Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ЖиттяСексизм змушує сумніватися в результатах досліджень про сексуальне насильство – опитування

Чоловіки з вищим рівнем ворожого сексизму більш схильні сумніватися в наукових висновках щодо такого насильства

Згідно з новим дослідженням, опублікованим у журналі Psychology of Women Quarterly, чоловіки з ворожими сексистськими установками більш схильні скептично ставитися до наукових досліджень про сексуальне насильство. 

Сексуальне насильство – серйозна й поширена проблема, яка має значний вплив на психічне й фізичне здоровʼя постраждалих. Утім, існує помітна тенденція недовіри й скептицизму до досліджень щодо сексуального насильства, що часто підживлюється хибними уявленнями й міфами про таке насильство.

Авторка дослідження Діана Бец зазначає: «Ми зацікавилися, чому повідомлення про сексуальне насильство сприймаються зі скептицизмом, чому рух #MeToo стикається із захисним рухом #NotAllMen».

Дослідники провели два окремі експерименти, щоб з’ясувати це питання. У першому дослідження взяли участь 316 чоловіків. Учені ставили учасникам запитання, за допомогою яких проаналізували, наскільки ці чоловіки дотримуються сексистських упереджень. 

Опісля учасники читали одну з трьох статей, кожна з них містила містила фактичну, негативно оцінену інформацію про соціальну проблему: сексуальне насильство, рак молочної залози або зловживання алкоголем. Дослідники ретельно розробили ці статті, щоб представити емпіричні дані про те, як кожна проблема впливає на емоційне й фізичне здоровʼя, а також карʼєрні перспективи.

Після прочитання статей учасники оцінювали свій скептицизм за спеціальною шкалою. У результаті, хоча чоловіки й не виявили більшого скептицизму щодо статті про сексуальне насильство, як порівняти з іншими темами, ворожий сексизм був значущим предиктором скептицизму саме щодо інформації про сексуальне насильство. Це свідчить про те, що чоловіки з вищим рівнем ворожого сексизму більш схильні сумніватися в наукових висновках щодо сексуального насильства, і ця тенденція не спостерігається так сильно в інших темах.

«Наука не інтерпретується однаково: різні аудиторії приходять до одних і тих же наукових висновків, але сприймають їх по-різному, зважаючи на попередньо сформовані світоглядні установки. Дослідження про сексуальне насильство можуть особливо висміювати ті, хто дотримується ворожих поглядів щодо жінок. Їх можуть висміювати навіть більше, ніж дослідження на інші теми, які теж стосуються переважно жінок», – зазначила Бец.

В іншому дослідженні вчені намагалися з’ясувати, чи можуть техніки самоствердження послабити звʼязок між ворожим сексизмом і скептицизмом. У цьому дослідженні взяли участь 254 чоловіки, які теж спочатку пройшли тестування на ворожий сексизм.

Потім усі учасники виконали письмову вправу. Їх попросили проранжувати девʼять власних цінностей, а потім коротко написати про цінність на першому місці (умова самоствердження) або про цінність на сьомому місці (контрольна умова). Ця вправа розроблена для зміцнення почуття власної гідності й цілісності.

Після завдання на самоствердження кожен учасник прочитав ту саму статтю про сексуальне насильство, що й у першому дослідженні. Потім чоловіки оцінювали свій скептицизм щодо інформації, викладеної в статті.

Як і в попередньому дослідженні, ворожий сексизм чоловіків знову виявився предиктором більшого скептицизму щодо наукових досліджень, які документують сексуальне насильство. Однак, усупереч очікуванням дослідників, вправа на самоствердження суттєво не послабила звʼязок між ворожим сексизмом і скептичним ставленням до інформації про сексуальне насильство.

Бец здивувалася тому, що маніпуляції з самоствердженням не вплинули на зв’язок між ворожим сексизмом і скептицизмом щодо досліджень про сексуальне насильство. 

«Мене вразила обеззброювальна сила самоствердження. В одному дослідженні упереджені люди були більш відкритими до обговорення расизму, якщо вони спочатку розмірковували позитивно про себе. Але в нашому випадку це не було корисним інструментом для переконання скептично налаштованої аудиторії», – сказала Бец.

Вона додала, що результати їхньої роботи мають цінну інформацію, однак ці дослідження мають певні обмеження, тож питання скептицизму й сексуального насильства потрібно дослідити ще більш детально.

Ілюстрація: Rawpixel

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.