пов’язане з емоційним обробленням і вразливе до пренатального стресу; друге керує розумовою й моторною активністю.

Дослідники зазначили, що результати в подальшому потрібно вивчити більш ґрунтовно. Подібні майбутні дослідження повинні проаналізувати, чи інші групи населення зазнають подібного впливу і що лежить у його основі.

Ілюстрація: Freepik

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.