Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ЖиттяДослідження: люди схильні перебільшувати негативні наслідки від того, що відмовляють комусь

Багато хто боїться, що коли відмовить людині, то надто образить її

Відмова іншим людям у чомусь не має таких серйозних соціальних наслідків, як ми боїмося. Про це свідчить нове дослідження, пише Washington Post.

Джуліан Гіві з Університету Західної Вірджинії і його колега Колін Кірк із Нью-Йоркського технологічного інституту провели пʼять експериментів за участю понад 2 тисяч онлайн-учасників, щоб вивчити наслідки відмови. 

«Ми знову й знову виявляли, що люди переоцінюють ці негативні наслідки», – сказав Гіві.

У першому експерименті дослідників одна група учасників уявляла, що відмовляється від запрошення друга піти до музею і що б у цій ситуації міг відчувати цей друг. А учасники другої групи уявляли ситуацію навпаки. У результаті ті, хто відмовлялися від прогулянки, постійно переоцінювали миттєві негативні наслідки (наприклад, що друг розізлиться чи розчарується) й довгострокові (що друг стане менше запрошувати їх кудись і частіше відмовлятиме їм). Серед тих, кому відмовляли, подібного ефекту не було.

В іншому експерименті взяла участь пара, яка перебуває в стосунках. Партнер мав запросити свою пару на соціальний захід, а той повинен був відмовити. Як і в першому експерименті, той, хто відхиляв запрошення, переоцінював, наскільки ображеною почуватиметься інша людина.

«Ми дійсно думаємо, що люди образяться, засмутяться й розсердяться на нас, коли ми скажемо «ні». Але в нашій свідомості це, як правило, перебільшено», – зазначила Ванесса Бонс із Корнельського університету, яка не брала участі в дослідженні.

У пʼятому експерименті учасники у випадковому порядку грали роль тих, кого запрошують на вечерю або тих, хто запрошує на захід. Результати показали, що пережита відмова допомагає людям переосмислити ефект від неї. Учасники, які спочатку запрошували когось поспілкуватися, а потім отримали відмову, стали точніше передбачати, що насправді відчуває запрошувач, коли його запрошення відхиляють.

Дослідники радять: якщо ви боїтеся образити людину своєю відмовою, спробуйте уявити свою реакцію, якби ситуація змінилася на протилежну. За словами Гіві, коли ви хочете сказати «ні», то роздуми про те, що ви відчуваєте, коли хтось відхиляє ваше запрошення, можуть допомогти бути більш точними у своїх прогнозах.

Дослідники не тестували більш соціально значущі або рідкісні соціальні події, де «ні» може мати більшу вагу. Утім, Гіві підозрює, що люди однаково переоцінювали б наслідки відмови.

Фото: Rawpixel

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.