Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ЖиттяМар Гальсеран: усе, що варто знати про першу депутатку Іспанії із синдромом Дауна

Її призначення вважають кроком до справжньої інклюзії

Мар Гальсеран: усе, що варто знати про першу депутатку Іспанії із синдромом Дауна — Життя на Wonderzine

В Іспанії до регіональної асамблеї Валенсії вперше обрали депутатку із синдромом Дауна. 45-річну Мар Гальсеран вважають першою людиною з генетичною хворобою, яка приєдналася до європейського регіонального чи національного парламенту.

Шлях Мар у політиці був досить довгим. У 18 років вона вступила до консервативної Народної партії Іспанії. У коментарі для The Guardian вона сказала, що її приваблювало шанування традицій в ній. 

Вона провела багато років в апараті президента регіонального уряду Валенсії, а також була президенткою громадській організації Asindown, що опікується сім’ями з дітьми із синдромом Дауна. 

У травні 2023 року президент регіонального уряду Валенсії Карлос Масон додав її двадцятим номером у списку кандидатів на регіональних виборах у Валенсії. Коли вона пройшла до асамблеї, Масон написав у соцмережах: «Ласкаво просимо, Мар. Чудова новина для політики, подолання барʼєрів».

Її також привітала організація для людей із синдромом Дауна Down España: «Це величезний крок вперед і приклад справжньої інклюзії».

Зараз Гальсеран звикає до нових обов’язків і дивиться, як працюють різні комітети. Вона планує працювати з інклюзією й упередженням щодо людей з інвалідністю, оскільки сама стикалася з дискримінацією. «Є багато кліше, з якими нам варто боротися. До людей із синдромом Дауна ставляться, як до діток, маленьких янголяток, вічних дітей. Такі коментарі з’являються через незнання… Суспільство змінюється, але попереду ще багато роботи. Справжня інклюзія повинна починатися зі школи, і, якщо цього не буде, то не буде інклюзії та справжньої інтеграції», – розповідає політикиня для El Pais. 

У коментарі для The Guardian вона зазначила, що зараз у соцмережах багато людей її підтримують, проте є й ті, хто вважає, що вона не зможе бути в політиці з таким синдромом: «Це люди, які не знають мене та мого бекграунду». Політикиня наголосила, що хоче, щоб її сприймали насамперед як особистість, а не інвалідність. 

Мар любить кіно, театр, займається бігом, проте найбільше часу приділяє самовдосконаленню. Її дуже надихають люди, які багато працюють над собою. 

У політиці є небагато людей із синдромом Дауна. У 2020 році Елеонора Лалу стала першою людиною з генетичною хворобою у Франції – її обрали членкинею міської ради міста Аррас. У 2022 році ірландець Фінтана Брея став першою людиною із синдромом Дауна, якого обрали на політичну позицію. У 2013 році Ангела Бачіллер стала першою міською радницею із синдромом Дауна в Іспанії. 

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.