Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ЖиттяСхуднення для здоровʼя та прийняття себе. Як Оземпік став загрозою бодіпозитиву?

Утома від боротьби за прийняття

Схуднення для здоровʼя та прийняття себе. Як Оземпік став загрозою бодіпозитиву? — Життя на Wonderzine

Бодіпозитив пройшов великий шлях від маленьких блогів про прийняття себе до появи плюссайз-моделей на рекламних кампаніях Victoria Secret. Проте в останні два роки рух стикнувся з двома великими перешкодами, через які такі великі видання, як The Guardian, The Atlantic і Time, пишуть про те, що бодіпозитив, імовірно, програв.  

Найбільший вплив на це мав Оземпік – ін’єкційний препарат для лікування діабету, який стали масово призначати для схуднення. Розповідаємо, які проблеми бодіпозитиву підсвітили «магічні ліки» та як виробники препарату та програми схуднення втручаються в рух ізсередини. 

Текст:  Анастасія Микитенко

 

 

 

Що таке Оземпік і коли він набув популярності?

Оземпік (Ozempic) – ін’єкційний препарат від данської компанії Novo Nordisk для лікування діабету другого типу. Препарат знижує рівень цукру й гемоглобіну в крові, а його активний компонент семаглутід посилює ефект гормону кишкового тракту GLP-1, що природно виробляється після їжі. Через це в людини зменшується відчуття голоду. Також препарат сповільнює перетравлення їжі, тобто відчуття ситості лишається ще на довше. 

Такий ефект від семаглутіду спонукав компанію випустити Wegovy – препарат, у якому кількість активної речовини в рази більша. Якщо втрата ваги була другорядним застосуванням Оземпіку, то для Вегові це першочергова функція.  

Хоча ліки й з’явилися ще у 2012 році, їхній вплив на вагу широко помітили саме після його появи на американському ринку у 2017-му. Справжню популярність Оземпік і Вегові набули у 2023 році, коли інфлюєнсери почали ділитися своїм досвідом схуднення у TikTok. Тоді ж про ліки почали говорити Ілон Маск, Опра Вінфрі, Челсі Хендлер. З'явилися плітки про те, що саме так схудли сестри Кардаш'ян, а потім Джиммі Кіммел на тогорічному Оскарі пожартував про те, що всі в залі виглядають так чудово, що тепер він сам задумується про те, щоб спробувати Оземпік. З того часу препарат став секретом Голлівуду, який насправді ніхто не тримає в таємниці. 

 

 

 

Як Оземпік впливає на бодіпозитив зсередини?

Вірджі Товар, американська авторка й експертка з дискримінації за вагою, однією з перших розповіла про те, що їй почали надходити листи з пропозицією спробувати ін’єкції для схуднення. Останні 15 років вона адвокатувала за рух бодіпозитиву, тому такий підхід до маркетингу її обурив. Вона опублікувала фото з написом «Я не хочу Оземпік» і зазначила, що не всі люди хочуть схуднути й що Оземпік не допоможе дискримінації за вагою зникнути. 

Як виявилося пізніше, багато плюссайз-інфлюєнсерів отримували та продовжують отримувати схожі промолисти. Наприклад, бодіпозитивна активістка Джессі Діаз-Херрера сказала, що викине свій комп’ютер, якщо ще один такий лист прийде на її пошту: «Якщо ви побачите, що інші інфлюєнсери рекомендують якісь ін’єкції для схуднення, то знайте, що вони просто продалися дієтній культурі… Мій лікар не вважає за потрібне виписувати мені ці ліки, то навіщо це роблять велнес-клініки?»

Зак Міко, плюссайз-модель, розповів New York Post, що бренди, які пропонують такі партнерства, сподіваються змусити найбільших бодіпозитивних інфлюєнсерів перейти на сторону дієтної культури або ж перестати бути такими активними у просуванні любові до свого тіла. «Ці пропозиції намагаються звести нанівець десятиліття роботи та любові до себе. Індустрія схуднення – це багатомільярдна індустрія, яка спливе пузом догори, якщо люди полюблять себе», – коментує він для видання. 

Проте не всі інфлюєнсери, які говорять про бодіпозитив на своїх сторінках, відмовилися від ін’єкцій Оземпік і Вегові. Наприклад, WeightWatchers, компанія, що спеціалізується на схудненні, створила програму GLP-1, у межах якої вони просувають нові препарати. Зокрема, вони створили «Дім GLP-1» – дім, куди вони запрошують інфлюєнсерів, щоби вони худнули за допомогою ліків і розповідали про свої досвіди та почуття під час цього. У «Домі» часто говорять про те, що бодіпозитивні активісти почувають сором, коли худнуть, зокрема за допомогою Оземпіка, і що так не має бути. Також привертають увагу до того, що ожиріння – це діагноз, що має дійсно негативний вплив на здоров’я. До програми долучилися, зокрема, дрег-квін Кім Чі та подкастерка Кікі Монік, і вони отримали багато негативних відгуків щодо такого рішення. 

Зі схожою негативною реакцією стикнулася бодіпозитивна інфлюєнсерка Розі Бімі, коли розповіла, що буде худнути. Вона сказала, що втомилася від адвокації, утомилася від застосування інтелектуальної риторики для виправдання свого тіла та втомилася жити неправдиво, ігноруючи сигнали свого тіла, серця та розуму про допомогу. «Інтернет-спільноти так часто валідують досвіди, які ми вважали одиничними. А потім виявляється, що вони були спільними. Я відчула це, коли спочатку знайшла спільноту бодіпозитивних людей у мережі. Але зрештою я помітила, що якщо хтось у ній хоче схуднути задля здоров’я, особистого бажання чи будь-якої іншої причини, вони натикаються на жорстоку критику. Мені це здається нездоровим і, насмілюсь сказати, що це схоже на культ», – написала вона у своєму блозі.

Такі досвіди повернули запитання того, що таке взагалі бодіпозитивний рух, які його цінності, коли «одиничне рішення людини схуднути» перетворюється на «кінець усього руху». Багато непорозумінь викликає, зокрема, той факт, що, пояснюючи своє рішення худнути, інфлюєнсерки використовують ту саму риторику, яку завжди використовували фетфоби: що мати велику вагу – це не просто некрасиво, а шкідливо для здоров’я й що кожен, хто це заперечує, живе у світі ілюзій. Цей аргумент свого часу й став причиною зародження бодіпозитивного руху, що боровся та бореться проти систематичної дискримінації плюссайз-людей у лікарнях – до них часто не дослухаються лікарі та списують усі проблеми зі здоровʼям на їхню вагу, а не шукають справжні причини, чому людині може бути зле.  

Це створює складний вибір для бодіпозитивних активістів: вживати ліки, стати здоровішими та красивішими для суспільства, але використати аргументи з контраверсивною історією та потенційно нашкодити плюссайз-спільноті; або ж відмовитися від ліків, проте завжди питати себе, чи справді вони мусять лишатися весь час в одному розмірі, чи це вже їхнє бажання, чи новий ярлик, який на них повісили й від якого вони не можуть більше відмовитися. Що означає почуватися комфортно у своєму тілі – це привести його до зони комфорту, яку створило суспільство, чи навчитися себе любити такими, якими вони є наразі?

Лікарка Мара Гордон, яка практикує бодінейтральну медицину, також не впевнена, що робити з пацієнтами, які просять рецепт на Оземпік. Вона зазначає, що, з одного боку, вона не може їм відмовити, адже така медицина часто означає підтримку рішень пацієнта, який краще знає, що необхідно їхньому тілу. Водночас до неї звертаються із ситуаціями, коли показники людини в нормі, вага не впливає на її здоров’я, проте пацієнт однаково просить ліки, адже хоче безумовного прийняття, а не щоденної боротьби із собою та світом за любов до себе.  

Гордон вважає, що ліки однаково не будуть рішенням усіх проблем. Вона закликає до того, щоб надалі боротися з фетфобією, зокрема із шеймінгом людей за їхні тіла та стигмою, через яку людям із великою вагою набагато важче робити те, що підтримує їхнє здоров’я: займатися спортом, спілкуватися, жити без ненависті до себе. 

 

 

 

 

Коли здоров’я не є основним фокусом

Якщо деякі люди й худнуть заради здоров’я, то для інших Оземпік і Вегові стали простим способом позбутися кілька кілограмів перед важливим заходом або ж нарешті здійснити свою мрію – до останнього сантиметра відповідати стандартам краси. 

Наприклад, останнім часом вагу втратили голлівудські зірки, які й до цього мали доволі маленьку вагу. Тепер вони повністю віддзеркалюють тренд на героїновий шик. Це ситуації, які неможливо аргументувати здоров’ям, а радше бажанням відповідати тому, що зараз вважається красивим. 

Це може мати негативний вплив на всіх людей, які не належать до розмірів XS і менше, і повернути нас у часи, коли товстими вважалися Дженніфер Лоуренс у фільмі «Голодні ігри» та Рене Зеллвеґер у ролі Бріджет Джонс. Коло прийняття продовжує звужуватися, а цикли трендів продовжують вимагати змін, що не мають нічого спільного зі здоровим образом життя. 

 

 

Фото: Freepik

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.