Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ЖиттяТихе свято вдома. 10 затишних ідей для Нового року та Різдва

Мріяти та повертатися до традицій

Тихе свято вдома. 10 затишних ідей для Нового року та Різдва — Життя на Wonderzine

Святкування зимових свят необов’язково має бути шумним – зараз часто хочеться не гучних вечірок, а чогось затишного, єднального та теплого.

Для тихих домашніх святкувань підібрали 10 активностей, які нагадають про свято та водночас допоможуть розслабитися й відпочити від стресових буднів.  

 

 

 

Павуки та дідух

Ми активно повертаємося до української культури, яку намагалася стерти росія: до автентичного одягу, пісень, традицій. У різдвяний час особливо цінно повернутися до створення українських різдвяних прикрас для оселі – павуків і дідуха.  

Павук був символом захисту та щастя. Через свою легку структуру він крутився від протягів або ж від запаленої свічки та відкидав мерехтливі тіні на стіни. Для його створення вам знадобляться солома (можна замінити на паперові соломинки), нитки та велика голка. Туторіал зі створення можна знайти на YouTube. Також зараз пропонують готові набори з усіма необхідними матеріалами й інструкціями. 

Дідух уособлював душі покійних, які приходили святкувати Різдво з іншими членами родини. Його плетуть із колосків жита, вівса, пшениці та прикрашають засушеними квітами і яскравими стрічками. Майстер-клас із його створення можна також знайти на YouTube.  

 

 

 

Подарунки для захисників і їхніх родин

Багато українців зустрічатимуть зимові свята далеко від дому та родини. У такий час особливо важливо показувати, що ми пам’ятаємо, завдяки кому ми маємо змогу зустрічати Різдво та Новий рік, що ми цінуємо їхню роботу та підтримуємо їх, як можемо. 

Разом із родиною ви можете зробити окопні свічки, написати листи та намалювати малюнки військовим, а також передати на фронт:

- теплі речі (балаклави, теплі рукавиці та шапки, взуття, термобілизну, фліски, шкарпетки)

- спальники, каримати, термоковдри

- хімічні грілки, газові горілки

- ліки проти застуди

- кава, чай, лимонно-імбирні сиропи, смаколики, що довго зберігаються

- термокружки й термоси

 

 

Карти бажань і спогади року 

Передноворічні тижні традиційно асоціюються з рефлексією: ми запитуємо себе, що сталося з нами за попередній рік, як ми змінилися та чого нам хотілося б досягти в наступному році. 

Ви можете видрукувати фотографії з дорогими вам спогадами та зібрати їх у колаж самостійно або разом із близькими. А також знайти старі журнали, повирізати з них картинки та слова, які уособлюють ваші мрії та надії на наступний рік. Якщо ж таких удома немає, то можете зібрати картинки на комп’ютері. 

 

 

 

Ніч презентацій

PowerPoint є не тільки для річних звітів. Насправді це хороший інструмент для того, щоби згадати рік, поділитися з близькими своїми нещодавніми думками, уподобаннями або історіями. 

Наприклад, у TikTok люди часто показують друзям презентації про найгірші та найкращі Tinder-побачення цього року, перелічують 10 причин, чому вони люблять своїх близьких, або ж пояснюють, із якими персонажами зі стрічки «Мої думки тихі» в них асоціюються їхні друзі та чому. 

 

Обмін новорічними обіцянками

Новорічні обіцянки не мають бути масштабними. Іноді якісь маленькі кроки можуть значно покращити життя – наприклад, пити воду, раз на тиждень бувати на свіжому повітрі, відкладати телефон п’ятнадцять хвилин на день. 

Разом із близькими напишіть на папірці такі маленькі кроки, складіть їх у банку та перемішайте. Витягніть випадкові обіцянки та спробуйте їх дотримуватися протягом року. 

 

 

 

 

Подорож Різдвяними ярмарками

Різдвяні ярмарки – це приємна та затишна традиція зимових свят, кожна країна Європи пропонує свої смаколики. Більшість із них можна приготувати вдома на своїй кухні: оберіть свою улюблену країну або ж домовтеся з близькими принести різдвяні страви з різних країн. 

Наприклад, можна приготувати цинамонову випічку з Данії, німецький штолен і сосиски, швейцарський раклет, французький тарт фламбе й, звісно, традиційні для всіх глінтвейн, пунш і грог. 

 

Паперові сніжинки

У дорослому віці свята не здаються такими магічними, якими вони були в дитинстві. Проте можна спробувати частково повернути собі ті відчуття, відтворивши маленькі приємні передсвяткові ритуали.

Вирізання сніжинок містить у собі елемент заспокоєння та приємної несподіванки – ніколи не знаєш, яким вийде візерунок у кінці. У дорослому віці можна створювати складніші витинанки, тому результат стає ще захопливішим. І для цього знадобляться лише папір, ножиці та святкові пісні на тлі. 

 

 

 

Elf on the shelf

У США є мила гра Elf on the shelf. Для неї купують фігурку ельфа та кожен ранок ховають її десь у домі. Та людина, яка його знайшла, ховає його на наступний день – і так до самого Нового року. Це хороший спосіб зробити робочі ранки трохи святковішими.

 

 

Зимові фільми та книжки

Влаштуйте собі марафон класичних різдвяних фільмів: «Один удома», «Реальна любов», «Грінч», «Едвард руки-ножиці», «Різдвяна історія» тощо. Ви можете також зробити бінго фраз-кліше або різдвяних пісень і закластися на якийсь подарунок. Хто перший викреслить п’ять пісень або фраз у ряд, той і виграє. 

Ви також можете влаштувати марафон читання, коли є ви й ваші улюблені книжки – і ніякої роботи. Якщо ви читаєте з кимось, то можете періодично зачитувати улюблені цитати в голос. 

 

 

 

Календар для друзів 

Разом із друзями ви можете зробити смішну фотосесію або ж написати одне одному челенджі, приємні нагадування та смішні мудрощі на кожен місяць та оформити з цього календар.  

 

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.