Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ЖиттяНостальгія може приносити користь для самопочуття – дослідження

Вона добре впливає на соціальний зв’язок і допомагає змотивуватися

Відчуття ностальгії може позитивно впливати на наше психічне здоров’я й мотивувати нас. Про це свідчить низка досліджень, пише Washington Post.

Зазначають, що ностальгія допомагає людям відчувати більший соціальний зв’язок. Професор психології Саутгемптонського університету Тім Вілдшут зазначає: пригадування спогадів про своїх близьких допомагає «наблизити їх, навіть якщо вони можуть бути фізично віддалені або, можливо, їх уже немає з нами наразі».

«За допомогою ностальгії ви можете повернути їх у сьогодення. І це змушує вас відчувати зв’язок, змушує вас відчувати, що вас люблять», – зазначає Вілдшут.

Ностальгія також допомагає знаходити більше сенсу в житті. Дослідження 2019 року, співавтором якого був Вілдшут, показало, що ностальгія робить життя більш осмисленим через її вплив на соціальні зв'язки й відчуття поєднаності між минулим і теперішнім. 

«У певному сенсі ностальгія – це актив, який ми маємо в собі. Ми зберігаємо позитивний досвід із минулого, який змушує нас почуватися добре», – сказала соціальна психологиня з Університету Вінчестера Вербон Ченг.

Також дослідження, проведене у 2022 році, показало, що фіксування ностальгічних спогадів упродовж двох хвилин на тиждень забезпечувало ефективний психологічний буфер під час пандемічного локдауну.

Крім того, ностальгія може не лише викликати приємні емоції в певний момент, але бути джерелом натхнення й мотивації на майбутнє.

Дослідження візуалізації мозку показують, що ностальгія активує ділянки мозку, які беруть участь у саморефлексії, автобіографічній памʼяті, регулюванні емоцій і винагороді. Зокрема, спостерігається підвищена активність у гіпокампі, ділянці мозку, важливому як для памʼяті про минуле, так і для уявлень про майбутнє.

Ностальгія може спонукати до досягнення важливих цілей і дружби. Наприклад, дослідження 2021 року, співавтором якого був Вілдшут, показало, що учасники, які більше ностальгують, частіше звертаються по допомогу, коли вона їм потрібна.

Вербон Ченг зазначає, що, знаючи переваги ностальгії, можна «поповнювати сховище позитивних спогадів» і насолоджуватися ними, коли виникає момент.

Фото: Rawpixel

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.